Συνταγές
Φανταστικές σάλτσες που ταιριάζουν απίστευτα με ψητά κρέατα
2 σάλτσες με αλκοόλ που θα δώσουν στο τραπέζι σας ποικιλία, χωρίς να καταβάλλετε ιδιαίτερο κόπο!
Το κυρίαρχο υλικό των ημέρων είναι το κρέας, γι αυτό χρειάζεστε συνοδευτικά που να το αναδεικνύουν κι όχι να το υποβαθμίζουν! Ένα μεγάλο μπολ με σαλάτα, μερικές πατάτες ψητές στο φούρνο και μια-δυο από τις παρακάτω πεντανόστιμες σάλτσες για ψητά θα συνθέσουν, φυσικά μαζί με τα κρεατικά σας, ένα υπέροχο τραπέζι.
Σάλτσα με κονιάκ
Υλικά
200γρ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών
1 σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
½ κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
100ml ζωμό κρέατος (ή μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό με 1 κύβο βοδινού)
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 πρέζα ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κύμινο, θυμάρι, πάπρικα
Εκτέλεση
Βάζετε στο κατσαρολάκι σας την μαργαρίνη και σοτάρετε εκεί το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τελευταίο το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνετε το ζωμό, αφήνετε μέχρι να πάρει μια βράση και να μειωθούν κάπως τα υγρά και στη συνέχεια ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και τα μπαχαρικά (λίγο από το καθένα). Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μερικές βράσεις κι ανακατεύετε τακτικά για να μην σας κολλήσει. Όταν θα αρχίσει να πήζει ρίχνετε τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη και το κονιάκ, ανακατεύετε, αφήνετε να πήξει λίγο περισσότερο και αφαιρείτε από τη φωτιά. Σε περίπτωση που βιάζεστε και θέλετε η σάλτσα σας να πήξει πιο γρήγορα προσθέστε στο μίγμα ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουερ.
Σάλτσα τύπου Jack Daniel’s
Υλικά
1 κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
1 ½ κουταλιά της σούπας ταμπάσκο (ή ένα κοφτό κουταλάκι κόκκινο καυτερό πιπέρι)
4 κουταλιές της σούπας κόκκινο ξύδι
4 κουταλιές της σούπας γουοστερσάιρ σος (worcestershire sauce – θα τη βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
½ φλιτζάνι ουίσκι
½ φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια μαύρη ζάχαρη
2 κύβους βοδινού
Εκτέλεση
Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βάζετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (για να μην κολλήσει στον πάτο και γίνει καραμέλα) και μόλις πάρουν την πρώτη βράση, χαμηλώνετε την ένταση του ματιού στο μισό και αφήνετε να σιγοβράσουν για αρκετή ώρα, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα, μέχρι η σάλτσα σας να αρχίζει να πήζει. Αφήστε την να κρυώσει πριν σερβίρετε, ώστε να πήξει περισσότερο και να έχετε τη υφή μιας αραιής μαρμελάδας. Για να φτιάξετε αυτή τη σάλτσα επιλέξτε ένα βαθύ κατσαρολάκι, ώστε ακόμα και στις στιγμές που η σάλτσα σας θα φουσκώνει να μην χυθεί έξω από το σκεύος σας. Πριν τη σερβίρετε, και αν θέλετε να δώσετε στην σάλτσα σας λίγη περισσότερη ένταση, στάξτε λίγες ακόμα σταγόνες ουίσκι και ανακατέψτε.