Συνταγές

Κουνουπίδι ψητό με λεμόνι, κάπαρη και ελιές

Κουνουπίδι ψητό με λεμόνι, κάπαρη και ελιές

A-
A+
24/01/2018 | 9:35

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 μεγάλο κουνουπίδι, ξεχωρισμένο σε μπουκετάκια, μέγεθος δαμάσκηνου
  • χοντρό αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
  • 2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ή 2 κουτ. γλυκού ξερό
  • 2 κουτ. σούπας κάπαρη στην άλμη, ξεπλυμένη και στεγνωμένη σε χάρτινη πετσέτα
  • ¼ φλιτζ. ελιές Καλαμών με βγαλμένο το κουκούτσι
  • λάδι με άρωμα λεμόνι ή φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε μεγάλο μπολ βάλτε αλάτι και πιπέρι στο κουνουπίδι και ανακατέψτε με τα χέρια να πάει παντού. Προσθέστε το 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο πάνω στο κουνουπίδι και ανακατέψτε πάλι να αλειφτεί καλά. Απλώστε σε λαδόχαρτο και ψήστε μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει, 30-35 λεπτά. Στα μισά του ψησίματος γυρίστε το χαρτί τα πίσω μπρος.

Βγάλτε το ψημένο κουνουπίδι από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Ενώ το κουνουπίδι ψήνεται, σε μικρή κατσαρόλα αναμείξτε το ξύσμα λεμόνι, το σκόρδο, το θυμάρι και 1 φλιτζ. Ελαιόλαδο και βάλτε σε χαμηλή φωτιά μόλις να αρχίσει να παίρνει βράση, 20 λεπτά περίπου, μέχρι το σκόρδο να μαλακώσει. Βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε το λάδι να κρυώσει λίγο. Μπορείτε να το ετοιμάσετε και την προηγουμένη και να το αφήσετε στην κατσαρόλα όλη τη νύχτα. Βάλτε το σε μπλέντερ να πολτοποιηθεί.

Μεταφέρετε το κουνουπίδι σε μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος. Περιχύστε με το ½ από το μείγμα λάδι-σκόρδο και ανακατέψτε, κατά προτίμηση με το χέρι να αλειφτεί καλά (το υπόλοιπο σκορδόλαδο φυλάξτε το για άλλη χρήση – είναι υπέροχο σε πατατοσαλάτες και βραστό ή ψητό ψάρι).

Με το κουτάλι πασπαλίστε από πάνω το κουνουπίδι με κάπαρη και ελιές και ανακατέψτε ξανά. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση. Πριν από το σερβίρισμα περιχύστε με χυμό λεμόνι, όσο θέλετε.