Συνταγές

Γλυκιά πολέντα!

Γλυκιά πολέντα!

Μια παραλλαγή του πολίτικου σιμιγδαλένιου χαλβά με σιμιγδάλι καλαμποκιού

A-
A+
25/02/2017 | 14:33

Eμπλουτισμένη με ξηρούς καρπούς και φρούτα. Είναι ελαφρύτερο από τον κλασσικό πολίτικο χαλβά και όχι τόσο γλυκό. Συνταγή χωρίς ίχνη γλουτένης!

Τι χρειαζόμαστε:

1/2 κούπα ελαιόλαδο

2 κούπες σιμιγδάλι καλαμποκιού

1 γεμάτη κουταλιά αλεύρι χωρίς γλουτένη (ή συμβατικό)

1 κούπα ζάχαρη

8 κουτ. σούπας μέλι

3,5 κούπες νερό

1 ξυλαράκι κανέλας και 2 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)

από μισή κούπα: καρύδια, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης,

4 ξερά βερίκοκα και 2 ξερά γλυκά δαμάσκηνα κομμένα κομμάτια.

ψιλό ξύσμα από μισό πορτοκάλι

 

Πώς το κάνουμε:

Σε ένα κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το ξυλαράκι κανέλας και τα γαρύφαλλα. Διαλύουμε εκεί μέσα το μέλι και κλείνουμε το μάτι.

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και ρίχνουμε το σιμιγδάλι στο οποίο έχουμε ανακατέψει τη 1,5 κουτ. αλεύρι για να το ροδίσουμε.

Ανακατεύουμε μέχρι το επιθυμητό χρώμα. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα.

Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Αφαιρούμε από το νερό το ξύλο κανέλας και τα μοσχοκάρφια.

Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι σιγά και ανακατεύοντας.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου να γίνει ενιαία η μάζα και την αδειάζουμε σε μια φόρμα ή σε ατομικά μπαλάκια ή φορμάκια.

Πασπαλίζουμε με φρέσκια κανέλα ξύνοντας ένα ξυλάκι κανέλας.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Το ξυλάκι κανέλας εκτός του ότι είναι πρώτη ύλη και άρα πιο αρωματικό είναι και ασφαλές ως προς τη γλουτένη που περιέχουν πολλά από τα έτοιμα μπαχαρικά (για όσους ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη).

Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι από 3,5 έως 5 κούπες.

Με 3,5 γίνεται σφιχτή και με 5 τρώγεται με κουτάλι μαλακή η πολέντα. Ετοιμάστε αν θέλετε παραπάνω νερό με ζάχαρη και σταματήστε να προσθέτετε όταν σας αρέσει.