Συνταγές

Γλυκό του κουταλιού μαύρο σταφύλι

Γλυκό του κουταλιού μαύρο σταφύλι

Θα ξετρελαθείτε με το αποτέλεσμα γεύσης και του χρώματος!

A-
A+
30/10/2019 | 13:47

Γλυκό του κουταλιού μαύρο σταφύλι, με τις πολύ ιδιαίτερες μπλε-μαβιές αποχρώσεις, υπέροχα γευστικό και πολύ αρωματικό!

Υλικά: 3 κιλά μαύρο σταφύλι (καθαρισμένο) 1 1/2 κιλό ζάχαρη 2 μικρά ξύλα κανέλας

Εκτέλεση: Ξεχωρίζουμε τις πιο γερές ρώγες απ’ τα τσαμπιά του σταφυλιού και τις πλένουμε καλά. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς μέσα σε τρυπητό σουρωτήρι. Με της βοήθεια του ειδικού εργαλείου ή με ένα τσιμπιδάκι αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκουτσάκια χωρίς να σχιστούν οι ρώγες. Αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα τα σταφύλια με τη ζάχαρη και 1 σφηνάκι νερό να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα ξύλα κανέλας και αφήνουμε να σιγοβράζουν ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην κολλήσουν. Όταν το γλυκό μας θα στέκεται και θα σχηματίζει ένα πηχτό “δάκρυ” άμα βυθίσουμε ένα κουτάλι τότε αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και μοιράζουμε το γλυκό στα αποστειρωμένα* μας βάζα!!! Αφού τα γεμίσουμε τα κλείνουμε καλά με τα καπάκια τους και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.

Τips…!

*Για γρήγορη αποστείρωση, πλένουμε πολύ καλά τα βάζα μας και τα καπάκια τους και τα ξεβγάζουμε με καυτό τρεχούμενο νερό ( με προσοχή να μην καούμε). Τα σκουπίζουμε σχολαστικά με μια απορροφητική καθαρή πετσέτα.

** Εάν τα σταφύλια κατεβάσουν πολλά υγρά και διαπιστώσουμε ότι το γλυκό μας δυσκολεύεται να δέσει, τότε κάνουμε το εξής: Βάζουμε ένα σουρωτήρι μέσα σε μια κατσαρόλα και σουρώνουμε. Κρατάμε τα σταφύλια και τα αποθηκεύουμε κανονικά μέσα στα βάζα. Το υγρό που θα μείνει ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΤΑΜΕ αλλά το κρατάμε και το εμφιαλώνουμε σε ένα γυάλινο αποστειρωμένο μπουκάλι. Ένα μέρος αυτού του σιροπιού μαζί με 3 μέρη νερού και δύο-τρία παγάκια μας δίνουν εξαιρετικό “χυμό” μαύρου σταφυλιού που μοιάζει αρκετά με τη γεύση της αγαπημένης μας βυσσινάδας…

lixoudiesmarifanis.