Νότια Κρήτη

Αρχαιολογική αποστολή στη Μιαμού του Δήμου Γόρτυνας με επικεφαλής τον Αντώνη Βασιλάκη

Αρχαιολογική αποστολή στη Μιαμού του Δήμου Γόρτυνας με επικεφαλής τον Αντώνη Βασιλάκη

Μελέτησαν την ιστορία της περιοχής και γεύτηκαν την κρητική φιλοξενία.

A-
A+
27/08/2016 | 14:19

Μια αρχαιολογική αποστολή αποτελούμενη από ειδικευμένους αρχαιολόγους, Έλληνες και ξένους με επικεφαλής τον Επίτιμο Διευθυντή Αρχαιοτήτων κ. Αντώνη Βασιλάκη, βρέθηκαν στην περιοχή του Λέντα και συγκεκριμένα στη Μιαμού, του Δήμου Γόρτυνας, το διάστημα από αρχές Αυγούστου μέχρι και τις 25 του μηνός, όπου και πραγματοποίησαν επιφανειακή έρευνα στην περιοχή στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος.

 Ειδικότερα πρόκειται για τη συνέχιση ενός προγράμματος που ξεκίνησε το 2015 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Περιφέρειας Αιγαίου με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Στην ερευνητική αποστολή συμμετείχαν το μέγιστο 15 επιστήμονες και φοιτητές αρχαιολογίας (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) από την Αγγλία, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Τσεχία και την Ελλάδα.

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ- ΜΑΝΙΔΑΚΗΣ- ΙΤΑΛΟΣ
Από αριστερά ο διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος αρχαιολόγος Αντώνης Βασιλάκης στο κέντρο ο Ιταλός Pino Cargne, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου για την προστασία της ελιάς και της ειρήνης και δεξιά ο πρόεδρος του Π.Σ. Μιαμούς-Λέντα “Ο Ασκληπιός” Κωστής Μανιδάκης στον χώρο συγκέντρωσης και ταξινόμησης του υλικού της έρευνας.

 

Μελέτη τοπικής ιστορίας 

Η αποστολή φιλοξενήθηκε στο Λέντα και εργάστηκε στη Μιαμού, όπου πραγματοποίησε επιφανειακή μελέτη και έρευνα στον περιβάλλοντα χώρο μιας παλαιότερης ανασκαφής, που είχε προηγηθεί πριν από 34 χρόνια, σ’ έναν θολωτό τάφο στην περιοχή.

Σκοπός της έρευνας ήταν η συγκέντρωση και συλλογή πληροφοριών για την διαχρονική ανθρώπινη παρουσία, η αποκάλυψη και μελέτη των ιστορικών φάσεων και η αξιοποίηση των στοιχείων που ήρθαν στο φως για τη ζωή και τις δραστηριότητες των ανθρώπων σε όλα τα στάδια κατοίκησης.

Πέρυσι η ίδια ερευνητική αποστολή είχε επισκεφτεί και πάλι τη Μεσαρά και είχε μελετήσει μια πεδινή θέση το «Πορτί» κοντά στη Βασιλική,  συλλέγοντας στοιχεία και πληροφορίες, που πρόκειται να παρουσιαστούν υπό μορφή poster, στις εργασίες του Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβρη στο Ηράκλειο.

Φέτος, όπως εξηγεί ο Διευθυντής της αποστολής και πρώην Έφορος Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Αντώνης Βασιλάκης, η αποστολή επέλεξε να μελετήσει μια ορεινή θέση, στην οποία ωστόσο, ήταν ευδιάκριτες όλες οι ιστορικές φάσεις από τη μινωική εποχή, μέχρι τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά χρόνια και το Μεσαίωνα. «Σκοπός μας ήταν να μελετήσουμε την ιστορία της περιοχής και να ανακαλύψουμε όλα τα στάδια ανθρώπινης παρουσίας και δράσης, που για την περιοχή της Μιαμούς στο Λέντα, τα επιφανειακά ευρήματα έφεραν στο φως μια συνεχής ανθρώπινη παρουσία σε βάθος 5.000 χρόνων».

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ- ΜΙΑΜΟΥ
Γεύμα φιλοξενίας στη Μιαμού από τον Σύλλογο και τις γυναίκες του χωριού

 

Φιλοξενία κατοίκων –πολιτιστικού συλλόγου

Με ιδιαίτερη χαρά οι κάτοικοι της περιοχής της Μιαμούς  υποδέχτηκαν τα μέλη της πολυάριθμης και πολυεθνικής ομάδας και μάλιστα την τελευταία ημέρα, πριν από την αναχώρησή τους, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιαμούς και των γυναικών του χωριού παρατέθηκε γεύμα φιλοξενίας.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Κωστής Μανιδάκης, ευχαρίστησε τους ξένους επιστήμονες, που επισκέφτηκαν και ερεύνησαν την περιοχή, εξηγώντας στους κατοίκους την αξία αυτής της επιστημονικής εργασίας για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου. Διαβεβαίωσε τους επιστήμονες ότι πάντα η Μιαμού θα αποτελεί έναν φιλόξενο τόπο για την επιστημονική έρευνα. Ενώ δεν παρέλειψε να επαινέσει τις γυναίκες του χωριού για την προθυμία τους στην προετοιμασία των εδεσμάτων της κρητικής κουζίνας και να τις ευχαριστήσει, που για μια ακόμα φορά, ανέδειξαν τις αξίες και τον σύγχρονο πολιτισμό της κρητικής υπαίθρου.

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι στην περιοχή το προαναφερόμενο διάστημα, βρέθηκε και ένας Ιταλός, ονόματι Pino Cargne, ο οποίος είναι Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου για  την προστασία της Ελιάς και της Ειρήνης στη χώρα του, με τον οποίο έχει ξεκινήσει προσπάθεια επικοινωνίας για την καλύτερη συνεργασία των δύο Συλλόγων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

ΜΑΝΙΔΑΚΗΣ - ΜΙΑΜΟΥ
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωστής Μανιδάκης που ευχαρίστησε τους επιστήμονες και τις γυναίκες για το γεύμα που ετοίμασαν

 

ΓΕΥΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
Αναμνηστική φωτο της επιστημονικής ομάδας λίγο πριν την αναχώρηση