Νότια Κρήτη

Ομιλία Κουτεντάκη για τις προοπτικές στην οικονομία μετά τη συμφωνία

Ομιλία Κουτεντάκη για τις προοπτικές στην οικονομία μετά τη συμφωνία

«Θα ήμουνα ουτοπιστής σε μια χώρα με τόσο υψηλή ανεργία των νέων να είμαι ικανοποιημένος».

A-
A+
30/06/2016 | 11:42

Για το «θυελλώδες» δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού, για την φορολογική μεταρρύθμιση, για την αξιολόγηση και φυσικά για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία μετά τη συμφωνία με τους δανειστές, αναφέρθηκε  χθες το βράδυ στο Πολύκεντρο Μοιρών,  ο Γενικός Γραμματέας  Δημοσιονομικής Πολιτικής, με καταγωγή από τη Γέργερη του Δήμου Γόρτυνας,  Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Η εκδήλωση η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και θα επαναληφθεί και σήμερα στις 8 το βράδυ, στο Ηράκλειο, έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στον πεζόδρομο της Θησέως.

Τον κ. Κουτεντάκη υποδέχτηκαν στις Μοίρες οι Δήμαρχοι Φαιστού, Γιώργος Αρμουτάκης, και Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης  με τα επιτελεία τους, ενώ παρόντες ήταν εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, επιχειρηματίες και αγρότες. Στο βήμα τον Γενικό Γραμματέα καλωσόρισαν τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αθανασάκης και Κώστας Μανιδάκης.

 

ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗΣ- ΧΕΙΡΑΨΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το δημοψήφισμα

Την εκτίμησή του ότι το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού, που έδωσε στο «ΟΧΙ» ποσοστό 63%, είχε θετικές εξελίξεις για την χώρα μας , εξέφρασε ο κ. Κουτεντάκης.

Όπως υποστήριξε η συμφωνία που «έκλεισε» αμέσως μετά ,εξασφάλισε χρηματοδότηση για 3 χρόνια στη χώρα μας, δέσμευση για ρύθμιση του χρέους και την προσδοκία από τους εταίρους μας για χαμηλότερα πλεονάσματα , για χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους από την δική μας πλευρά.

Το δημοψήφισμα σε καμία περίπτωση δεν μεταφραζόταν σε έξοδο από την Ευρώπη. Σαν πρώτο μεγάλο θετικό βήμα για τους στόχους του Οικονομικού επιτελείου ήταν η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα να μειωθεί από το 3% που ήταν για το 2015, σε 0,25% για το 2016 δηλαδή μικρότερη εκτίμηση, που πρακτικά σήμαινε κέρδος για την χώρα μας της τάξης των 5,5 δις ευρώ.

Μακροπρόθεσμα οφέλη

«Καμιά διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη και καμιά λύση που προβλέπει μέτρα δεν είναι ευχάριστη» σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας προσθέτοντας χαρακτηριστικά «επιλέξαμε αυτήν που ήταν λιγότερο άδικη».

Στα θετικά της κυβερνητικής πολιτικής καταλόγισε την πρόβλεψη για 7,5 δις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και την εξασφάλιση 20 δις μικρότερη επιβάρυνση στην ιδιωτική οικονομία μέχρι το 2018.

ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗΣ- ΠΑΝΕΛ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φορολογική μεταρρύθμιση

Φτάνοντας αισίως στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τα θετικά που πετύχαμε ήταν μια φορολογική μεταρρύθμιση που επιβάρυνε τα υψηλότερα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, πετυχαίνοντας την ενοποίηση και την εξίσωση των εισοδημάτων που μέχρι πρότινος ήταν ταξινομημένα σε κατηγορίες. Επιπλέον συνδέθηκαν άμεσα οι εισφορές με το εισόδημα και προχώρησε στην πράξη η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, δύο πρωταρχικά ζητήματα για την αριστερά, όπως είπε ο κ. Κουτεντάκης.

Σεβασμός στο δημόσιο χρήμα

Στα πιο σημαντικά θέματα που απασχόλησαν και που εξακολουθούν να απασχολούν την κυβέρνηση είναι η προστασία, ο σεβασμός και η σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, χωρίς προνόμια και εξαιρέσεις.  Αυτό αποτελεί και το πιο σημαντικό στοίχημα για μια αριστερή κυβέρνηση και θα είναι στην πράξη η πιο σοβαρή μεταρρύθμιση που θα έχει ποτέ επιχειρηθεί. Το δημόσιο συμφέρον διασφαλίζεται, είτε αυτές είναι προμήθειες είτε αυτό είναι πάταξη της φοροδιαφυγής είτε αυτό είναι κάθαρση και αποκάλυψη της διαπλοκής.

 

ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗΣ - ΚΟΙΝΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ιστορική συγκυρία

«Αποτελεί ιστορικό γεγονός αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, με την αριστερά να βρίσκεται στην εξουσία και μια πραγματικότητα  που θα πρέπει να την αντιληφθούμε. Θα πρέπει να μάθουμε να ασκούμε την διεκδίκηση της εξουσίας και όταν βρισκόμαστε στην εξουσία να αντιλαμβανόμαστε τους αντικειμενικούς περιορισμούς που υπάρχουν. Αυτή η προσέγγιση ήταν αναγκαία να γίνει γιατί η αριστερά υποτιμά τον εαυτό της όταν απλά και μόνο μιλά για «αντι- μνημόνιο» τη στιγμή που και η ίδια έχει πιο ευρύ ορίζοντα δράσης», δήλωσε ο κ. Κουτεντάκης.

Ρύθμιση χρέους

Μετά την ομιλία ακολούθησαν ερωτήματα από τους συγκεντρωμένους με σημαντικότερα αυτά που αφορούσαν τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τον αναπτυξιακό νόμο.

Αναφορικά με το πρώτο ζήτημα ο κ. Κουτεντάκης απάντησε ότι αυτό που πέτυχε στη χώρα μας στη διαπραγμάτευση αναφορικά με την αποπληρωμή του χρέους ήταν το κεφάλαιο και οι τόκοι να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι σε μια συμφωνία ρύθμισης χρέους σημασία δεν έχει αυτό καθαυτό το χρέος αλλά ο χρόνος αποπληρωμής και το επιτόκιο.

Ενώ στο δεύτερο ερώτημα για όσους εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο σημείωσε ότι δεν θα υπάρχουν μπόνους υπό μορφή χρηματοδότησης- επιχορήγησης αλλά θα υπάρχουν φοροαπαλλαγές που αποτελεί και πιο σταθερό κίνητρο για τις επιχειρήσεις.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Κουτεντάκης υποστήριξε ότι τα επόμενα δύο χρόνια είναι κρίσιμα, καθώς τα μέτρα και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί δεν επιτρέπουν κοινωνική πολιτική, ούτε μπορεί κανείς σε μια χώρα που έχει τόσο υψηλή ανεργία, κυρίως στους νέους, να είναι ουτοπιστής. Ωστόσο όπως είπε είναι αισιόδοξος ότι η χώρα θα τα καταφέρει και θα βγει από το “τούνελ”, καθώς τα αποτελέσματα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα φανούν, προσδιορίζοντας χρονικά την ανάκαμψη από το 2019 και εξής.

 

ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗΣ - ΚΟΙΝΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗΣ- ΚΟΙΝΟ