Συνταγές

Εύκολος και νόστιμος μουσακάς χωρίς τηγάνισμα

Εύκολος και νόστιμος μουσακάς χωρίς τηγάνισμα

Χωρίς να τηγανίσετε πατάτες και μελιτζάνες και χωρίς περιττές θερμίδες, απολαύστε ένα κλασικό πιάτο!

A-
A+
16/06/2016 | 10:30

Υλικά

1 μελιτζάνα κομμένη σε κύβους

1 πατάτα κομμένη σε κύβους

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένες

1,5 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. ρίγανη

500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

2 κ.γ. πελτές ντομάτας διαλυμένος σε 150 ml. νερό

150 ml κόκκινο κρασί

2 κουταλάκια ζάχαρη

2 φύλλα δάφνη

 Για τη μπεσαμέλ

400 ml γάλα

50 γρ. βούτυρο

50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι

1 αβγό

Μοσχοκάρυδο

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίξτε 2 κ.σ. λάδι και σε μεσαία φωτιά τσιγαρίστε τη μελιτζάνα, τις πατάτες, το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο, την κανέλα και τη ρίγανη, μαγειρέψτε για δυο επιπλέον λεπτά και μετά αναμίξτε το μίγμα με τον κιμά. Ανεβάστε λίγο τη φωτιά και ψήστε μέχρι να πάρει καφέ χρώμα ο κιμάς και μέχρι το μίγμα να στεγνώσει. Ύστερα, προσθέστε τον ντοματοπελτέ, το κρασί και την ζάχαρη και αφήστε τα να σιγοβράσουν. Στη συνέχεια χαμηλώστε τελείως τη φωτιά και αφήστε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

Όσο σιγοβράζει ο κιμάς, ετοιμάστε τη μπεσαμέλ. Ζεστάνετε το γάλα καλά, χωρίς να βράσει και λιώστε το βούτυρο σε ένα ξεχωριστό σκεύος. Ρίξτε το αλεύρι στο βούτυρο, μαγειρέψτε για 2 λεπτά και στη συνέχεια ρίξτε σιγά σιγά το μίγμα στο γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και μετά ρίξτε το τριμμένο τυρί. Αναμίξτε καλά μέχρι να λιώσει και το τυρί. Αφού λιώσει, βγάλτε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς. Αφού κρυώσει, ρίξτε μέσα τα αυγά, αλάτι (κατά προτίμηση) και τέλος το μοσχοκάρυδο.

Απλώστε το μίγμα του κιμά σε ένα ταψί και από πάνω την μπεσαμελ ψήστε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά στο grill στους 200 βαθμούς