Συνταγές
Μυρωδάτα μανιτάρια γεμιστά με χωριάτικο λουκάνικο
Ένα διαφορετικό μεζεδάκι!
Υλικά:
20 μεγάλα λευκά μανιτάρια (πορτομπέλο)
2-3 χωριάτικα πικάντικα λουκάνικα
1 κουταλιά της σούπας δεντρολίβανο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μικρές σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)
120 γρ. λευκό μαλακό φρέσκο τυρί (π.χ κατίκι)
90 γρ. γραβιέρα περασμένη από τον χοντρό τρίφτη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές λευκό βαλσαμικό ξύδι
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Βγάζω τα ποδαράκια από τα μανιτάρια και καθαρίζω τα καπελάκια.. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύω τα καπελομανιτάρια με το μπαλσάμικο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Καίω καλά τον φούρνο (πάνω-κάτω), απλώνω στη σχάρα ή μέσα σε ένα ρηχό ταψί χαρτί φούρνου κι εκεί ξαπλώνω τα μανιτάρια. Τα ψήνω για 20-30 λεπτά (μια-δυο φορές τα αναποδογυρίζω κατά τη διάρκεια του ψησίματος). Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω για λίγο στην άκρη.
Γδύνω τα λουκάνικα από το εξωτερικό περίβλημά τους, με ένα ξύλινο κουτάλι σπάω το εσωτερικό τους ώστε να μην είναι μεγάλα κομμάτια αλλά σαν χοντροί κόκκοι. Σε βαρύ ευρύχωρο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρω το λουκάνικο στην αρχή για λίγο μόνο του κι έπειτα μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά (μαϊντανό και δεντρολίβανο). Όταν το κρεμμύδι θα ‘ναι πια μαραμένο και θα αρχίσει να ξανθίζει, αποσύρω το μείγμα από τη φωτιά.
Αν δω το μείγμα με παραπάνω λίπος από το επιθυμητό, το στραγγίζω ακουμπώντας το σε χαρτί κουζίνας. Αμέσως μετά το αναμειγνύω καλά με το φρέσκο μαλακό τυρί και με την γραβιέρα, κρατώντας όμως μια-δυο κουταλιές γραβιέρας για το τελικό πασπάλισμα. Γεμίζω λοιπόν με τη βοήθεια ενός κουταλιού ένα-ένα τα μανιτάρια και πασπαλίζω με τη γραβιέρα.
Σε καυτό φούρνο ψήνω για 30- 40 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.