Αυτοδιοίκηση

Εκδήλωση για τους 62 Μάρτυρες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου

Εκδήλωση για τους 62 Μάρτυρες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου

Μαρτυρία από αυτόπτη μάρτυρα της θηριωδίας.

A-
A+
21/06/2016 | 14:27

Ο Δήμος Μαλεβιζίου και η Δημοτική Βιβλιοθήκη τιμούν την 74η επέτειο από την εκτέλεση των 62 Εθνομαρτύρων με μια εκδήλωση- αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 22 Ιουνίου και ώρα 8:00 μ.μ. στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαλεβιζίου (οδός Ελ. Βενιζέλου 196Α), στο Γάζι.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο  συγγραφέας κ. Γεώργιος Σκουλάς του Μιλτιαδαντρέα, με θέμα της ομιλίας: «Η εκτέλεση των 62 Μαρτύρων μέσα από το ημερολόγιο του Δημήτρη Ηγουμενάκη».

Το χρονικό της εκτέλεσης

Ένα από τα πιο βάρβαρα εγκλήματα του Ναζισμού κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στην Κρήτη, είναι η εκτέλεση των 62 Εθνομαρτύρων του Ηρακλείου, που έγινε στις 14 Ιουνίου του 1942, στο Γάζι.

Κατά την εκτέλεση, οι Ναζί είχαν πάρει μαζί τους για αγγαρεία 16 συμπατριώτες μας, οι οποίοι άθελά τους έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της θηριωδίας αυτής. Ένας από τους αυτόπτες αυτούς μάρτυρες, ο Δημήτριος Ηγουμενάκης, υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος, κατέγραψε σε ημερολόγιο το τι συνέβη εκείνη την ημέρα, το πώς έγινε η εκτέλεση και το σημαντικότερο, διέσωσε τους λόγους και τα σημειώματα των εκτελεσθέντων πατριωτών. Το ημερολόγιο αυτό, που θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση,  συμπεριλαμβάνεται αυτούσιο στο βιβλίο του Γ. Σκουλά «Τα Ανώγεια και η ιστορία τους»