Οικονομία

Ποιο τελικά θα είναι το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών;

Ποιο τελικά θα είναι το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών;

Η κυβέρνηση ξέχασε τις υποσχέσεις της για ακατάσχετο των 15.000 ευρώ ετησίως

A-
A+
20/07/2018 | 19:50

Ακατάσχετο 15.000 ευρώ ετησίως, αντί 1.250 ευρώ μηνιαίως, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, είχε υποσχεθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Αποστόλου, κατά την συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2018. Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, σε δηλώσεις της είχε αναφέρει ότι «το ακατάσχετο που ζητούν οι αγρότες (δηλαδή 1.250 ευρώ για 12 μήνες) είναι το ίδιο ακατάσχετο με αυτό των μισθωτών. Αυτό το εξετάζουμε αν μπορεί να γίνει τεχνικά». Ουσιαστικά οι αγρότες ζητάνε να ισχύσει ότι ισχύει σήμερα για τους μισθωτούς (1.250 για 12 μήνες) αλλά το ποσό να είναι σε ετήσια βάση, αφού οι αγρότες δεν εισπράττουν χρήματα κάθε μήνα. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει ρωτήσει τις τράπεζες για το αν υπάρχουν «τεχνικά» προβλήματα στην εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης.

Ωστόσο, μετά τον Αύγουστο, που όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση «τελειώνουν» τα μνημόνια, δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία και «λύνονται» τα χέρια της για να προχωρήσει η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, που θα λύσει πολλά προβλήματα «ρευστότητας» των αγροτών.

Όπως επισημαίνουν οι αγρότες, τη βασική ενίσχυση (τσεκ) την εισπράττουν σε δύο δόσεις και συγκομιδή κάνουν μια φορά τον χρόνο στις περισσότερες καλλιέργειες (ελιές, αμπέλια, κ.α.). Οι συνδικαλιστές των αγροτών, κατά την συνάντηση του Φεβρουαρίου, ζητούσαν στις 15.000 να προστεθεί το ποσό των 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Χαιρέτησαν όμως τις δηλώσεις του Αποστόλου, υποστηρίζοντας ότι αν τηρηθούν αυτές οι δεσμεύσεις από την κυβέρνηση θα έδιναν, έστω και μια μικρή ανάσα, στους αγρότες. Φτάσαμε όμως στον Ιούλιο του 2018 και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα.

Να θυμίσουμε ότι ο Αποστόλου, από το 2016, σε δηλώσεις που είχε κάνει στην Κομοτηνή, είχε υποστηρίξει ότι «είναι έτοιμη προς υπογραφεί μια ΚΥΑ, που θα έδινε «μερική» προστασία των επιδοτήσεων που παίρνουν οι αγρότες από κατασχέσεις έναντι χρεών τους. Συγκεκριμένα για επιδοτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 10% του ποσού, για επιδοτήσεις μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 20% του ποσού και για επιδοτήσεις πάνω από 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 50% του ποσού». Όμως ούτε τότε είχε προχωρήσει κάποια σχετική νομοθετική παρέμβαση.