Νότια Κρήτη
Ρωγμές στα σπίτια και στο Μαγαρικάρι- Αναμένεται εκτίμηση του Ε. Λέκκα
Το 15% των κτισμάτων κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση βάση μελέτης του 2023
Όπως αποκαλύπτει η μελέτη του Δήμου Φαιστού που πραγματοποιήθηκε το 2023, εκτεταμένα προβλήματα από κατολισθήσεις έχουν καταγραφεί στο Μαγαρικάρι, έναν ιστορικό οικισμό όπου το 15% των κτισμάτων κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση, ενώ το 60% παρουσιάζει ήδη σοβαρές ζημιές.
Το πρόβλημα ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στο Μαγαρικάρι. Πρόσφατα, μεγάλες ρωγμές εμφανίστηκαν και στις Βούτες, οι οποίες βρίσκονται περίπου 26 χιλιόμετρα μακριά, με τις πρώτες αυτοψίες να προκαλούν έντονη ανησυχία. Εξίσου σοβαρή είναι και η κατάσταση στον Κούλε, όπου παρατηρούνται συνεχείς μετακινήσεις του εδάφους, χωρίς ωστόσο να οφείλονται σε σεισμική δραστηριότητα.
Οι επιστήμονες ήδη έχουν τοποθετήσει ειδικούς μάρτυρες (τζαμάκια) τόσο στο έδαφος όσο και στα σπίτια στις Βούτες, προκειμένου να διαπιστωθεί η εξέλιξη του φαινομένου. Μέχρι στιγμής, αυτά δεν έχουν σπάσει, γεγονός που δείχνει ότι σε κάποια σημεία η κατάσταση παραμένει σταθερή. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο της περιοχής.
Όπως τόνισε ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνος Λουπασάκης, η περιοχή βρίσκεται πάνω σε ένα σχηματισμό από φυλλώδη μάργα, υλικό ιδιαίτερα ευάλωτο σε κατολισθήσεις, ειδικά όταν αυτό διαβρέχεται. «Η κατεύθυνηση των μετακινήσεων δεν είναι ακόμη σαφής, γι’ αυτό τοποθετήθηκαν οι ειδικοί μάρτυρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Φαιστού, Γιάννης Φασομητάκης, επισημαίνει πως η κατάσταση στο Μαγαρικάρι δεν είναι νέα, καθώς ανάλογα προβλήματα καταγράφονται από το 1960. «Τις τελευταίες ημέρες όμως, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Πολλά σπίτια παρουσιάζουν κλίση και οι κάτοικοι φοβούνται», δήλωσε, αναμένοντας την άμεση αυτοψία του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα.
Πάντως, σχετικά με τη σύνδεση του φαινομένου με ζημιές στον λιμενοβραχίονα του Ηρακλείου, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων. Οι φθορές που παρατηρούνται στο λιμάνι αποδίδονται σε παλαιότητα και στον τρόπο κατασκευής και όχι στις εδαφικές μετακινήσεις που πλήττουν το εσωτερικό του νησιού.
Πηγή: iraklionews.gr