Νότια Κρήτη

Το έθιμο της κηροδεσίας αναβίωσε στον Άγιο Θωμά: Κλωστή “βαπτισμένη” 7 φορές μέσα σε λιωμένο κερί από μέλισσες… (φωτορεπορτάζ)

Το έθιμο της κηροδεσίας αναβίωσε στον Άγιο Θωμά: Κλωστή “βαπτισμένη” 7 φορές μέσα σε λιωμένο κερί από μέλισσες… (φωτορεπορτάζ)

A-
A+
31/10/2020 | 13:33

Ένα πολύ ιδιαίτερο θρησκευτικό έθιμο, οι ρίζες του  οποίου χάνονται στο βάθος του χρόνου, αναβίωσε στον Άγιο Θωμά Δήμου Γόρτυνας στον ναό του Αγίου, τύπου βασιλικής με κυλινδρικό τρούλο, που έδωσε το όνομα του στο χωριό.

Πρόκειται για το πανάρχαιο έθιμο της “κεροδεσίας”, σύμφωνα με το οποίο ο ναός περιδένεται
με βαμβακερή τρίκλωνη κλωστή που βαπτίζεται επτά φορές μέσα σε λιωμένο κερί από μέλισσες, προκειμένου να κρατήσει ο Άγιος της εκκλησίας μακριά κάθε αρρώστια, θάνατο, ξηρασία. Ο Οίκος του Θεού αντιπροσωπεύει το πλήρωμα της εκκλησίας που με αυτόν τον τρόπο βρίσκει καταφύγιο μέσα στον προστατευτικό κύκλο που δημιουργείται από τις κεροδεσιές.

Ξεχωριστή εμπειρία

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για την αναβίωση του εθίμου που έγινε την Κυριακή 18 Οκτωβρίου “Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που θα μείνει στην μνήμη μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά, την Κυρία που έδωσε την ιδέα. Όλους όσους συμμετείχαν, όλους όσους πρόσφεραν τα κεράσματα τους. Τους ευχαριστούμε όλους, γιατί όλοι βοήθησαν στην διαδικασία η οποία απαιτούσε πολύ κόπο. Ευχαριστούμε όλους τους επισκέπτες που βρέθηκαν στον Αγ. Θωμά, για αυτό το γεγονός για την συμμετοχή και βοήθει

α τους. Και τέλος θα ευχαριστήσουμε τα παιδιά του χωριού μικρά και μεγάλα που με πολύ χαρά συμμετείχαν, αυτά θα είναι οι συνεχιστές αυτών των παραδόσεων. Και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, γιατί ο Άγιος Θωμάς είναι το χωριό των θρύλων και των παραδόσεων. Ευχόμαστε να είμαστε όλοι καλά να το επαναλάβουμε”.


Πανάρχαια πρακτική

Σύμφωνα με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίου Θωμά “Υπολογίζεται ότι η πρακτική αυτή ξεκίνησε κάπου στην 3η με 2η χιλιετία προ Χριστού. Το έθιμο επικράτησε και εισχώρησε και στην πίστη μας. Το δέσιμο συμβολίζει τον κύκλο αποτροπής, ένα τέλειο σχήμα όπου δεν μπορεί να εισχωρήσει και να φωλιάσει το κακό. Όπως οι βέρες και τα στέφανα γάμου, οι ιεροί κύκλοι προστατεύουν σαν ασπίδα από κάθε κακό”.

Μέχρι το 1920 το συγκεκριμένο έθιμο γινόταν σε πολλά χωριά της Κρήτης, όμως στον Άγιο Θωμά εξακολουθεί να είναι ζωντανή αυτή η παράδοση και επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.