Νότια Κρήτη
Μιχάλης Ρολάκης, Διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς: «Ψυχή του Συνεταιρισμού είναι ο κόσμος της Μεσαράς»
Ενημερωτική συνάντηση «εφ όλης της ύλης» με δημοσιογράφους του νότου.
Μια ενημερωτική συνάντηση, «εφ όλης της ύλης», με τα μέσα ενημέρωσης του νότου, είχε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής 12 Ιανουαρίου, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς Μιχάλης Ρολάκης, τονίζοντας πως «η Ψυχή του Συνεταιρισμού είναι ο κόσμος της Μεσαράς που τον στηρίζει»!
Βασικός στόχος, σύμφωνα με τον κ. Ρολάκη, είναι να «δημιουργηθεί μια δυνατή αμφίδρομη σχέση μεταξύ του Συνεταιρισμού και του αγροτικού κόσμου», καθώς, όπως τόνισε, «όσο ο αγροτικός κόσμος μας δίνει δύναμη, τόσο θα πετυχαίνουμε συνεχώς καλύτερες συμφωνίες για τον ίδιο». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του ΑΣ Μεσαράς «Ο αγροτικός κόσμος μας στήριξε και στην ουσία κατέταξε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό στην πρώτη θέση, αναφορικά με τις υπηρεσίες ΟΣΔΕ, στην περιοχή μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεπεράσαμε τις 4.200 ενεργοποιήσεις».
Το νέο ξεκίνημα
Στο κατώφλι του 2018, ο κ. Ρολάκης έκανε απολογισμό, επισημαίνοντας τα όσα επιτεύχθηκαν μέχρι τώρα, αλλά εστίασε και στους στόχους για το παρόν και το μέλλον. Το νέο ξεκίνημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού που βρισκόταν σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πολύχρονης πορείας του, άρχισε με τον Σήφη Κουτσάκη τότε ως Πρόεδρο και συνεχίζεται με αποφασιστικότητα από το νυν ΔΣ που το διακρίνει η ομοψυχία και η τόλμη, με Πρόεδρο τον Γιώργο Τσικνάκη, Αντιπρόεδρο τον Μανώλη Μπομποδάκη, Γραμματέα το Μανώλη Ζαχαριουδάκη, Ταμία το Γρηγόρη Μουλιανάκη και μέλη τους Μανώλη Ανωγειανάκη, Μιχάλη Γιαννακάκη και Αντώνη Κυριακάκη. Ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού αναφέρθηκε και στη «δυνατή ομάδα» που δημιουργήθηκε σταδιακά, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, μια ομάδα που αποτελείται από τους Γιώργο Γιατρομανωλάκη, Αριστέα Σταυρουλάκη, Στέλιο Λαζανάκη, Νίκη Ηλιάκη, Ελένη Ξηρουδάκη & Ρούλα Στεφανάκη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρολάκης «Τόσο η Διοίκηση, όσο εγώ και η ομάδα μου, έχουμε μια διαφορετική αντίληψη για το ρόλο και τη φιλοσοφία που πρέπει να διέπει το συνεταιρισμό. Η φιλοσοφία μας δεν περιορίζεται σε μια απλή διαχείριση προϊόντων και σκοπός μας είναι μέσα από τις δραστηριότητες που θα αναπτύξουμε, να προσδώσουμε αξία στο μόχθο τον ανθρώπων του πρωτογενή τομέα, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή ποιότητα και ανταποδοτικό όφελος. Δεν θέλουμε να είμαστε απλοί διαχειριστές κάποιων προϊόντων είτε αυτό λέγεται λάδι είτε αυτό λέγεται πατάτα ή ντομάτα. Εμείς θέλουμε να υπάρχουμε για τους αγρότες και την αγροτική οικογένεια στο σύνολό της».
Οι δυσκολίες
Οι δυσκολίες «με το καλημέρα» ήταν πολλές για το νέο Διευθυντή που παρέλαβε, όπως είπε, ένα χρέος 5 εκατομμυρίων του Συνεταιρισμού προς την Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο έπρεπε να αποπληρωθεί μέχρι το 2023 περίπου με επιτόκιο 4,5%. Όπως είπε «έχουμε κάνει μια γενναία ρύθμιση με την Τράπεζα με ένα σπάσιμο δανείου, το οποίο θα αποπληρώνουμε το μικρό μέρος την επόμενη 15ετία με 2,5% και το άλλο θα παραμείνει ουσιαστικά «παγωμένο» έως την αποπληρωμή του πρώτου τμήματος Πρόκειται για μια ρύθμιση η οποία μας δίνει δυνατότητες». Την ίδια ώρα, ωστόσο, δεν έλλειψε και η πολεμική που, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ομολόγησε ότι δέχτηκε ως καινούργιος Διευθυντής, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι ήταν εδώ, ήταν στελέχη του συνεταιρισμού και πολεμάνε εμμονικά το συνεταιρισμό». Όπως επισήμανε «εδώ βρήκα δικαστικές διαμάχες, με πρώην στελέχη του συνεταιρισμού, τα οποία παρά τις δικές μας θετικές προσπάθειες, συνεχίζουν αμείωτα τα δικαστήρια εναντίον του συνεταιρισμού. Δυστυχώς, μέσα από αυτές τις διαμάχες επιδεικνύεται, επαναλαμβάνω, ένα μένος εναντίον του θεσμού. Μπορώ να κατανοήσω κάποια πράγματα, αλλά την απόλυτη ιδιοτέλεια ορισμένων που κάποια στιγμή προΐστατο κάποιων τμημάτων του Συνεταιρισμού και τώρα έχουν ανοίξει κάποια παραμάγαζα απ΄ έξω και τους βολεύει να κλείσει ο ΑΣ, για να λειτουργήσουν τα δικά τους μαγαζιά, η δική μου λογική τουλάχιστον, αυτό δεν το χωράει. Πιστεύω ότι αυτές τις συμπεριφορές, αυτές τις λογικές ο αγροτικός κόσμος και όχι μόνο, πρέπει να τις απομονώσει».
Πολλά… συν
Στα… «συν» του Συνεταιρισμού συμπεριλαμβάνεται και η πρωτοποριακή του κίνηση με την κάρτα του Αγρότη «ΣΥΝ Μαζί» που προσφέρει πολλές παροχές στα μέλη του Συνεταιρισμού, μεταξύ άλλων και πολύ σημαντικές εκπτώσεις, όπως στις υπηρεσίες ΟΣΔΕ (έως 50%), στα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και στις εδαφολογικές & χημικές αναλύσεις (20%), στις υπηρεσίες επιστροφής ΦΠΑ ( 15%), κ.α. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ροζάκης «παίρνουμε δύναμη από τον αγρότη και του την επιστρέψουμε πίσω, πολλαπλά». Σημειώνεται ότι ο κάτοχος κάρτα του Α.Σ έχει το προνόμιο να αγοράζεται το ελαιόλαδό του, κατά 5 λεπτά παραπάνω- αυτές τις ημέρες ο Συνεταιρισμός αγοράζει προς 3,50€/κιλό και για τους κατόχους κάρτας προς 3,55€/κιλό.
Αναφορικά με τον τομέα Τυποποίησης Ελαιολάδου ο κ. Ρολάκης ανέφερε ότι «Προχωράμε με σταθερά βήματα, ενώ ήδη βρισκόμαστε σε κάποιες συνομιλίες, δεν θέλω να πω κάτι προς το παρόν, άλλα πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ευοδωθούν γρήγορα οι προσπάθειές μας και ίσως να δούμε αποτελέσματα από την επόμενη χρονιά. Επαναλαμβάνω η τυποποίηση είναι κάτι βασικό και πρέπει να γίνει με προσεχτικές κινήσεις».
Όσον αφορά τα τμήματα εδαφολογικού & χημικού εργαστηρίου, «Με ευθύνη της κ. Ρούλας Στεφανάκη, Χημικό Περιβάλλοντος, τα τμήματα του εδαφολογικού και του χημικού εργαστηρίου, σύντομα θα ανοίξουν τις πύλες τους για να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς»
Για τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίστηκε ότι έχει δημιουργηθεί μια καλή ομάδα από τον Οικονομολόγο Γιώργο Γιατρωμανωλάκη και τον Γεωπόνο Στέλιο Λαζανάκη, η οποία είναι έτοιμη να αναλάβει την εκπόνηση σχεδίων βελτίωσης και άλλων μελετών. Όπως αναφέρθηκε επίσης με την εξωτερική συνεργάτη κ. Γεωργία Κυριακάκη και την συνεργασία της Deal Insurance των κ.κ Γιώργου Μπορμαντωνάκη και Γιάννη Θαλλασινάκη, λειτουργεί το τμήμα ασφαλίσεων. Σε συνεργασία με την εταιρεία Deal, δημιουργήθηκε η υπηρεσία Agrodeal. Πρόκειται για μια υπηρεσία που προσπαθεί να βρει το καλύτερο δυνατό συμβόλαιο για τον αγρότη, είτε πρόκειται για το αυτοκίνητό του, την ακίνητη του περιουσία, την παραγωγή του, την ζωή του και γενικά οποιουδήποτε είδους ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δημιουργία Οργανώσεων Παραγωγών, η οποία συμβάλλει με αποτελεσματικό τρόπο στην καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων των παραγωγών-μελών και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ποιότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στην αγορά, εξασφαλίζοντας παράλληλα καλύτερες τιμές για το προϊόν, δεδομένων αυτών το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού αποφάσισε να αναγνωρισθεί εκ νέου η Ομάδα Ελαιουργικών Φορέων του Συνεταιρισμού Μεσαράς, ενώ ετοιμάζεται και η ομάδα παραγωγών για τα κηπευτικά.
Παρόν & μέλλον:
«Βιώσιμος συνεταιρισμός σημαίνει βιώσιμος αγρότης»
Μιλώντας για τις προτεραιότητες και τους στόχους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς ο Διευθυντής του Μιχάλης Ρολάκης, αναφέρθηκε στα εξής:
–Μείωση κόστους: «Προτεραιότητα την επόμενη διετία είναι να καταφέρουμε ο συνεταιρισμός να μπορεί να προσφέρει στον παραγωγό μια μείωση κόστους παραγωγής της τάξεως του 15% – 20%. Πρόκειται για κάτι πολύ βασικό, οφείλουμε να το πετύχουμε μέσα από διάφορες δράσεις, όπως η κάρτα αγρότη, η οποία θα μας οδηγήσει και στην διάθεση αγροεφοδίων».
–Αξιοποίηση περιουσίας: «Στόχος μας είναι τέλος του 2018 να μπορέσουμε να έχουμε αξιοποιήσει το 30% της περιουσίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με σταθερότητα. Μιλάμε με μεγάλες εταιρείες, για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Συνεταιρισμού, για εμάς όμως η κάθε αξιοποίηση πρέπει να δημιουργεί και μια υπεραξία για τον Συνεταιρισμό και τα μέλη του».
Ώθηση στον πρωτογενή τομέα: «τα επόμενα χρόνια θα δοθεί μια πολύ καλή ώθηση στον πρωτογενή τομέα και είναι στο χέρι μας και από την πλευρά του Συνεταιρισμού και από την πλευρά των παραγωγών να το εκμεταλλευτούμε για να δώσουμε αξία στο μόχθο του και υπεραξία στα προϊόντα του. Μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά. Θέλουμε να πορευόμαστε μαζί, με σταθερά βήματα, που θα οδηγούν στην βιωσιμότητα τόσο του συνεταιρισμού, όσο και του αγρότη. Γιατί βιώσιμος συνεταιρισμός, σημαίνει και βιώσιμος αγρότης».