Συνταγές
Σπιτική μπανάνα σπλιτ
Δοκιμάστε αυτήν την ιδιαίτερη συνταγή, με παγωτό από σταφίδες, ρούμι και καρύδια πεκαν
Η μπανάνα σπλιτ είναι ένα κλασικό παγωτό σερβιρισμένο σε στενόμακρο πιάτο και περιέχει φρέσκια μπανάνα, κομμένη κατά μήκος, εξ΄ου και το split. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, αλλά η κλασική μπανάνα σπλιτ γίνεται με μπάλες παγωτού τριών γεύσεων βανίλιας, σοκολάτας και φράουλας. Γαρνίρεται με ξηρούς καρπούς, κρέμα σαντιγί και κερασάκια μαρασκίνο. Η διαφορά στη συνταγή αυτή είναι το σπιτικό γευστικό παγωτό με σταφίδες και ρούμι που σας προτείνουμε παρακάτω.
Υλικά
40 γρ. καρύδια πεκάν, χοντροκομμένα
1/2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ.μαύρη ζάχαρη
6 μικρές πανάνες, όχι πολύ ώριμες
50 ml ρούμι
6 μεγάλες κουταλιές παγωτού, ρούμι-σταφίδες ή κάποιο της αρεσκείας σας
100 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
2 κ.σ. σως σοκολάτας
3 γλασαρισμένα κερασάκια (φρουί γλασέ ή μαρασκίνο)
Διαδικασία
Καβουρδίζω τα καρύδια πεκάν: Τα βάζω σε τηγάνι με βαρύ πάτο και σε χαμηλή φωτιά και τα αφήνω να καβουρδιστούν για 2′-3′. Τα χοντροκόβω στο μπλέντερ ή με γουδοχέρι και τα ενώνω σε ένα μπολ μαζί με την άχνη. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με τη μαύρη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
Καθαρίζω τις μπανάνες και τις κόβω στα δύο, κατά μήκος. Τις προσθέτω στην κατσαρόλα με το βούτυρο και τις μαγειρεύω για 3′-5′ ή έως ότου μαλακώσουν καλά. Στο μισό χρόνο τις γυρίζω να πάρουν χρώμα κι από την άλλη μεριά.
Προσθέτω με μεγάλη προσοχή σε αυτό το σημείο το ρούμι, ώστε οι μπανάνες να γίνουν φλαμπέ! Όταν πάψει να καίει το αλκοόλ και ηρεμήσουν οι φλόγες, οι μπανάνες είναι έτοιμες.
Για τη συναρμολόγηση
Καλό είναι να ετοιμάσω το παγωτό με ρούμι – σταφίδες ώρες πριν στην κατάψυξη, εκτός κι αν χρησιμοποιήσω έτοιμο.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω σε σφιχτή σαντιγί την κρέμα γάλακτος. Ετοιμάζω τησως σοκολάτας και κόβω σε φέτες τα γλασαρισμένα κεράσια. Μοιράζω τις μπανάνες που ετοίμασα στην αρχή σε 6 πιάτα και τις καλύπτω με 6 μεγάλες κουταλιές παγωτό. Διακοσμώ με πλούσια σαντιγί, περιχύνω με σως σοκολάτας και ολοκληρώνω το γλυκό μου με μερικά φετάκια από γλασαρισμένα κεράσια κι από πάνω, με τα καβουρδισμένα πεκάν.
Παγωτό με ρούμι και σταφίδες
Γευστικό και ιδιαίτερα αρωματικό παγωτό, το οποίο θα φτιάξετε μόνοι σας και… θα απολαύσετε τη σπιτική μπανάνα split!
Υλικά
200 γρ. σταφίδες
250 ml μαύρο ρούμι
8 κροκάδια αυγών
140 γρ. ζάχαρη
300 ml κρέμα γάλακτος
600 ml γάλα
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω τις σταφίδες και το ρούμι και σιγοβράζω τα υλικά μου για 5′, μέχρι να φουσκώσουν οι σταφίδες, έχοντας απορροφήσει το αλκοόλ. Αφήνω στην άκρη να κρυώσει. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω πολύ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη, να ομογενοποιηθούν. Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το εκχύλισμα της βανίλιας, μέχρι να πάρει βράση το μείγμα. Χύνω λίγο-λίγο το μείγμα του γάλακτος στον κάδο με τα αβγά κι ανακατεύω ζωηρά με το σύρμα. Επιστρέφω όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 15′, έως ότου πήξει η κρέμα. Προσέχω να μην βράσει!
Κατεβάζω από τη φωτιά, μεταφέρω την έτοιμη κρέμα σε ένα καθαρό, ανοξείδωτο σκεύος κι ενώνω την κρέμα με τις σταφίδες μου και το ρούμι. Ανακατεύω να πάνε παντού. Σκεπάζω το σκεύος με μεμβράνη και το αποθηκεύω στην κατάψυξη, να κρυώσει καλά το παγωτό και να σταθεροποιηθεί.
Μεταφέρω το παγωτό στην παγωτομηχανή αν έχω.
Διαφορετικά: Αφήνω το σκεύος 1 ώρα στην κατάψυξη, το βγάζω κι ανακατεύω πολύ καλά, να μαλακώσει η κρέμα και να μην πιάσει πάγο. Ξαναβάζω στην κατάψυξη κι επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία 3 – 4 φορές, κάθε 1 ώρα. Ο λόγος που κάνω την όλη διαδικασία ψύξης-ανακατέματος και την επαναλαμβάνω, είναι για να πετύχω μια απαλή και λεία υφή στο παγωτό μου αλλά και για να μην πιάσει πάγο στο εσωτερικό του.