Συνταγές

Πικάντικα κυδώνια και λαχανικά στο φούρνο (μαροκινή κουζίνα)

Πικάντικα κυδώνια και λαχανικά στο φούρνο (μαροκινή κουζίνα)

A-
A+
23/12/2017 | 18:00

Υλικά

1 κ.σ. τριμμένο κύμινο
2 κ.σ τριμμένο κόλιανδρο
1 κ.σ. κουρκουμά
1 κ.σ. ξερό τζίντζερ  σε σκόνη
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
600 γρ. ντομάτες φρέσκες ή ντοματάκια σε κονσέρβα
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. ζάχαρη
½ κουνουπίδι
3 κολοκυθάκια
2 κεφάλια φινόκιο
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι
1  φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κανέλα
2 μέτρια κυδώνια
½  φλ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένουμε το κουνουπίδι και το χωρίζουμε σε μπουκετάκια. Καθαρίζουμε και κόβουμε το φινόκιο σε χοντρές φέτες. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρές φέτες και το σκόρδο σε φετούλες. Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους 2 εκ.. Καθαρίζουμε από το χνούδι τα κυδώνια, τα πλένουμε πολύ καλά (δεν τα ξεφλουδίζουμε) βγάζουμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε 8 κομμάτια καθέτως. Τα αλείφουμε με λεμόνι για να μην μαυρίσουν.

Τρίβουμε τις φρέσκες ντομάτες στον τρίφτη ή σπάμε με τα χέρια τις ντομάτες κονσέρβας και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα μαζί με το χυμό τους, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το κύμινο, το κόλιανδρο, τον κουρκουμά, το τζίντζερ, την κανέλα και το πιπέρι καγιέν. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Βάζουμε τα λαχανικά και τα κυδώνια σε αντικολλητικό  ταψί και τα αλατίζουμε ελαφρά. Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και κουνάμε το ταψί να καλυφθούν ομοιόμορφα.    Ψήνουμε για 20 λεπτά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160ο C και ψήνουμε άλλη μια ώρα και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.

Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.