Νότια Κρήτη

Στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις των τοματοπαραγωγών και στη Μεσαρά

Στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις των τοματοπαραγωγών και στη Μεσαρά

Βουλευτές της Κρήτης για τις αποζημιώσεις των τοματοπαραγωγών θερμοκηπιακής καλλιέργειας.

A-
A+
14/09/2019 | 13:52

Το θέμα των αποζημιώσεων των τοματοπαραγωγών θερμοκηπιακής καλλιέργειας από όλη την Κρήτη, μετά και τις ζημιές στην παραγωγή που καταγράφτηκαν φέτος από την ασθένεια που προκαλεί στις καλλιέργειες τομάτας το έντομο «Τούτα», αναδεικνύουν από κοινού οι Βουλευτές της Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ(Παύλος Πολάκης, Ανδρέας Ξανθός, Σωκράτης Βαρδάκης, Νικόλαος Ηγουμενίδης, Εμμανουήλ Θραψανιώτης, Χαράλαμπος Μαμουλάκης), καθώς και ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, με ερώτησή τους που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού παραθέτουν κάποια ποσοτικά στοιχεία από τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Κρήτη, που τονίζουν τη σημαντικότητα του κλάδου για την τοπική οικονομία, αναφέρεται στο καταστροφικό για την αγροτική παραγωγή έντομο (TutaAbsoluta) και την φετινή επίθεσή του στις τοματοκαλλιέργειες του νησιού, που έπληξαν σημαντικά την παραγωγή στις περιοχές μεγάλης συγκέντρωσης θερμοκηπίων όπως στην Κουντούρα Χανίων, τη Μεσαρά Ηρακλείου και την Ιεράπετρα Λασιθίου.

Ακολούθως, οι ερωτώντες Βουλευτές αναφέρονται στα αιτήματα των παραγωγών για αποζημιώσεις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι…: «παρόλο που οι τοματοπαραγωγοί είχαν το χρονικό περιθώριο 3-4 μηνών να καταθέσουν αιτήματα αποζημιώσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες, ένα μεγάλο τμήμα τους, όπως για παράδειγμα ο Αγροτικός Σύλλογος Τυμπακίου, έστειλε το σχετικό αίτημα προς τον αρμόδιο Υπουργό Α.Α.Τ. κ. Αραχωβίτη για αποζημίωση μέσω του ειδικού λογαριασμού «Deminimis», μόλις μία (1) εβδομάδα πριν τις ήδη από καιρό προκηρυγμένες εθνικές εκλογές. Είναι προφανές ότι μερίδα αγροτοσυνδικαλιστών επιχείρησε με αυτόν τον τρόπο να εκθέσει στα μάτια των καλλιεργητών την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Υπουργό, αφού εκ των πραγμάτων αυτός δεν θα είχε τον χρόνο να ανταποκριθεί».

Κλείνοντας την ερώτηση, οι Βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ παραθέτουν τρία (3) ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό. Συγκεκριμένα:

  • «τι προτίθεστε να πράξετε σχετικά με τα αιτήματα για τις αποζημιώσεις των παραγωγών σε ολόκληρη την Κρήτη και πότε ;»
  • «πόσοι και ποιοι συνολικά σύλλογοι έχουν κάνει σχετικό αίτημα και πόσο είναι το ύψος συνολικά των αιτούμενων αποζημιώσεων;»
  • «σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να προστατευτεί η παραγωγή και το εισόδημα των παραγωγών σε ανάλογη περίπτωση στο μέλλον ;»