Συνταγές

Κιμαδόπιτα παραδοσιακή με σπιτικό φύλλο

Κιμαδόπιτα παραδοσιακή με σπιτικό φύλλο

Το σπιτικό φύλλο θα απογειώσει τη γεύση και την απόλαυσή σας αλλά θα αρέσει πολύ και στα παιδιά!

A-
A+
28/05/2016 | 14:12

Μπορείτε να τη σερβίρετε σαν ορεκτικό στους καλεσμένους σας, αλλά τρώγεται και ως κυρίως πιάτο μαζί με μία πράσινη σαλάτα..

ΥΛΙΚΑ: Για τη γέμιση

600 γρμ. κιμάς (400 γρμ. μοσχαρίσιος και 200 γρμ. χοιρινός)

2 μεγάλα κρεμμύδια (250 γρμ. περ.)

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουταλάκι αλάτι

λίγο πιπέρι

λίγο νερό (μισό φλιτζάνι)

80 γρμ. τυρί τριμμένο (τύπου γραβιέρα Μετσόβου)

3 αυγά χτυπημένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το λάδι και στη συνέχεια βάζουμε και τον κιμά με το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να ασπρίσει καλά για περίπου 5 – 6 λεπτά. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει το μίγμα ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και στη συνέχεια το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε. Η γέμισή μας είναι έτοιμη.

ΥΛΙΚΑ: Για τη ζύμη:

3 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό (500 γρμ.)

1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

1 πρέζα αλάτι (μισό κουταλάκι)

4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

λίγο ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε στο αλεύρι το νερό με το αλάτι, το ξύδι και το λάδι μέχρι να σχηματιστεί ένα ενιαίο μαλακό και χωρίς να κολλάει στα χέρια μας, ζυμάρι. Στη συνέχεια το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» μέσα στο μπολ με μια πετσέτα τυλιγμένο για μισή ώρα περίπου και μετά χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 5 ίσα μπαλάκια όπου και τα πλάθουμε με τον πλάστη με τη συνεχή προσθήκη αλευριού μέχρι να σχηματίσουμε αντίστοιχα 5 μεγάλα φύλλα (αρκετά μεγαλύτερα από το ταψί μας). Τοποθετούμε στο ταψί 2 φύλλα κάτω – αφού τα λαδώσουμε με ένα πινέλο – και στη συνέχεια από πάνω τη μισή από τη γέμισή μας (του κιμά). Κατόπιν βάζουμε ένα ακόμη φύλλο με λίγο λαδάκι με το πινέλο και τέλος από πάνω την υπόλοιπη γέμιση και στη συνέχεια τα 2 τελευταία φύλλα (πάλι λαδωμένα).

Σημείωση: Το κάτω κάτω φύλλο με το πάνω πάνω τα αφήνουμε αρκετά μεγαλύτερα και έξω από το ταψί μας και στο τέλος τα ενώνουμε κάνοντας γύρω στην άκρη του ταψιού διακοσμητικό «κόθρο».

Γενικά όλα τα φύλλα μας όταν τα απλώνουμε δεν τα τεντώνουμε αλλά αντίθετα τα τοποθετούμε ζικ ζακ (πατσαβουριαστά) για μεγαλύτερο όγκο και απορροφητικότητα των υγρών της γέμισης.