Νότια Κρήτη

Κωστής Ψαρουλάκης:  «Έχω πάντα άγχος στο πάλκο, να μείνει ευχαριστημένος ο κόσμος»

Κωστής Ψαρουλάκης:  «Έχω πάντα άγχος στο πάλκο, να μείνει ευχαριστημένος ο κόσμος»

Τα νέα τραγούδια είναι αφιερωμένα στο χωριό μου την Γέργερη.

A-
A+
06/12/2019 | 13:46

Ο Κωστής Ψαρουλάκης κατάγεται από την Πάνω Ρίζα και συγκεκριμένα την Γέργερη του Δήμου Γόρτυνας, ένα χωριό με πλούσια παράδοση στην τοπική μουσική και στα πανηγύρια.Με το Κωστή γνωριστήκαμε κατά την διάρκεια της δεύτερης προσωπικής δισκογραφικής του δουλειάς, όταν μου ζήτησε να συνεργαστούμε σε ένα του τραγούδι.

Από την Ύβα Κουμαντάκη

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: «Ξεκίνησα μαντολίνο μαζί με τον συγχωριανό μου Άρη Κουτεντάκη, την εποχή των γυμνασιακών μου χρόνων» μας λέει ο Κωστής Ψαρουλάκης, προσθέτοντας πως «Το ίδιο όργανο έπαιζε και ο παππούς μου , αν και δεν τον θυμάμαι καθώς έφυγε όταν εγώ ήμουν 4 χρόνων.
Στα 17 μου αποφάσισα να αφήσω το μαντολίνο και να συνεχίσω με λύρα. Το είχα μεράκι από μικρός. Το 1999 πήγαμε με τον πατέρα μου στον Κλάδο, αλλά μας είπε ότι δεν κάνει μαθήματα και άρχισα με τον Σπύρο Σηφογιωργάκη για ένα χρόνο, όπου “με έριξε” αμέσως “στα βαθιά”. “Να προσέχεις όσους έχουν πιει αν ασχοληθείς επαγγελματικά κάποια στιγμή και βγεις σε πάλκο” μου είχε πει, και τη φράση του την έχω πάντα στο μυαλό μου. Παρατηρώ ότι πολλές φορές είναι δύσκολο για ένα καλλιτέχνη να διαχειριστεί πολλές καταστάσεις».

Με τον αείμνηστο Μαρκογιάννη

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ: «Σταμάτησα τα μαθήματα για να υπηρετήσω στο στρατό και στην επιστροφή μου συνέχισα με τον Πασπαράκη τον Δημήτρη» συνεχίζει την αφήγηση του ο Κωστής που υπογραμμίζει πως «Μελέτησα πολύ τους “πρωτομάστορες”. Ο καλλιτέχνης που με ξετρελαίνει είναι ο Νίκος Σκευάκης. Θεωρώ ότι είναι ένας μουσικός με απίστευτη δύναμη που ίσως η Μεσαρά δεν τον εκτίμησε όσο θα έπρεπε. Εγώ τον λατρεύω».

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: «Στο πρώτο μου γλέντι», θυμάται ο Κωστής, «είχα στο πλευρό μου τον Στέφανο Αναστασάκη και τον Παύλο Σηφάκη. Μεγάλη τύχη για εμένα. Ξεκίνησα, αν και άπειρος. να τραγουδάω αμέσως».

Οι συνεργάτες

Οι συνεργασίες όμως του Κ. Ψαρουδάκη δεν σταμάτησαν εκεί. Στο πλευρό του βρέθηκαν αμέσως μετά ο Δήμος Τσακαλάκης , ο Γιώργος Φραγκιαδάκης ο Δημήτρης Συγκλέτος και ο Γιώργος Ρινακάκης που είναι η μόνιμη συνεργασία του έως και σήμερα. Όπως λέει: «Δεκαεπτά χρόνια μετά και έχω ακόμα άγχος όταν ανεβαίνω στο πάλκο. Θέλω να πάνε όλα καλά με τον κόσμο. Να τελειώσει η εκδήλωση και να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι».

Φιλία χρόνων με τον Στέλιο Μπικάκη και του γιο του Ανδρέα.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ: Το 2014 ήρθε η πρώτη δισκογραφική δουλειά με δική του μουσική, ενώ σε δυο τραγούδια είχε συμμετοχή και ο Στέλιος Μπικάκης.
Το 2016 ήρθε και η δεύτερη του μουσική πρόταση. Όπως μας λέει ο ίδιος «Μου ζητούσαν να κοινοποιήσω τα τραγούδια στο διαδίκτυο αλλά εγώ ήθελα κάτι χειροπιαστό. Τα νέα τραγούδια είναι αφιερωμένα στο χωριό μου την Γέργερη με έντονο το άκουσμα της ασκομαντούρας που έχουμε παράδοση. Σήμερα είναι δύσκολο να προτείνω να ασχοληθεί κάποιος αποκλειστικά με την μουσική. Οι γιοί μου παίζουν μουσική αν και μικροί στην ηλικία, δεν τους επηρεάζω με την γνώμη μου, τους αφήνω να πάρουν το δρόμο τους. Είναι παρήγορο παρόλα αυτά, ότι οι νέοι ασχολούνται με τη μουσική. Στο χωριό μου στήνεται η παρέα χωρίς δεύτερη σκέψη και όπως μας περιγράφουν οι παλιότεροι έτσι γινόταν και μεταξύ τους …κι η παράδοση μας καλά κρατεί»!

Ο παππούς του Βασίλης Ψαρουλάκης

Με την Ύβα Κουμαντάκη.