Συνταγές
Φαλάφελ με σαλάτα coleslaw
Για τα Φαλάφελ
- 250 γρ. ρεβίθια
- 2 σκ. σκόρδο
- 70-80 γρ. ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. κύμινο
- ξύσμα και χυμό από 1-2 λεμόνια
- ½ ματσάκι κόλιανδρο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- σπορέλαιο για τηγάνισμα
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σαλάτα coleslaw
- 1 καρότο
- ¼ λάχανο κόκκινο
- ¼ λάχανο λευκό
- 1-2 κλωνάρια σέλερι
- ½ πράσινο μήλο
- Παντζάρι προαιρετικά
- ½ ματσάκι κόλιανδρο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 50 γρ. ξίδι λευκό
- αλάτι
- αρκετό πιπέρι
- 100 γρ. μαγιονέζα
- Λίγο τσίλι προαιρετικά
Για τα φαλάφελ
Βράζουμε τα Ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν. τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά ώστε να φύγει η υγρασία.
- Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα ρεβίθια, τα σκόρδα, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε πολύ καλά για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και γίνει πουρές. Μεταφέρουμε σε μπολ.
- Ψιλοκόβουμε τα φύλλα από τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο και τα βάζουμε στο μπολ (Κρατάμε τα κοτσάνια τους για τη σαλάτα). Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη 5-10 λεπτά να κρυώσει το μείγμα.
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και γεμίζουμε 2 εκ. σπορέλαιο. Περιμένουμε να φτάσει στους 160ο C.
- Παίρνουμε με τα χέρια μας λίγο από το μείγμα, πλάθουμε μπαλάκια και τα πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας ώστε να γίνουν λίγο πλατιά.
- Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν. Πριν τηγανίσουμε τα φαλάφελ θα πρέπει να έχουν κρυώσει καλά!
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Για τη σαλάτα
-
- Κόβουμε τα καρότα στη μέση κάθετα και στη συνέχεια τα κόβουμε σε πολύ λεπτά μισοφέγγαρα.
- Κόβουμε το λευκό και το κόκκινο λάχανο, το σέλερι το παντζάρι και το πράσινο μήλο σε πολύ λεπτές φέτες.
- Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια από τον κόλιανδρο και τον μαϊντανό.
- Τα βάζουμε όλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε και παράλληλα τα τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε να βγάλουν τα ζουμιά τους.
- Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να δέσουν τα λαχανικά μεταξύ τους.
Σε αραβική πίτα βάζουμε 2 κ.σ. σαλάτα, 4 φαλάφελ και τυλίγουμε σε λαδόκολλα και έτοιμο!