Νότια Κρήτη
Oι μουρνιές…τρελάθηκαν!
Τα μαύρα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά
Τι κι αν βρισκόμαστε στην εποχή του Χειμώνα και το ημερολόγιο γράφει ότι διανύουμε μήνα Φεβρουάριο;
Στη νότια Κρήτη οι μουρνιές…κάρπισαν (!) και οι κάτοικοι της Μιαμούς Δήμου Γόρτυνας, απ’ όπου και η φωτό που δημοσιεύουμε, γεύονται ήδη τα ζουμερά ολόγλυκα μαύρα μούρα!
Έτσι δίπλα στις “τρελές” αμυγδαλιές που ανθίζουν πρόωρα, τώρα -με τα τερτίπια του “ανοιξιάτικου” καιρού- έχουμε και τις… ολότρελες μουρνιές που καρπίζουν πριν την ώρα τους, “ώρα” που κανονικά είναι την εποχή του Καλοκαιριού. Η μουριά ανθίζει από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο και η καρποί της είναι ένα από τα πρώτα φρούτα του θέρους.
Τα μαύρα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος. Επίσης, περιέχουν βιταμίνη Κ, η οποία παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος, και αντιοξειδωτικά, όπως “ανθοκυανίνες”, που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Τα μαύρα μούρα είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν στην πέψη και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα-πάντα βέβαια πρωτεύει η συμβουλή του γιατρού μας και του διατροφολόγου μας.