Συνταγές

Συνταγή : Χταπόδι με αγκινάρες και μάραθο (ή άνηθο)

Συνταγή : Χταπόδι με αγκινάρες και μάραθο (ή άνηθο)

Μία νηστίσιμη και πολύ νόστιμη συνταγή !

A-
A+
10/08/2018 | 14:12

Υλικά:

800-1000gr χταπόδι

½ κούπα κρασί

1 σφηνάκι βαλσαμικό ξύδι ή κανονικό ξύδι και 1 κουταλάκι πετιμέζι ή μέλι

½ κούπα ελαιόλαδο

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος (να βγουν 1-1,5 κούπα όταν τα κόψουμε)

7-8 αγκινάρες

Ένα ματσάκι μάραθο

Αλάτι αν χρειάζεται και με προσοχή

Λίγο πιπέρι αν θέλουμε

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις διατηρούμε μέσα σε μια λεκάνη με νερό, χυμό λεμονιού και 1 κουταλιά αλεύρι, όπως φαίνεται στο βίντεο.

Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με τα υγρά που συγκρατεί από το πλύσιμο και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζει και να βγάλει τα υγρά του.

Όταν κοντεύουν να τελειώσουν, προσθέτουμε το κρασί και το ξύδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Προσθέτουμε νεράκι όποτε χρειάζεται για να έχει υγρά.

Όταν είναι σχεδόν έτοιμο το βγάζουμε μαζί με τα υγρά του σε ένα σκεύος και το κόβουμε σε κομματάκια λίγο μεγαλύτερα από το μέγεθος της μπουκιάς. Αφαιρούμε αν θέλουμε όσες μεμβράνες μπορούμε. Στην ίδια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ψιλοκομμένα τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το χταπόδι με τα υγρά του. Προσθέτουμε και τα μάραθα ψιλοκομμένα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου σε μέτρια θερμοκρασία.

Προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες στα 2 ή στα 4 ανάλογα με το μέγεθός τους. Ελέγχουμε αν χρειάζεται αλατάκι και προσθέτουμε λίγο. Αποφεύγουμε το ανακάτεμα για να μη λιώσουν οι αγκινάρες, κουνάμε μόνο πέρα δώθε την κατσαρόλα.

Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μάραθα και οι αγκινάρες και να μελώσει η σάλτσα. Αφήνουμε να μαρουβίσει 10-15 λεπτά και σερβίρουμε.