Συνταγές

Μακαρόνια στο ζωμό με ανθότυρο

Μακαρόνια στο ζωμό με ανθότυρο

Ένα από τα πιοπατροπαράδοτα φαγητά του νησιού που συνοδεύουν κυρίως τις γιορτές και τους γάμους.

A-
A+
13/11/2018 | 12:28

Ένα από τα πιο διαδεδομένα πατροπαράδοτα φαγητά του νησιού που συνοδεύουν κυρίως τις γιορτές και τους γάμους.  Κατσίκα ή προβατίνα βραστή και μακαρόνια βρασμένα στο ζουμί της με τριμμένο ξερό ανθότυρο από πάνω. Σούπερ γευστικό αλλά και αμαρτωλό σε λίπος γι αυτό καλό είναι να μην  καταναλώνεται συχνά.

ΥΛΙΚΑ για 6-8 μερίδες

2.500 γρ κατσίκα (μπροστινό πόδι)

500 γρ μακαρόνια

ανθότυρο ξερό, τριμμένο

αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλη χύτρα βάζω το κρέας ώστε να το σκεπάζει το νερό και το βράζω σε μέτρια προς υψηλή φωτιά έως να το ξεφρίσω.

Κλείνω την χύτρα και όταν αρχίσει να σφυρίζει και βγει η βαλβίδα χαμηλώνω την φωτιά και το αφήνω να βράσει για 45 λεπτά. Ανάλογα το κρέας και την παλαιότητα του ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λιγότερο (+ – 10 λεπτά).

Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος με μια τρυπητή κουτάλα βγάζω το κρέας σε μια πιατέλα και το αλατίζω. Σουρώνω τον ζουμί του κρέατος για να βγουν τα κομματάκια από τα κόκκαλα σε μια άλλη κατσαρόλα. Αν δεν θέλω να γίνει πολύ λιπαρό το φαγητό μπορώ να αφήσω το ζουμί να κρυώσει και τότε η μεγάλη ποσότητα του λίπους θα στερεοποιηθεί στην επιφάνεια και θα μπορέσω να το αφαιρέσω.

Βάζω την κατσαρόλα με το ζουμί να βράσει, το αλατίζω και ρίχνω τα μακαρόνια μέσα. Τα αφήνω να βράσουν καλά περίπου 10 – 15 λεπτά να γίνουν μαλακά και ζουμερά. Αν εξατμιστεί όλο το ζουμί προσθέτω λίγο νερό. Δεν τα ζουρώνω στο τέλος που πρέπει να έχουν μείνει τα μακαρόνια με λίγο ζουμί μέσα.

Τα σερβίρω αμέσως ζεστά σε βαθύ πιάτο, τρίβω τον ξερό ανθότυρο Κορυφή από πάνω και ραντίζω με μια κ. σ. από το ζουμί τους.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ!