Νότια Κρήτη

Παρέμβαση Βασίλη Κεγκέρογλου: «Ο Δρόμος Μεσαράς θα μπορούσε να είχε παραδοθεί πέρυσι τον Αύγουστο»!

Παρέμβαση Βασίλη Κεγκέρογλου: «Ο Δρόμος Μεσαράς θα μπορούσε να είχε παραδοθεί πέρυσι τον Αύγουστο»!

"Η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών άφησε να χαθεί άπρακτος χρόνος 20 και πλέον μηνών"

A-
A+
25/06/2018 | 14:45

 «Η τελική φάση του έργου Ηράκλειο-Μεσαρά θα είχε παραδοθεί τον Αύγουστο του 2017, αν δεν υπήρχε η πολιτική καθυστέρηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, κατά 20 τουλάχιστον μήνες» υποστηρίζει ο Βουλευτής Ηρακλείου & Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Όπως αναφέρει ο κ. Κεγκέρογλου «Ο χρόνος αλλά και αυτή καθ’ αυτή η υλοποίηση σημαντικών έργων ακόμη και μετά τη μελέτη και διασφάλιση της χρηματοδότησης τους, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, χωρίς να υπάρχουν πάντα ασφαλιστικές δικλείδες για την αποτροπή των καθυστερήσεων.

Υπάρχουν και έργα, όπως ο δρόμος Ηράκλειο-Μεσαρά, στον οποίο όλα σχεδόν έχουν συμπέσει και συμβεί ταυτόχρονα, ώστε ο χρόνος υλοποίησης συνεχώς να αυξάνεται.

Από τις καθυστερήσεις στο σχεδιασμό και τη μελέτη μέχρι τη διακύμανση στη χρηματοδότηση με ευθύνη Υπουργείων και φορέων καθώς και τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι ασυνέπειες των αναδόχων.

Το 2012-2015 στην τελευταία εργολαβία που θα ολοκλήρωνε το έργο, είχαμε πράγματι μεγάλα τεχνικά προβλήματα, που μαζί με τα διάφορα άλλα κατέστησαν αναγκαία μια νέα τελική εργολαβία, που θα περιελάβανε τις ουρές όλων των προηγούμενων και θα ολοκλήρωνε το έργο.

Πράγματι, όπως είναι γνωστό, ο διαγωνισμός έγινε το 2014, στον οποίο πήραν μέρος, πάνω από δέκα εταιρείες.

Μετά την ανάδειξη της μειοδότριας εταιρείας, αυτή καταγγέλθηκε από άλλη ως μη νόμιμη και το έργο δεν ανατέθηκε στη πρώτη.

Από τους πρώτους μήνες του 2015 ζητήσαμε από τον Υπουργό Υποδομών να λύσει το θέμα και να αναθέσει το έργο κατά το νόμο, προκειμένου να εκτελεστεί το συντομότερο δυνατό και να μην έχουμε πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του από το ΕΣΠΑ.

Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις (7 επίκαιρες και 4 απλές ερωτήσεις), οι Υπουργοί Υποδομών αδιαφόρησαν από το 2015, αφήνοντας το θέμα να εξελιχθεί ως διένεξη των εταιρειών ενώ υπήρχε η νόμιμη δυνατότητα του Υπουργού να ενεργήσει με βάση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή και άλλες γνωμοδοτήσεις κατά νόμο.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών άφησε να χαθεί άπρακτος χρόνος 20 και πλέον μηνών που οδήγησε στη καθυστερημένη υπογραφή της σύμβασης με τον 2ο ανάδοχο, στις 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  του 2016, 20-21 μήνες μετά.

Η ανάθεση λοιπόν του έργου θα μπορούσε να έχει γίνει τον Φεβρουάριο ή το πολύ το Μάρτιο του 2015 και με το χρονοδιάγραμμα των 30 μηνών που δόθηκε, το έργο να έχει περατωθεί από τον Αύγουστο του 2017, αφού δεν υπήρχε κανένα άλλο πρόβλημα τεχνικό ή χρηματοδοτικό, παρά μόνο η 20μηνη αδράνεια της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών».

 

 

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.