Νότια Κρήτη

Θεοφάνεια 2018: Βουτιά στα παγωμένα νερά για τη χάρη του σταυρού

Θεοφάνεια 2018: Βουτιά στα παγωμένα νερά για τη χάρη του σταυρού

Ο νότος, από τις παραλίες μέχρι την Πάνω Ρίζα, ετοιμάζεται να εορτάσει τα Θεοφάνεια.

A-
A+
05/01/2018 | 10:00

Ο νότος, από τις παραλίες μέχρι την Πάνω Ρίζα, ετοιμάζεται να εορτάσει τα Θεοφάνεια αυτό το Σάββατο 6 Ιανουαρίου, με την ελπίδα ότι ο καιρός, ανήμερα της μεγάλης γιορτής, θα σταθεί… «ευνοϊκός» για τους θαρραλέους που θα βουτήξουν Γενάρη μήνα στα νερά για να ανασύρουν το σταυρό και να πάρουν την ευλογία του.

Το όνομα των Θεοφανείων -που αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης- προήλθε από τη φωνή του Θεού ακούστηκε στη Γη, προκύπτει δηλαδή από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές.

Η εορτή των Θεοφανείων λέγεται επίσης και Επιφάνια και Φώτα ή Φωτά (ή Εορτή των Φώτων), καθώς όπως λέει στο τέλος το Απολυτίκιο της Εορτής, ήλθε ο Χριστός για να φωτίσει τον κόσμο, μπολιάζοντάς τον και πνευματικά δια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος.

Σε αυτή την εορτή γιορτάζουν τα ονόματα Φωτεινή, Φώτης (Φώτιος), Ουρανία, Ιορδάνης, Θεοφάνης και Θεοχάρης.

Το πότε καθιερώθηκε να εορτάζεται η μνήμη του γεγονότος της Βάπτισης του Ιησού δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Φαίνεται όμως ότι αναφάνηκε πολύ νωρίς στη πρώτη Εκκλησία των Χριστιανών. Κατά τις ευαγγελικές περικοπές στις αρχές του 30ου έτους της ηλικίας του Ιησού, ο Ιωάννης (ο Πρόδρομος), γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ, ο επιλεγόμενος στη συνέχεια Βαπτιστής, που ήταν 6 μήνες μεγαλύτερος του Χριστού, και διέμενε στην έρημο, ασκητεύοντας και κηρύττοντας το βάπτισμα μετανοίας, βάπτισε με έκπληξη και τον Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό.

Κατά δε τη στιγμή της Βάπτισης κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα από τον ουρανό ακούσθηκε φωνή που έλεγε ότι: Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα”. Η φράση αναφέρεται στα ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά, ενώ απουσιάζει από αυτό του Ιωάννη.

Αυτή δε είναι και η μοναδική φορά της εμφάνισης, στη Γη, της Αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος υπό του πλήρους «μυστηρίου» της Θεότητας.

Βασική τελετουργία της ημέρας των Θεοφανείων είναι ο «αγιασμός των υδάτων» με τη κατάδυση (ρίψη) του Σταυρού κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου. Στην ελληνική εθιμολογία όμως, ο εν λόγω Αγιασμός έχει και την έννοια του καθαρμού, του εξαγνισμού των ανθρώπων καθώς και της απαλλαγής του από την επήρεια των δαιμονίων.

Στο Δήμο Φαιστού

Στο Δήμο Φαιστού τελετές καθαγιασμού των υδάτων, θα  πραγματοποιηθούν  το Σάββατο 6 Ιανουαρίου στις παρακάτω περιοχές:

  • Ζαρός 11:00  π.μ.
  • Καλοί Λιμένες 12:00  μ.μ.
  • Μάταλα 13:00  μ.μ.
  • Καλαμάκι 14:00  μ.μ.
  • Κόκκινος Πύργος 15:00  μ.μ.

Στο Δήμο Γόρτυνας

Στο Δήμο Γόρτυνας καθαγιασμός των υδάτων και ρίψη του Τιμίου Σταυρού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Ιανουαρίου στις περιοχές:

-Παραλία Μονής Κουδουμά 10:15   π.μ.

-Λιμνοδεξαμενή της Γέργερης 11:00  π.μ.

-Λιμνοδεξαμενή της Πλώρας 10:30  π.μ.

-Λιμάνι  της Λούτρας   12:00   π.μ.

– Παραλίας του Λέντα  13.00   μ.μ.

 

Apopsilive.gr