Νότια Κρήτη

Πάμε μια βόλτα στα Παξιμάδια… (φώτο)

Πάμε μια βόλτα στα Παξιμάδια… (φώτο)

Δείτε τα νησιά Παξιμάδια .... από "κοντά"!

A-
A+
17/08/2019 | 18:17

Τα Παξιμάδια είναι δύο μικρά ακατοίκητα νησιά στον κόλπο της Μεσαράς στο Λιβυκό Πέλαγος δίπλα στην νότια ακτή της Κρήτης, βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα (7 μίλια) νότια της Αγίας Γαλήνης. Το συνολικό τους μήκος είναι περίπου 3 χλμ.

Επειδή είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο (σχεδον εφάπτονται), τα δύο νησιά εμφανίζονται ως ένα από μακρινή απόσταση.

Στην αρχαία Κρήτη τα νησιά αυτά ανήκαν στην Φαιστό και ονομάζονταν Διόνυσοι, από τον θεό Διόνυσο, το θεό του κρασιού. Λέγεται ότι η Άρτεμις κυνηγούσε στην περιοχή αυτή με τη θεά Βριτόμαρτις. Επίσης, τα νησιά ονομάζονταν και Λητώαι από τη θεά Λητώ, η οποία κατά μία εκδοχή γέννησε τον Απόλλωνα και την Άρτεμη εκεί. Η Λητώ λατρευόταν στην Φαιστό με το όνομα Φυτίη. Το σημερινό όνομα τους το παίρνουν από το σχήμα τους, που θυμίζει παξιμάδι.

Οι ντόπιοι συχνά αναφέρονται στα νησιά αυτά και ώς Ελεφαντάκι επειδή μοιάζει με ένα μωρό ελέφαντα που έχει ξαπλώσει στο νερό. Το όνομα που δόθηκε στα νησιά σήμερα οφείλεται σε οτι μοιάζει με κρητικό ξερό ψωμί γνωστό ως Παξιμάδι.

Στο ανατολικότερο νησάκι, στα νότια, υπάρχει μια υπέροχη παραλία, με φανταστικά πεντακάθαρα νερά και βοτσαλάκι. Μην περιμένετε να δείτε τίποτα περισσότερο από όμορφα βράχια και έναν εκπληκτικό βυθό, καθώς ο πολιτισμός απέχει αρκετά μίλια. Η πρόσβαση στα Παξιμάδια μπορεί να γίνει με καϊκάκια που φεύγουν από την Αγία Γαλήνη ή τον Κόκκινο Πύργο.

 

P1010232

P5140029

 

P5140028

P5140033