Νότια Κρήτη

Μέλαμπες -Εκδήλωση παρουσίασης ιστορικών στοιχείων αφιερωμένη στο Γιάννη Γ. Χριστοφοράκη

Μέλαμπες -Εκδήλωση παρουσίασης ιστορικών στοιχείων αφιερωμένη στο Γιάννη Γ. Χριστοφοράκη

A-
A+
23/10/2018 | 13:38

Την  Κυριακή 21 Οκτωβρίου  στις 6:30 το απόγευμα στις Μέλαμπες στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία παρουσιάσθηκαν νέα  αδημοσίευτα ιστορικά στοιχεία που αφορούν στην ιστορία του χωριού από την περίοδο της Ενετοκρατίας, της Κρητικής Επανάστασης  έως και την περίοδο της  Γερμανικής κατοχής.

Τα ιστορικά στοιχεία είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και αναζήτησης  του Γεωργίου Π Φρατζεσκάκη, του  Αντώνη Ε Τσουρδαλάκη και του αείμνηστου Γιάννη Γ Χριστοφοράκη.

 

Τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, πραγματικά ενδιαφέροντα, μεγάλης ιστορικής σημασίας τόσο για τις Μέλαμπες όσο και για την ευρύτερη περιοχή, ταξίδεψαν τους ακροατές σε στιγμές του πρόσφατου μα και του απώτερου παρελθόντος. Ανέδειξαν επίσης τα βασικά διαχρονικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Μελαμπιανών, ως τόπος που γεννά Αγίους,  ανθρώπους φιλοπρόοδους,με  σπάνια αισθήματα, αγωνιστές, μερακλήδες .

Στην εκδήλωση αυτή επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά, πως παρά το φαινόμενο πληθυσμιακής μείωσης και αναγκαστικής μετανάστευσης,  η αγάπη και το ενδιαφέρον των όπου γης Μελαμπιανών για το χωριό  τους παραμένει άσβεστη και διαρκής.

Ιδιαίτερα συγκινητική η αναφορά στον Γιάννη Γ Χριστοφοράκη, στη μνήμη του οποίου ήταν αφιερωμένη  η εκδήλωση – παρουσίαση.

Ο  Γιάννης Γ  Χριστοφοράκηςο οποίος έφυγε πριν δυόμιση χρόνια από κοντά μας και που συνέδραμε στην ιστορική αυτή έρευνα,όπως ειπώθηκε,  «ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος, μια αγαθή μορφή.Προσιτός, αγαπητός, μετριόφρων, ανιδιοτελής, φιλικός, οπαδός του αλτρουισμού και της αλληλοκατανόησης.
Από εκείνους τους ανθρώπους που είναι δυσεύρετοι  στις μέρες μας και που  αγαπούσε τις Μέλαμπες και τους ανθρώπους των όσο ελάχιστοι.Θα τον θυμόμαστε για τα  γνωρίσματα του χαρακτήρα του μα κυρίως  της ψυχής του!
Ο Γιάννης είναι απόψε κοντά μας , η ψυχή του αγαλλιάζει μια και βρίσκεται κοντά σε συγχωριανούς του,καλούς φίλους και συγγενείς
»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Ι Ταταράκης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και κάτοικοιτης περιοχής.

Αντώνης Ε Τσουρδαλάκης

Τα πρακτικά της εκδήλωσης βρίσκονται βιντεοσκοπημένα στην ιστοσελίδα www.melabes.gr