Νότια Κρήτη

Στον Εισαγγελέα έφτασε το θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού του Ασημίου (βίντεο)

Στον Εισαγγελέα έφτασε το θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού του Ασημίου (βίντεο)

Την παρέμβαση των υπηρεσιών ζητούν κάτοικοι & φορείς καθώς υπάρχουν υποψίες για μόλυνση του νερού.

A-
A+
06/07/2018 | 14:00

Την παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών και της Εισαγγελίας Ηρακλείου στο θέμα της μη λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού του Ασημίου έχουν ζητήσει εδώ και μερικές μέρες οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς του Ασημίου με έγγραφο το οποίο κατέθεσαν και το οποίο συνοδεύεται από 150 περίπου υπογραφές.

Την κατάσταση που επικρατεί στον Βιολογικό Καθαρισμό Ασημίου την είχαμε και εμείς παρουσιάσει εκτενώς με δημοσίευμα τόσο στο site όσο και στην εφημερίδα “Άποψη του Νότου” καθώς το θέμα είχε κατ’ επανάληψη έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Γόρτυνας, όπου και είχαν παρουσιαστεί όλοι οι παράμετροι του προβλήματος, με σημαντικότερη αυτήν της απόρριψης της αίτησης του Δήμου προς το Παρατηρητήριο για έγκριση της μελέτης επισκευής και αποκατάστασης του Βιολογικού λόγω υψηλού κόστους, παρότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα με άμεσες προεκτάσεις στη δημόσια υγεία των κατοίκων και στη μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφορέα.

Η αποκάλυψη όμως της τραγικής εικόνας στην οποία είχε περιέλθει πριν από μερικούς μήνες ο Βιολογικός Καθαρισμός του Ασημίου, με τα λύματα να χύνονται σε παρακείμενο χαντάκι, στον αγροτικό δρόμο και στις περιουσίες των δημοτών χωρίς καμία επεξεργασία, όπως είχε καταγραφεί σε βίντεο από έναν ιδιώτη-ιδιοκτήτη περιουσίας και είχε δημοσιοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν θα λέγαμε “η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” και που οδήγησε σε μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις με τελική κατάληξη το γραφείο του Εισαγγελέα.

Είναι γεγονός πως αμέσως μετά και την δημοσιοποίηση του σχετικού βίντεο η αντίδραση της δημοτικής αρχής της Γόρτυνας υπήρξε άμεση, αφήνοντας στην άκρη το Παρατηρητήριο, με τον Δήμαρχο να δίνει εντολή σε εργολάβο να προχωρήσει άμεσα στην αντικατάσταση των μηχανημάτων που είχαν καταστραφεί ή είχαν λεηλατηθεί, καθώς οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού με τον μηχανολογικό εξοπλισμό βρίσκονται δυστυχώς σε απερίφρακτο χώρο, οπότε και έγιναν εύκολη λεία από επιτήδειους που βρήκαν την ευκαιρία να αρπάξουν αντλίες, γεννήτριες και καλώδια.

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης έχουν δρομολογηθεί, όμως, δεδομένου ότι πολλά μηχανήματα είναι πανάκριβα και έρχονται από το εξωτερικό είναι λογικό να υπάρχουν καθυστερήσεις με την αποκατάσταση της λειτουργίας του Βιολογικού να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.

Οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις τόσο από πλευράς Δημάρχου όσο και από πλευράς αντιδημάρχου Γόρτυνας, που ανέλαβε και την ευθύνη παρακολούθησης του έργου, δεν στάθηκαν ικανές να ανατρέψουν το “κύμα οργής και αγανάκτησης” των τοπικών φορέων του Ασημίου που αποφάσισαν να ενημερώσουν εγγράφως τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και να ζητήσουν την παρέμβασή τους, δεδομένου ότι η κατάσταση αυτή χρονολογείται από το 2014, οπότε και είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα στη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού.

Το έγγραφο προς τις Υπηρεσίες 

Στο έγγραφο προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, προς τη Διεύθυνση Υδάτων αλλά και προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, οι φορείς που το υπογράφουν ( Τοπικό Συμβούλιο Ασημίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ασημίου, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Γόρτυνας Σφακιανάκη Μαρία και Βαλαβάνης Δημήτρης που κατοικούν στο Ασήμι και περίπου 150 κάτοικοι που το συνοδεύουν με τις υπογραφές τους αναφέρουν τα εξής:

“Θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε στις Υπηρεσίες σας ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Στο τοπικό διαμέρισμα του Ασημίου της ΔΕ Κόφινα του Δήμου Γόρτυνας υπάρχει βιολογικός καθαρισμός, όμως δε λειτουργεί από το 2014, με αποτέλεσμα τα λύματα χωρίς να έχουν υποστεί καμιά επεξεργασία να πέφτουν σε αυτοσχέδιο χαντάκι παράπλευρα του δρόμου μέχρι που πέφτουν σε ρυάκι και καταλήγουν στον ποταμό.

Επίσης τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται στις παρακείμενες καλλιέργειες, καθώς τα στάσιμα νερά -λύματα έχουν δημιουργήσει βούρκο με αφόρητη δυσοσμία, με συνέπεια να μην μπορούν οι παραγωγοί να πλησιάσουν στα χωράφια τους, αλλά και τα παραγόμενα προϊόντα, κυρίως ελαιόλαδο, να είναι αμφιβόλου ποιότητας.

Παράλληλα η γύρω περιοχή έχει αρτεσιανά νερά και υπάρχουν αρκετά πηγάδια και γεωτρήσεις με κίνδυνο την μόλυνση του υδροφορέα και της δημόσιας υγείας. Έχουμε ενοχλήσει και γνωστοποιήσει το πρόβλημα στους υπευθύνους του Δήμου Γόρτυνας, Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο, Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν έχουν φροντίσει ώστε ένα τέτοιο έργο που είναι ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον να αποκατασταθεί και να δοθεί σε λειτουργία ξανά. Μονάχα υποσχέσεις!!!

Παρακαλούμε να πράξετε τα δέοντα ώστε να προφυλαχθεί η δημόσια υγεία των 1.500 κατοίκων του Ασημίου και όχι μόνο αλλά και της ευρύτερης περιοχής και να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος και να διασωθούν οι περιουσίες των ανθρώπων”.

Το ανωτέρω έγγραφο με τις υπογραφές που το συνοδεύουν κατέθεσε στο Προεδρείο του Δ.Σ. Γόρτυνας ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Ασημίου Γιώργος Βασιλάκης, ενώ επί του θέματος ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις.

Τα όσα συζητήθηκαν, οι παρεμβάσεις και οι επισημάνσεις που έγιναν μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί.