Νότια Κρήτη

Με σχέδιο νόμου η κυβέρνηση καταργεί όλα τα άμισθα υποθηκοφυλάκεια

Με σχέδιο νόμου η κυβέρνηση καταργεί όλα τα άμισθα υποθηκοφυλάκεια

Στο νομό Ηρακλείου κλείνουν και τα εννέα και παραμένει μόνο ένα.

A-
A+
01/07/2016 | 20:50

Είδηση- βόμβα που έρχεται να ταράξει και πάλι τα “νερά”, στο χώρο της δικαιοσύνης αυτή τη φορά, αποτελεί το σχέδιο νόμου που προωθεί σε διαβούλευση η κυβέρνηση για το κλείσιμο αρκετών υποθηκοφυλακείων σε όλη τη χώρα.

Στην κατάργηση των ειδικών και μη ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ την ίδια ώρα προχωρά στη σύσταση συνολικά 41 νέων έμμισθων υποθηκοφυλακείων.

Από τις αλλαγές αυτές που θα προκύψουν επηρεάζεται άμεσα  ο νομός Ηρακλείου και η περιοχή της Μεσαράς, αφού σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης κλείνουν και τα εννέα υποθηκοφυλάκεια που σήμερα λειτουργούν και παραμένει μόνο ένα στο Ηράκλειο.

 

Το σχέδιο νόμου

Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου, με τίτλο «αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας», που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, το προσωπικό των άμισθων υποθηκοφυλακείων τοποθετείται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με ταυτόχρονη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων, αντίστοιχης κατηγορίας των τυπικών προσόντων τους.

Έτσι, οι υπάλληλοι τοποθετούνται, με κριτήριο τα έτη υπηρεσίας, στο υποθηκοφυλακείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται, ενώ τυχόν πλεονάζον προσωπικό τοποθετείται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με ταυτόχρονη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων αντίστοιχης κατηγορίας των τυπικών προσόντων τους σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες της εφετειακής περιφέρειας στην οποία ανήκε το υποθηκοφυλακείο όπου υπηρετούσε.

Οι άμισθοι υποθηκοφύλακες και οι υπάλληλοι των άμισθων υποθηκοφυλακείων που δεν επιθυμούν να τοποθετηθούν στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, υποχρεούνται να υποβάλλουν σχετική αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εντός αποκλειστικής προθεσμίας 20 ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 6, οι δικαστικοί υπάλληλοι που κατέχουν οργανική θέση σε υποθηκοφυλακεία που μετατρέπονται σε κτηματολογικά γραφεία, τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις στα δικαστήρια και τις δικαστικές υπηρεσίες της εφετειακής περιφέρειας στην οποία ανήκει το υποθηκοφυλακείο όπου υπηρετούν.

Αντίστοιχα, οι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων τοποθετούνται σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες της εφετειακής περιφέρειας στην οποία ανήκε το υποθηκοφυλακείο όπου υπηρετούσαν ή στην οριστική δομή των κτηματολογικών γραφείων, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καλύπτοντας αντίστοιχες οργανικές θέσεις της κατηγορίας και κλάδου στον οποίο ανήκουν.

Τέλος, καταγράφονται τα νέα έμμισθα υποθηκοφυλακεία, τα οποία είναι τα εξής: Αγρινίου, Αθηνών Β΄, με έδρα το Περιστέρι, Αθηνών Γ΄, με έδρα το Κορωπί, Αλεξανδρούπολης, Άμφισσας, Αργοστολίου, Βέροιας, Βόλου, Γρεβενών, Δράμας, Έδεσσας, Ζακύνθου, Ηγουμενίτσας, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λαμίας, Λάρισας, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Μυτιλήνης, Νάξου, Ξάνθης, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Πύργου, Ρεθύμνου, Σερρών, Σπάρτης, Σύρου, Τρικάλων, Τρίπολης, Φλώρινας και Χαλκίδας. Επίσης, με το επίμαχο νομοσχέδιο καταργούνται τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία Χαλανδρίου και Σαλαμίνας, τα οποία συγχωνεύονται με τα υποθηκοφυλακεία Αθηνών Α΄ και Πειραιά αντίστοιχα.

Παρέμβαση Αυγενάκη

Αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών στον χώρο αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης με παρέμβαση του ο βουλευτής Ηρακλείου ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης σημειώνει τα εξής:

“Η Κυβέρνηση με το Σχέδιο Νόμου, για τα Υποθηκοφυλάκεια της χώρας καταργεί συλλήβδην και χωρίς κριτήρια 394 άμισθα υποθηκοφυλακεία, ενώ δημιουργεί στη θέση τους 41 νέα έμμισθα.

Το σ/ν της Κυβέρνησης είναι ένα αλαλούμ ανόητων διατάξεων και δεν αποτελεί μεταρρύθμιση με σχέδιο και προγραμματισμό, αλλά θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει γιατί:

  1. Η Κυβέρνηση στο σ/ν δεν ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με υποθέσεις αδιαφάνειας στο ισχύον σύστημα που έχουν καταγγελθεί, πριν τη μετάβαση στο νέο.
  2. Ο όλος “σχεδιασμός” έχει γίνει “στο πόδι”. Καταργούνται υπηρεσίες σε περιοχές με μεγάλες ανάγκες χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ιδιαίτερες παράμετροι, όπως στο Ν. Ηρακλείου όπου συστήνεται 1 υπ/κειο στη θέση των 9, τα νησιά των Κυκλάδων όπου 9 υπ/κεια μεταφέρονται σε 1 στη Σύρο, το Ν. Αιτ/νίας και άλλες.
  3. Οι διατάξεις για τη μεταφορά του προσωπικού δεν είναι επαρκείς και δε διασφαλίζουν την αξιοκρατία.

Δεν ξεκαθαρίζεται τι θα γίνει με τους απλήρωτους υπαλλήλους για μήνες ή και χρόνια.

Δεν δικαιολογείται γιατί μόνο κριτήριο αποτελούν τα έτη υπηρεσίας και όχι άλλα προσόντα (π.χ. πτυχίο κλπ).

  1. Μετακυλύει για ακόμη μια φορά το διοικητικό βάρος στις πλάτες των πολιτών και έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια αποκέντρωσης.”