Νότια Κρήτη

“Λαογραφικό Μουσείο Κόφινα”: Μια μεγάλη λεηλασία στο οίκημα και στα εκθέματα.

“Λαογραφικό Μουσείο Κόφινα”: Μια μεγάλη λεηλασία στο οίκημα και στα εκθέματα.

Σημαντικά αντικείμενα λαϊκού πολιτισμού έχουν κλαπεί.

A-
A+
07/07/2016 | 13:06

Ένας χώρος πολιτισμού στον οποίο θα έπρεπε να βρίσκονται και να στεγάζονται εκθέματα και «θησαυροί» της λαϊκής μας παράδοσης, αυτή τη στιγμή βρίσκεται εγκαταλειμμένος και λεηλατημένος, κυριολεκτικό ερείπιο, με πόρτες ανοιχτές και τζάμια σπασμένα.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΟΥΡΕΣ

Πρόκειται για το παλιό Δημοτικό Σχολείο στις Λούρες, του Δήμου Γόρτυνας, ένα οίκημα το οποίο είχε συντηρηθεί με χρήματα του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Κόφινα, με σκοπό να μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο.

Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεν είχαν επιτρέψει τότε το χαρακτηρισμό του σε «Μουσείο», με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί ποτέ η άδεια λειτουργίας για το συγκεκριμένο οίκημα.

Ωστόσο, η προσπάθεια είχε γίνει και με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασημίου, είχαν συγκεντρωθεί πολλά και σημαντικά εκθέματα, τα οποία είχαν καταγραφεί με τα στοιχεία των δωρητών, τα οποία και είχαν τοποθετηθεί μέσα στο οίκημα.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ- ΛΟΥΡΕΣ

Μάλιστα με τη συνδρομή της τότε προέδρου και νυν δημοτικής συμβούλου Γόρτυνας, Μαρίας Σφακιανάκη και με τη βοήθεια του αείμνηστου εκπαιδευτικού Σήφη Κοσόγλου είχαν γίνει επισκέψεις και συναντήσεις με τους υπεύθυνους του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους, για την καλύτερη οργάνωση του χώρου και των εκθεμάτων, καθώς είχαν καταλήξει ότι ο χώρος θα μπορούσε να είναι επισκέψιμος για το κοινό ως «Σπίτι Πολιτισμού» όπως υπήρχαν  δεκάδες άλλα παρόμοια στην ευρύτερη περιοχή.

ΕΚΘΕΜΑΤΑ- ΜΟΥΣΕΙΟ

Μέχρι και το 2010 υπάρχει η τελευταία μαρτυρία ότι τα πράγματα υπήρχαν μέσα στο κτίριο των Λουρών, στην μεγάλη αίθουσα δεξιά της εισόδου, όπου είχαν μεταφερθεί μυλόπετρες, ένας αργαλειός, υφαντά, οικιακά σκεύη, εργαλεία αγροτικής χρήσης και πολλά άλλα, που με πολύ κόπο και μεράκι είχαν συγκεντρωθεί για να στολίσουν το «Σπίτι του Λαϊκού Πολιτισμού».

Η σημερινή εικόνα

Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν υπάρχει πια σήμερα!

Το κτίριο είναι ανοιχτό, αφού τόσο η εξωτερική καγκελόπορτα αλλά και η κεντρική είσοδος είναι σπασμένες, όπως και όλα τα τζάμια του κτιρίου, ενώ εμφανείς είναι οι φθορές τις οποίες έχει υποστεί το οίκημα από την πολυετή εγκατάλειψη.

Το σημαντικότερο όμως, που καταγγέλλουν αυτή τη στιγμή οι τοπικοί παράγοντες αλλά και οι πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας είναι ότι πολλά από τα εκθέματα έχουν κλαπεί και το οίκημα έχει λεηλατηθεί-  η κεντρική αίθουσα όπως φαίνεται και στις φωτο είναι άδεια- ενώ τα ελάχιστα εκθέματα που έχουν απομείνει στη διπλανή αίθουσα έχουν υποστεί μεγάλες φθορές.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΟΥΡΩΝ Μάλιστα κάποια από αυτά που υπάρχουν ακόμα στο οίκημα μεταφέρθηκαν πρόσφατα από το παλιό κοινοτικό γραφείο των Λουρών, το οποίο παραχωρήθηκε στο Σύλλογο του «Αιματοκρίτη», τα οποία στοιβάχτηκαν όπως- όπως σε μια μικρότερη αίθουσα που ήταν παλαιότερα το γραφείο της Διεύθυνσης.

Παρόλη τη σκόνη μπορεί ακόμα και σήμερα κάποιος να διακρίνει εξαιρετικά ευρήματα, όπως είναι κάποιες ανάγλυφες μαρμάρινες πλάκες προφανώς ρωμαϊκής εποχής.

ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΛΟΥΡΕΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ- ΛΟΥΡΕΣ

Το μόνο κατάλοιπο για να θυμίζει τη λειτουργία και το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε το κτίριο είναι η επιγραφή στην πρόσοψη, όπου και εκεί ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του.

Και φυσικά το λιγότερο που μπορεί να καταλογίσει κανείς είναι εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία για την καταστροφή της δημοτικής περιουσίας!

ΕΠΙΓΡΑΦΗ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ