Νότια Κρήτη

Καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές στο Μουσείο Μεσαράς

Καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές στο Μουσείο Μεσαράς

Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020.

A-
A+
23/03/2019 | 14:31

Καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές στο Μουσείο Μεσαράς συμπεριλαμβάνονται στα 11 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία, με απόφαση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020 για την προώθηση Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών στους τομείς Πολιτισμού-Τουρισμού σε φορείς του Δημόσιου τομέα.

Στόχος της ένταξης των νέων έργων η βελτίωση των λειτουργιών του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα μέσω:

  • της εφαρμογής ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών που επηρεάζουν την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας όπως η διαχείριση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς (e-culture) και του τουριστικού δυναμικού (e-tourism) και
  • της ανάπτυξης νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών στους παραπάνω αναφερόμενους τομείς.

Το έργο για το Μουσείο στην περιοχή του Αμπελούζου & της Αρχαίας Γόρτυνας αφορά: «Καινοτόμες εφαρμογής Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, με στόχο την εξωστρέφεια  και την ανάδειξη των ψηφιακών πολιτιστικών πόρων της Περιφέρειας Κρήτης».

Η έξυπνη προθήκη

Θυμίζουμε, ότι όπως έχει γράψει ήδη η Άποψη, στο Μουσείο Μεσαράς (όταν αυτό θα ανοίξει τις πύλες του κάτι που, με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς, αναμένεται να γίνει το 2021) περίοπτη θέση θα κατέχει ο περίφημος Δίσκος της Φαιστού- όχι στην πραγματική του μορφή που θα συνεχίσει να φιλοξενείται στο Μουσείο Ηρακλείου, αλλά σε ψηφιακή μορφή.

Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας ο επισκέπτης του  Μουσείου Μεσαράς θα έχει πλέον τη δυνατότητα να περιστρέψει διαμέτρου περίπου 14 εκατοστών Δίσκο για να δει και τις δύο πλευρές του, να μεγεθύνει και να μελετήσει κάποια σύμβολά του, να διακρίνει με λεπτομέρεια τα ξεκάθαρα σχήματα των ανθρώπινων μορφών, των εργαλείων, των ζώων και των αντικειμένων της καθημερινότητας που φιλοξενεί στους σπειροειδείς σχηματισμούς του. Θα μπορεί ακόμη να αναζητήσει σε αυτόν τα σύμβολα που παραπέμπουν τους επιστήμονες στη θεά του έρωτα, τη Μινωϊκή Αστάρτη, στην προσπάθειά τους να αποκρυπτογραφήσουν το μυστηριώδες κείμενο. Και όλα αυτά χωρίς να κινδυνεύει να σπάσει ή να πέσει από τα χέρια του επισκέπτη, ένα σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα, που δημιουργήθηκε τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.

Ο Δίσκος της Φαιστού θα είναι ψηφιακά παρών στο Μουσείο Μεσαράς.

«Όλα τα παραπάνω είναι εφικτά χάρη στην Έξυπνη Προθήκη, μια οθόνη στην οποία παρουσιάζεται η εικόνα του Δίσκου της Φαιστού. Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να αλληλεπιδράσει με το έκθεμα, χωρίς καν να το αγγίζει, κουνώντας απλώς τα δάχτυλά του. Οι κινήσεις αυτές ανιχνεύονται από έναν αισθητήρα που είναι τοποθετημένος μπροστά στην οθόνη. Οι κινήσεις των δακτύλων προς τα αριστερά, δεξιά, προς τα πάνω ή προς τα κάτω αλλά και περιστροφικά ουσιαστικά επιτρέπουν στο χρήστη να πλοηγηθεί σε μια διαδραστική εφαρμογή που επαυξάνει με ψηφιακό τρόπο την εξερεύνηση ενός στατικού αντικειμένου. Έτσι μπορεί να περιστρέψει το δίσκο, να μεγεθύνει τμήματά του, να δει πληροφορίες, φωτογραφικό υλικό, κείμενο και βίντεο σχετικό με το εύρημα», όπως έχει αναφέρει ο Αστέριος Λεωνίδης, μεταδιδακτορικός υπότροφος του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή, που ιδρύθηκε από τον Επικεφαλής του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης Καθηγητή Κωνσταντίνο Στεφανίδη, στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με έδρα το Ηράκλειο.

Το σύστημα της Έξυπνης Προθήκης με την τεχνολογία ανίχνευσης της κίνησης των χεριών εφαρμόζεται για πρώτη φορά και σύμφωνα με τους δημιουργούς του, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, καθώς μπορεί να φιλοξενήσει οποιοδήποτε αρχαιολογικό εύρημα ή αντικείμενο. «Το σύστημα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος διάχυσης νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής και έχει στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ανθρωποκεντρικών τεχνολογιών και γενικότερα ‘έξυπνων’ περιβαλλόντων», επισημαίνει ο κ. Λεωνίδης. Η Έξυπνη Προθήκη για τον Δίσκο της Φαιστού πρωτοπαρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο στις ΗΠΑ αλλά και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ανάπλαση

Σημειώνεται ότι για την ανάπλαση της περιοχής πέριξ του Μουσείου Μεσαράς (δυτική πλευρά  είσοδος του Κοιμητηρίου που βρίσκεται δεξιά του Μουσείου), με εργασίες αισθητικής αναβάθμισης, ο Δήμος Γόρτυνας εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 38.000 ευρώ τα οποία προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης. Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του έργου θα γίνει εκσκαφή του μπαζώματος στον χώρο μπροστά στο Κοιμητήριο καθώς και εργασίες για την απορροή των ομβρίων υδάτων ενώ θα κατασκευαστεί τοιχίο για τη συγκράτηση του πρανούς. Θα καθαιρεθεί το υφιστάμενο φθαρμένο οδόστρωμα της δημοτικής οδού και θα γίνει τσιμεντόστρωση μπροστά στην είσοδο του Κοιμητηρίου όπου η τελική επίστρωση θα γίνει με ακανόνιστους λίθους σύμφωνα με τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Επίσης θα απομακρυνθεί η παλαιά σκουριασμένη περίφραξη και θα αντικατασταθεί από νέα ενώ θα επισκευαστεί το υφιστάμενο λιθόκτιστο τοιχίο της ανατολικής πλευράς. Τέλος θα κατασκευαστούν πέτρινα καθίσματα, θα τοποθετηθούν ξύλινοι κάδοι απορριμμάτων και θα συμπληρωθεί η συστάδα δένδρων με νέα κυπαρίσσια και αναρριχητικά φυτά.

Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά

Τα υπόλοιπα έργα που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020 αφορούν το Ηράκλειο (Ψηφιακές εφαρμογές πολιτισμού μέσω των οπτικοακουστικών θησαυρών της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Καινοτόμες δράσεις ψηφιακής προβολής και εξωστρέφειας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, Ψηφιακός οδηγός περιήγησης στο ανάκτορο της Κνωσού και στον αρχαιολογικό πλούτο του Ηρακλείου), τα Χανιά (Αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών Τεχνολογίας Πληροφορίας & Επικοινωνίας για την ανάδειξη του τουριστικού και πολιτιστικού πλούτου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Ψηφιακές Διαδρομές στην Κρήτη του Ελευθερίου Βενιζέλου, Ψηφιακές Δράσεις Προβολής Αρχαιολογικού Χώρου Άπτερας, Ψηφιακές υπηρεσίες προβολής και διαχείρισης πολιτιστικών χώρων και δράσεων του Δήμου Χανίων, Καινοτόμες τεχνολογίες εικονικής περιήγησης και προβολής για την ανάδειξη μνημείων παλαιάς πόλης), το Ρέθυμνο (δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών ψηφιακής προβολής για την πόλη του Ρεθύμνου)  και Διαδρομές στη νεώτερη πολιτιστική κληρονομία της Κρήτης με τη χρήση καινοτόμων εφαρμογών Τεχνολογία Πληροφορίας & Επικοινωνίας. Τα παραπάνω έργα  θα υλοποιήσουν οι Δήμοι Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Χανίων και Ηρακλείου, το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς και η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων.