Συνταγές

Η τέλεια νηστίσιμη καρυδόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου

Η τέλεια νηστίσιμη καρυδόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου

Να ένα πολύ ωραίο κέρασμα για τη νηστεία: μια καρυδόπιτα-έκπληξη που αντί για λάδι περιέχει ταχίνι!

A-
A+
05/03/2018 | 12:55

Μια πάρα πολύ λαχταριστή καρυδόπιτα πόσταρε προ ημερών ο κορυφαίος pastry chef στη σελίδα του στο Facebook.

Με πρωταγωνιστές το ταχίνι, το φρεσκοστυµµένο χυµό πορτοκαλιού, την άχνη και βέβαια τα καρύδια, η ζουμερή λόγω σιροπιάσματος καρυδόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου προκαλεί εξίσου και όσους δε νηστεύουν. Μπορείτε να δείτε τη συνταγή της πατώντας το ποστ του δημιουργού.

Μερίδες: 14, Προετοιµασία: 50´, Ψήσιµο: περίπου 1 ώρα

Σε ένα βαθύ µπολ βάζουµε το ταχίνι µαζί µε το χυµό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη άχνη. Ανακατεύουµε πολύ καλά και προσθέτουµε το αλεύρι, το µπέικιν πάουντερ και την κανέλα. Ανακατεύουµε ξανά µέχρι να πετύχουµε έναν οµοιογενή χυλό και ρίχνουµε το αλάτι και τα τριµµένα καρύδια.
Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνουµε και αλευρώνουµε ένα ταψί διαµέτρου 26 εκ. Το γεµίζουµε µε το µείγµα, πασπαλίζουµε µε τα χοντροκοµµένα καρύδια και ψήνουµε στον προθερµασµένο φούρνο για 30 λεπτά. Έπειτα χαµηλώνουµε τη φωτιά στους 170°C και ψήνουµε για άλλα 30 λεπτά. Δοκιµάζουµε µε ένα µαχαίρι κι αν βγει λερωµένο, συνεχίζουµε το ψήσιµο για ακόµα λίγο.
Ετοιµάζουµε το σιρόπι περίπου 10 λεπτά προτού βγάλουµε την καρυδόπιτα από το φούρνο γιατί πρέπει να τη σιροπιάσουµε όταν και τα δύο είναι ζεστά.

Σιρόπι
Βράζουµε όλα τα υλικά για 2 λεπτά (µετράµε το χρόνο από το σηµείο του βρασµού). Μόλις βγάλουµε την καρυδόπιτα από το φούρνο, την περιχύνουµε µε το ζεστό σιρόπι, το οποίο ρίχνουµε λίγο-λίγο µε µια κουτάλα. (Θα το χρησιµοποιήσουµε όλο ώστε να γίνει υγρή και λασπωµένη σαν χαλβάς.) Την αφήνουµε κατά µέρος για αρκετές ώρες ή και για µία νύχτα, µέχρι να απορροφηθεί καλά το σιρόπι.