Νότια Κρήτη

Στο Τυμπάκι ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης

Στο Τυμπάκι ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης

Στα 600 εκατ. το κόστος των ζημιών στην Κρήτη από την κλιματική αλλαγή

A-
A+
05/12/2019 | 16:04

 

Αφότου ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, πραγματοποιεί περιοδεία στη Μεσαρά, προκειμένου να δει από κοντά τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες των παραγωγών.

Ο κ. Βορίδης, αφού έκανε μια στάση στο Δημαρχείο Φαιστού, βρέθηκε στο Τυμπάκι σε συσκευαστήριο και συνομίλησε με τους εργαζομένους και εκπροσώπους του γροτικού κόσμου κυρίως του Τυμπακίου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συνοδεύεται από τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον Μάξιμο Σενετάκη, ενώ το παρόν δίνουν κομματικά στελέχη καθώς και στελέχη του αγροτικού χώρου της ΝΔ.

Ο κ. Βορίδης κατά την επίσκεψη του στον κρητικό νότο γνώρισε την Μεσαρίτικη φιλοξενία, καθώς σε πολύ εγκάρδιο κλίμα του παρατέθηκε γεύμα σε γνωστή παραλιακή ταβέρνα του Κόκκινου Πύργου.


Στο Επιμελητήριο

“Είναι προφανές ότι υπάρχουν ζημιές. Η έκταση των ζημιών δεν είναι προσδιορισμενη και πρέπει να προσδιοριστει. Οι αιτίες των ζημιων δεν είναι ίδιες. Καθεμία αιτία θα καθορίσει και τον τρόπο της αποζημιωτικης κάλυψης. Δεν είμαστε στην εποχή που ο Υπουργός παίρνει ένα χαρτί κι ένα μολύβι και δίνει λεφτά. Έχουμε πάθει από παράνομες ενισχύσεις. Είναι σαφές ότι εγώ δεν πρόκειται να κάνω κάτι τέτοιο”.

Αυτό ήταν το κύριο νόημα των δηλώσεων που έκανε σήμερα, κατά τη σύσκεψη των τοπικών φορέων στο επιμελητήριο Ηρακλείου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, αφού άκουσε όλες τις τοποθετήσεις των διαφόρων εκπροσώπων των φορέων και της παραγωγικής πλευράς.

Ο κ. Βορίδης συνέχισε λέγοντας ότι “η έννοια της αποζημιώσεως πρέπει να θεμελιώνεται με τον νόμιμο τρόπο και είναι διαφορετική από την έννοια της ενίσχυσης. Ο ΕΛΓΑ θα καλυψει τις ζημιές από περιβαλλοντικά αίτια και γι’ αυτό θα προσληφθεί πρόσθετο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ στον ΕΛΓΑ”.

Για τις ζημιές στα θερμοκήπια: ο υπουργός είπε ότι οι συγκεκριμένοι καλλιεργητες έχουν την δυνατότητα να ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ. Δεν το κάνουν. Δεν ασφαλίζονται ούτε από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτοί θα καλυφθούν εν μέρει με de minimis αποζημιώσεις. Αλλά δεν θα γίνεται όλο αυτό γιατί είναι μια κακή πρακτική. Δεν είναι σωστό να μην ασφαλιζονται  και μετά να πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Θα δούμε την έκταση των ζημιων στους ελαιοκαλλιεργητές και πως θα εξελιχθεί η ελαιοσυγκομιδή. Προσβολές πάντως απο δάκο ή μήκυτα δεν πρέπει να καλύπτονται ασφαλιστικά. Αυτό είναι αφορμή να εξαιρείται ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ”.

Ο κ. Βορίδης συνέχισε λέγοντας ότι “υπάρχει νομικό πάτημα για αποζημιώσεις από την Κομισιόν  και συγκεκριμένα το άρθρο 221 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά πρέπει να κατατεθεί ένας πλήρης και εμπεριστατωμένος φάκελος με το όλο ζήτημα. ΄Όλα θέλουν επιμέλεια. Συστήσαμε μια επιτροπή υπό τον κ. Αυγουλα, στην οποία συμμετέχουν ο κ. Χνάρης με τον κ. Στρατάκη. Οι άνθρωποι αυτοί θα αγωνιστούν για να δουν εάν η καταστροφή από το δάκο οφείλεται σε κλιματικά αίτια, ώστε να πάμε έτσι στην Επιτροπή της Κομισιόν και να θεμελιώσουμε το επιχείρημά μας”.

Τόνισε επίσης ότι για την δακοκτονία, ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο να αυξήσει κατά 2 εκατ. ευρώ το ποσό στην Κρήτη.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στον ΕΦΚΑ. Και κατέληξε: “Ακουσα τους τυποποιητές. Έχουμε τη δυνατότητα να ανορθώσουμε τον πρωτογενή τομέα”.

Τέλος, ο κ. Βορίδης είπε ότι θα κάνει  νέα επίσκεψη στην Κρήτη μετά από τρεις μήνες.

Σταύρος Αρναουτάκης: 600 εκ. ζημιά

Στα 600 εκ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο του κόστους που προκύπτει για την Κρήτη από την κλιματική αλλαγή, επεσήμανε σήμερα χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Στην εισαγωγή του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως η κλιματική αλλαγή προκάλεσε τεράστιες ζημιές πέρυσι το χειμώνα με τις μεγάλες καταστροφές στη Δυτική Κρήτη και τώρα η κατάρρευση της Thomas Cook στον τουρισμό και η μεγάλη ζημιά στη φετινή ελαιοπαραγωγή έχουν οδηγήσει σε τεράστιο μέγεθος το σύνολο της οικονομικής ζημιάς.

«Το 2019 κλείνει με σοβαρά και σημαντικά προβλήματα για όλο το νησί. Οι καταστροφές από τις πλημμύρες σε Χανιά και Ρέθυμνο, τα προβλήματα με τα θερμοκήπια σε Ιεράπετρα, Τυμπάκι και Κουντούρα, το ζήτημα της Thomas Cook στο νησί μπορούν σε κόστος να ξεπεράσουν τα 600 εκ. Και για την οικονομία του νησιού είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Αυτό σημαίνει πως η τοπική οικονομία πλήττεται σε όλους τους κλάδους», σημείωσε ο Περιφερειάρχης ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη τόνισε: «Σύμφωνα με την καταγραφή που κάνουν οι υπηρεσίες μόνο Χανιά και Ρέθυμνο οι ζημιές ξεπερνούν τα 250 εκ. Ευρώ».