Οικονομία

Κοινωνικό μέρισμα: Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η καταβολή

Κοινωνικό μέρισμα: Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η καταβολή

Πώς θα διορθωθούν τα 2 λάθη που αποκλείουν δικαιούχους

A-
A+
23/12/2019 | 11:02

Ανεβαίνει ο λογαριασμός για το κοινωνικό μέρισμα, μετά τις τελευταίες διορθωτικές κινήσεις, ωστόσο το επιπλέον κόστος καλύπτεται από τις υπερεισπράξεις εσόδων.

Ως το απόγευμα της Κυριακής είχαν εγκριθεί πάνω από 240 χιλιάδες αιτήσεις στο koinonikomerisma.gr και οι νέοι υπολογισμοί, που έχουν κάνει στο ΓΛΚ, δείχνουν ότι οι δικαιούχοι θα φτάσουν στις 300 χιλιάδες. Έτσι, το κονδύλι, που είχε ξεκινήσει από 150 εκατ. Ευρώ, εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 210- 215 εκατ. Ευρώ.

Κοινωνικό μέρισμα: Παρεμβάσεις σε δύο κατηγορίες

Η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων ήρθε ως αποτέλεσμα των διορθωτικών παρεμβάσεων, που έγιναν αμέσως μετά τη λειτουργία της πλατφόρμας και τη “βροχή” ενστάσεων- ερωτημάτων για τις απορριπτικές απαντήσεις του συστήματος. Στην πράξη αποδείχθηκε, μάλιστα, ότι η πρώτη διευκρίνιση δεν ήταν αρκετή για να καλυφθούν οι δικαιούχοι ΑμεΑ. Κατ’ αρχάς, έγινε σαφές ότι όσοι ΑμεΑ δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη από τους γονείς τους, αλλά υποβάλλουν και δική τους ξεχωριστή φορολογική δήλωση ΔΕΝ πρέπει να κάνουν αίτηση με τον δικό του ΑΦΜ αλλά να κάνουν οι γονείς τους. Αποδείχθηκε, όμως απαιτούνταν κι άλλες παρεμβάσεις στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, οι παράμετροι της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ επικαιροποιήθηκαν έτσι ώστε να καλύψουν 2 ακόμα κατηγορίες:

Δικαιούχοι οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Αφορά κατά κύριο λόγο στις περιπτώσεις εξαρτώμενων μελών ΑμεΑ.
Δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποιο από τα προηγούμενα 7 έτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα δεν μπορούσε να εντοπίσει την εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση και απέρριπτε την αίτηση, αφού η ΚΥΑ απαιτεί 7ετή μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, η οποία τεκμαίρεται από την υποβολή των αντίστοιχων φορολογικών δηλώσεων.

Πότε κλείνει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα

Η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ θα κλείσει το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου και στις 27 του μήνα η λίστα των δικαιούχων θα σταλεί στη ΔΙΑΣ. Με δεδομένο ότι θα απαιτηθεί μια εργάσιμη ημέρα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής, το μέρισμα των 700 ευρώ αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 30 ή 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, στο οικονομικό επιτελείο συνεχίζουν να εξετάζουν τις αδικίες και αφήνουν ανοικτό το “παράθυρο” ενίσχυσης και μετά την Πρωτοχρονιά, πάντα σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2020. Αυτό που φαίνεται ότι απασχολεί κυρίως είναι οι βραχυχρόνια ή μακροχρόνια άνεργοι, με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι “κόπηκαν” επειδή έγιναν γονείς το 2019, άρα η πλατφόρμα που “τράβηξε” στοιχεία από τις φορολογικές του 2018, δεν εντόπισε τα παιδιά.

Μέσα στο ίδιο διήμερο 30-31 Δεκεμβρίου θα γίνει και η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, σε περίπου 600 χιλιάδες νοικοκυριά που υπέβαλαν αιτήσεις ως και το βράδυ της Παρασκευής.
iefimerida.gr