Συνταγές

Η ωραιότερη γαριδομακαρονάδα που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Η ωραιότερη γαριδομακαρονάδα που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

A-
A+
11/08/2021 | 12:33

Γαριδομακαρονάδα! η συγκεκριμένη λέξη δεν σας φέρνει στο μυαλό την αγαπημένη σας ψαροταβέρνα, δίπλα στο κύμα, ένα υπέροχο σούρουπο του καλοκαιρίου; Εμένα πάντως αυτό μου φέρνει στο μυαλό αυτή η λέξη και σκέφτηκα να σας δώσω την πιο εύκολη συνταγή για γαριδομακαρονάδα! Ακολουθήστε αυτή την υπέροχη συνταγή για μια τέλεια γαριδομακαρονάδα και φτιάξτε τη στο σπίτι σας, σε ένα ένα σκηνικό που θα θυμίζει καλοκαίρι!

Προετοιμασία

40 min

Χρόνος ψησίματος

10 min

Μερίδες

Τα υλικά για τη γαριδομακαρονάδα

Για τον ζωμό( μπίσκ)

  • 500 γρ κεφάλια από γαρίδες
  • 2 κτ.σ αλεύρι
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
  • 2 κ.τ.σ πελτέ τομάτας
  • 1 ½ λίτρο νερό
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κλωνάρια σέλερυ
  • 10 κόκκους πιπέρι
  • 2-3 δαφνόφυλλα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ελαιόλαδο

Γαριδομακαρονάδα – Μακαρόνια

  • 500 γρ λινγκουίνι
  • 15-20 γαρίδες Νο 2 κτψ
  • 2 σκ. Σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 φινόκιο
  • 2 κρεμμύδια φρέσκα
  • 2 τομάτες τριμμένες
  • 200 γρ χυμό τομάτας ή κον κασέ
  • 50 ml ούζο
  • 5 κ.τ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι,πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Για τον ζωμό

  1. Ξεκινάμε με τη σάλτσα βάζοντας σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες και τα αφήνουμε να καούν αρκετά.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες, το καρότο σε φέτες, το σέλινο σε χοντρά κομμάτια τα μπαχαρικά και την σκελίδα με το σκόρδο.
  3. Για 5 λεπτά περίπου τα αφήνουμε να καούν και ανακατεύουμε.
  4. Έπειτα σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και τον πελτέ και τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά περίπου ακόμα.
  5. Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να βράσει.
  6. Απ’ την στιγμή που θα βράσει μετράμε 35΄λεπτά και το σβήνουμε.
  7. Πολτοποιούμε με ένα πολυκοπτικό ή ραβδομπλέντερ και το περνάμε από ένα ψιλό σουρωτήρι ώστε να πάρουμε μόνο το υγρό, τα υπόλοιπα τα πετάμε.
  8. Κρατάμε το υγρό αυτό για να το χρησιμοποιήσουμε αντί για νερό στη συνταγή μας αλλιώς το βάζουμε σε μπουκάλι όταν κρυώσει και το τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Γαριδομακαρονάδα – Μακαρόνια

  1. Χαράζοντας την πλάτη της γαρίδας με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το εντεράκι.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δόσεις (όχι όλες μαζί) μέχρι να αλλάξουν χρώμα, για περίπου 2 λεπτά, στη συνέχεια τις αφαιρούμε και τις βάζουμε δίπλα μας σε ένα πιάτο.
  3. Στη συνέχεια σοτάρουμε τα δυο ειδών κρεμμύδια, το φινόκιο και το σκόρδο που έχουμε
    ψιλοκόψει και σβήνουμε με ούζο.
  4. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον χυμό τομάτας ή κον κασέ ντομάτας και αφήνουμε για 10 λεπτά να βράσει.
  5. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά αναλόγως την ώρα που γράφει η συσκευασία και τα σουρώνουμε 2 λεπτά πριν από την αναγραφόμενη ώρα βρασίματος.
  6. Στο τηγάνι με την σάλτσα προσθέτουμε τις γαρίδες, τα ζυμαρικά και ενα ποτήρι απο τον ζωμό(μπίσκ) που φτιάξαμε.
  7. Ανακατεύουμε ώστε να πιεί τα υγρά, αν δούμε ‘ότι χρειάζεται και άλλο υγρό προσθέτουμε αλλά προσοχή μην μας παραβράσει το ζυμαρικό.
  8. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  9. Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε πιατέλα, προσθέτοντας ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τιπ

  1. Τον ζωμό-μπίσκ τον διατηρούμε στην κατάψυξη και τον χρησιμοποιούμε αντί για νερό σε ότι συνταγή θέλουμε να κάνουμε πχ γαρίδες σαγανάκι, κριθαρώτο με γαρίδες.
  2. Κεφάλια από γαρίδες ζητήστε από τον ψαρά σας σε περίπτωση που δεν έχει πάρτε ένα ψιλό γαριδάκι.

Έτοιμη η γαριδομακαρονάδα μας, μυρωδάτη, λαχταριστή και απόλυτα καλοκαιρινή! Αυτή η συνταγή για γαριδομακαρονάδα είναι η πιο πλήρης από όλες, ενώ υπάρχουν διάφορες παραλλαγές για όλα τα γούστα, από πιο light εκδόσεις μέχρι γαριδομακαρονάδα με κρέμα γάλακτος. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να ετοιμάσετε μια φορά αυτή τη συνταγή που σας δίνω!

Καλή απόλαυση!

petros-syrigos.com