Συνταγές

Κομπόστες: Φρουτένιοι πειρασμοί

Κομπόστες: Φρουτένιοι πειρασμοί

Οι κομπόστες είναι ένας ιδανικός τρόπος να απολαύσουμε τα φρούτα στην πιο γλυκιά τους εκδοχή!

A-
A+
07/09/2016 | 10:45

Ελαφρύ και δροσερό επιδόρπιο, οι κομπόστες δεν μας επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες και λιπαρά. Γίνονται εύκολα με φρέσκα φρούτα εποχής, αλλά και με αποξηραμένα. Όσο γι’ αυτές που θα φτιάξουμε εμείς στο σπίτι, είναι σαφώς ανώτερες από τις κομπόστες σε κονσέρβα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ένα από τα πιο αρωματικά γλυκά είναι αυτό που γίνεται με φρούτα.

Κομπόστα αχλάδι

Υλικά

1 κιλό αχλάδια

200 γρ. ζάχαρη

300 γρ. νερό

1 λεμόνι (τον χυμό του)

1 φλούδα λεμονιού

1 βανίλια

Τρόπος παρασκευής

-Αφαιρείτε από τα αχλάδια το κοτσάνι και κόβετε το καθένα σε 2-4 κομμάτια. Με ένα μαχαίρι, καθαρίζετε τη φλούδα τους και βγάζετε τα κουκούτσια και τα σκληρά μέρη.
-Τα βάζετε σε μια λεκάνη με νερό όπου έχετε ρίξει χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
Μόλις τελειώσετε με το καθάρισμά τους, τα ξεπλένετε καλά, τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, 300 γρ. νερό και τη φλούδα λεμονιού. Τα βράζετε για περίπου 20΄ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το άρωμα βανίλιας και τα κατεβάζετε από τη φωτιά.

Αποστειρώστε τα βάζα

Πλένετε πολύ καλά με ζεστό νερό τα βάζα στα οποία σκοπεύετε να βάλετε τις κομπόστες.

Τα τοποθετείτε ανάποδα σε ένα ταψί στρωμένο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και τα αφήνετε στον φούρνο, στους 100° C, μέχρι να στεγνώσουν.

Γεμίζετε τα βάζα μέχρι πάνω με την κομπόστα όσο είναι ακόμα ζεστά και τα δύο.

Τα αφήνετε να κρυώσουν, τα κλείνετε καλά και την επομένη τα βάζετε στο ψυγείο.

 

ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Κομπόστα φρούτων ανάμεικτη

 

Τι χρειαζόμαστε:

1/4 κιλού μήλα

1/4 κιλού αχλάδια

1/4 κιλού βερίκοκα

1/4 κιλού ροδάκινα

1/2 κιλού ζάχαρη

1 λεμονόφλουδα

Χυμό μισού λεμονιού

2 ξυλαράκια κανέλας

5 γαρίφαλα

 

Πώς το κάνουμε:

-Καθαρίζουμε τα μήλα και τα αχλάδια και αφού τα κόψουμε σε δύο ή τρία κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος τους τα βάζουμε σε νερό με το χυμό λεμονιού.

-Ξεπλένουμε τα φρούτα και τα βάζουμε να βράσουν με τη ζάχαρη, 2 κούπες νερό και τα μπαχαρικά για 5 λεπτά.

-Κόβουμε τα μήλα και τα αχλάδια σε φέτες και προσθέτουμε και τα ροδάκινα καθαρισμένα και κομμένα να βράσουν για άλλα 5 λεπτά.

-Αφού μαλακώσουν και δέσει το σιρόπι προσθέτουμε και τα βερίκοκα πλυμένα και κομμένα στην μέση. Αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις.

-Βγάζουμε τα φρούτα με στραγγιστή κουτάλα και τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα αν σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την κομπόστα ή σε μπολάκια να σκοπεύουμε να ην καταναλωσουμε κατευθείαν.

-Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει λίγο ακόμα για να δέσει καλά, αφαιρούμε τα μυρωδικά με στραγιστήρι και περιχύνουμε τα φρούτα μέσα στα βάζα.

Tip 
Οι κομπόστες σερβίρονται μαζί με το σιρόπι τους κρύες ή χλιαρές και ταιριάζουν πολύ ως γαρνιτούρα πάνω σε απλά κέικ ή τάρτες, καθώς και ως συνοδευτικό για κρέμες, παγωτά και γιαούρτι.