Συνταγές

Κρασάτη πανσέτα στο τηγάνι, με χυμούς εσπεριδοειδών

Κρασάτη πανσέτα στο τηγάνι, με χυμούς εσπεριδοειδών

Η πανσέτα έχει φανατικούς φίλους, είναι πεντανόστιμη και προσφέρεται για ένα κρασάκι στα γρήγορα.

A-
A+
20/11/2020 | 14:12

Η πανσέτα, αν και είναι low budget κομμάτι του χοιρινού, είναι από τους πιο νόστιμους μεζέδες λόγω του λίπους που περιέχει. Είτε στα κάρβουνα κριτσανιστή, είτε στο τηγάνι αρωματισμένη με κρασί και εσπεριδοειδή όπως στη συνταγή, είναι σίγουρο ότι θα την απολαύσετε.

Υλικά:

Πανσέτα κομμένη σε 5-6 φέτες  (όχι τόσο λεπτές όπως όταν τις κάνουμε στη σχάρα)

4 κουταλιές
ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

½ κούπα κρασί

1 ζουμερό
πορτοκάλι, το χυμό

1 ζουμερό λεμόνι, το χυμό

Προαιρετικά, 1
κουταλάκι μέλι ή μια κουταλιά πετιμέζι

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τις πανσέτες, στραγγίζουμε το νερό και τις αλατίζουμε. Τις πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το πιπέρι. Προσθέτουμε  2 κουταλιές ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε να πάει παντού. Τις αφήνουμε να μαριναριστούν για 2-3 ώρες τουλάχιστον.

Σε μεγαλούτσικο αντικολλητικό τηγάνι  βάζουμε τις άλλες δύο 2 κουταλιές ελαιόλαδο να κάψει, και στρώνουμε τις πανσέτες σε μια στρώση, χωρίς να αδειάσουμε στο τηγάνι τα υγρά από τη μαρινάδα τους. Όταν αλλάξουν χρώμα από τη μια μεριά τις γυρίζουμε και από την άλλη, με τη βοήθεια μιας λαβίδας ή  ενός πιρουνιού χωρίς όμως να της τρυπήσουμε. Αυτές θα «κατεβάσουν» υγρά, όταν απορροφήσουν όλα τα υγρά τους και αρχίσουν να τσιτσιρίζουν, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί κι αυτό γυρίζοντας και από τις δυο πλευρές το κρέας μας.

Μόλις στεγνώσει, προσθέτουμε τη μαρινάδα και νεράκι ώστε να καλύπτεται ο πάτος του τηγανιού και μειώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία. Αφήνουμε να σιγομαγειρεύονται προσθέτοντας κατά καιρούς νεράκι και γυρίζοντας τες τακτικά και από τις δυο πλευρές.

Όταν μαλακώσουν εντελώς, αφήνουμε να κοκκινίσουν και από τις δυο πλευρές και να μείνουν στεγνές στο τηγάνι και προσθέτουμε το χυμό εσπεριδοειδών, μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει το μέλι ή το πετιμέζι (αν βάλουμε).

Αφήνουμε να απορροφηθεί και ο χυμός εσπεριδοειδών και να μελώσουν τα υγρά μας και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις:

1) Δεν χρειάζεται πολύ ρίγανη για να μη πικρίσουν. Ίσα να μυρίσει…

2) Μπορούμε να βάλουμε ό,τι κρασί έχουμε, ταιριάζει πολύ και το κόκκινο.

3) Για περισσότερο άρωμα μπορούμε μαζί με το χυμό να προσθέσουμε και το ξύσμα από το ένα τουλάχιστον εσπεριδοειδές.