Νότια Κρήτη

Τεχνητή λίμνη Ζαρού: Ένα στολίδι για την Μεσαρά (φώτο)

Τεχνητή λίμνη Ζαρού: Ένα στολίδι για την Μεσαρά (φώτο)

Ένας υπέροχος προορισμός, που είναι "παντός καιρού"!

A-
A+
09/01/2019 | 14:50

Μια από τις πιο όμορφες τεχνητές λίμνης της χώρας μας, η τεχνητή λίμνη του Ζαρού ή Βοτόμος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη.

Η λίμνη πριν το 1987 ήταν ένας μικρός υδροβιότοπος ο οποίος σχηματιζόταν από τον κρατήρα της πηγής Βοτόμου. Την σημερινή της μορφή την πήρε το 1987, όταν η Δασική υπηρεσία ανέπλασε την περιοχή και δημιούργησε μια τεχνητή λίμνη όπου συγκρατούνται τα νερά της πηγής.

Η λίμνη Ζαρού είναι ιδανικός προορισμός για βόλτα. Ο περίπατος γύρω από τη λίμνη, μέσα σε άφθονο πράσινο και πλατάνια, είναι εύκολος και σύντομος, ενώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν πέστροφα και σολομό, που εκτρέφονται σε στέρνες.

Η ονομασία Ζαρός προέρχεται από το μόριο Ζα, που σημαίνει πολύ, και το ρήμα ρέω. «Ζαρός» δηλαδή σημαίνει το μέρος όπου ρέει πολύ νερό.

Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και καφετέριες, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί και να απολαύσει πέστροφα και σολωμό, οι οποίες εκτρέφονται σε στέρνες δίπλα στη λίμνη. Επίσης, υπάρχει μια παιδική χαρά, χώροι με παγκάκια και τραπέζια, στους οποίους μπορείτε να κάνετε πικ νικ.

Τέλος, από τη λίμνη ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί μέσα στο φαράγγι του Αγίου Νικολάου και καταλήγει μετά από 5 χλμ πορείας στο μαγευτικό πρινόδασος του Ρούβα (2:30 ώρες).

Η τεχνητή λίμνη του Ζαρού, αποτελεί για τους μεσαρίτες έναν από τους ομορφότερους προορισμούς, για να περάσουν όμορφες στιγμές κάθε εποχή του χρόνου. Παράλληλα, αποτελεί και έναν σημαντικό “πόλο έλξης” για τουρίστες και ανθρώπους που έρχονται στην Μεσαρά ως επισκέπτες.