Νότια Κρήτη

Σήμερα τα εγκαίνια της Έκθεσης στο Μουσείο Μεσαράς τα «Νησιά των Ανέμων»

Σήμερα τα εγκαίνια της Έκθεσης στο Μουσείο Μεσαράς τα «Νησιά των Ανέμων»

25 Ιανουαρίου- 31 Αυγούστου: Έκθεση για τη ναυτιλία κατά την εποχή του χαλκού.

A-
A+
25/01/2020 | 12:26

 

Το Μουσείο Μεσαράς μπορεί να αργήσει ακόμα πολύ μέχρι να ανοίξει μόνιμα τις πύλες του στο κοινό (κάτι που αναμένεται, εκτός απροόπτου, να γίνει το 2021), ωστόσο στο τέλος αυτού του μήνα  και συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου, ημέρα Σάββατο, στις 5 το απόγευμα, θα εγκαινιάσει μια ενδιαφέρουσα Έκθεση.

Πρόκειται για την Έκθεση  με τίτλο «Τα νησιά των ανέμων. Ο θαλάσσιος πολιτισμός του Προϊστορικού Αιγαίου»», που θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου (Ωράριο: 9 το πρωί-με 2 το μεσημέρι-είσοδος ελεύθερη). Σημειώνεται ότι μια ώρα πριν τα εγκαίνια  θα πραγματοποιηθεί ιδιαίτερη ξενάγηση (στις 4 το απόγευμα) για τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης και τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού από τον καθηγητή Δρ. Διαμαντή Παναγιωτόπουλο.

Την Έκθεση  συνδιοργανώνουν  η Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης και το Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Γερμανικού Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης με χορηγούς το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και το «FORUM ANTIQUE». Το Ίδρυμα Κωστοπούλου ιδρύθηκε το 1979, με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων της Τραπέζης Πίστεως (νυν Alpha Bank) εις μνήμην του Ιδρυτή της Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Σύμφωνα με το καταστατικό του, το Ίδρυμα επιδιώκει την ενδυνάμωση και προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών εντός και εκτός της Ελληνικής επικράτειας. Το «FORUM ANTIQUE» είναι Κύκλος Φίλων για την Προαγωγή της Κλασικής Αρχαιολογίας και το Μουσείο Αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Σημειώνεται ότι η ίδια Έκθεση («Νησιά των ανέμων. Οι πρώτοι  ναυτικοί της Ευρώπης στο Αιγαίο»)  έχει παρουσιαστεί και στη Γερμανία, στο Μουσείο August  Kestner του Αννοβέρου.

Ο Εκθεσιακός χώρος του Μουσείου

Ψηφιακές αναπαραστάσεις

Τον πυρήνα της περιοδικής έκθεσης, η οποία στοχεύει να ανασυνθέσει με όσο το δυνατόν γλαφυρότερο τρόπο μια συνολική εικόνα της ναυτικής παράδοσης στο Προϊστορικό Αιγαίο, αποτελούν ψηφιακές και σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, αλλά και τρισδιάστατα ομοιώματα πλοίων, λιμανιών και λιμενικών εγκαταστάσεων. Τα αρχαιολογικά δεδομένα παρουσιάζονται μέσω μεγάλων πόστερ με πλούσια εικονογράφηση και συνοδευτικά επεξηγηματικά κείμενα, αλλά και μέσω ομοιωμάτων αρχαίων αντικειμένων. Αυτό το πληροφοριακό υλικό συνδυάζεται με επιλεγμένα αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή της Μεσαράς που σχετίζονται με τις ναυτικές δραστηριότητες του μινωικού πολιτισμού. Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της έκθεσης οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια μιας πρακτικής προσέγγισης της ιστορίας της αιγαιακής ναυσιπλοΐας, η οποία επέτρεψε για πρώτη φορά μια σειρά από πειστικές υποθέσεις πάνω σε ποικίλα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις τεχνικές ναυπήγησης, το μέγεθος, το σχήμα και την πλοήγηση των πλοίων, αλλά και την μορφή και λειτουργία λιμενικών εγκαταστάσεων της Εποχής του Χαλκού. Βασικός στόχος της έκθεσης είναι να υπερβεί το στενό πλαίσιο μιας καθαρά αρχαιολογικής παρουσίασης του θέματος, επιδιώκοντας έτσι μια ανασύνθεση της πρώιμης ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο, η οποία θα είναι εύληπτη από το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα από μαθητές. Η έκθεση θα συνοδευτεί από μία σειρά διαλέξεων και ξεναγήσεις.

Στους χώρους του Μουσείου.

Υπομονή έως το 2021

Εκτός απροόπτου, το Μουσείο Μεσαράς θα είναι σε θέση να “ανοίξει τις πύλες του” για το κοινό στις αρχές του 2021, με την προϋπόθεση ότι η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού θα έχει μεριμνήσει για την επαρκή του στελέχωση σε φυλακτικό προσωπικό, όπως  έχει αναφέρει η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη. Πριν την επίσημη λειτουργία του το 2021, το Μουσείο θα μπορεί, ωστόσο, να δέχεται το κοινό για διάφορες Διαλέξεις και Εκθέσεις.