Κρήτη

Τα εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας χορτοπιτάκια της Κρήτης!

Τα εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας χορτοπιτάκια της Κρήτης!

Όλο το πιτάκι είναι ιδανική μπουκιά για να σβήσει την αψάδα της ρακής.

A-
A+
30/11/2020 | 15:00

Οι  πίτες στην Κρήτη είναι μικρές και γίνονται στην πλειοψηφία τους στο τηγάνι. Γιατί το τηγάνι είναι εύκολο και γρήγορο, γιατί το ελαιόλαδο είναι άφθονο και γιατί ο ξυλόφουρνος δεν άναβε για την όρεξη της στιγμής.  Άναβε όταν προγραμματίζανε το ψωμί και τα παξιμάδια, που θα κράταγαν εβδομάδες.

Αυτά τα πιτάκια είναι αέρινα. Δεν σε μπουκώνουν όσα και να φας! Δεν έχουν σχέση με τα  σπανακοπιτάκια και χορτοπιτάκια άλλων περιοχών της Ελλάδας. Η γέμιση που έχουν μέσα τους είναι ελάχιστη. Η ζύμη που την περιβάλλει είναι λεπτή και τρυφερή. Όλο το πιτάκι είναι ιδανική μπουκιά για να σβήσει την αψάδα της ρακής. Δεν χορταίνεις μ’αυτά τα πιτάκια, είναι μόνο μεζεδάκι. Αλλά μεζεδάκι πολυτελείας.

Η γέμιση ποικίλλει όλο το χρόνο, ανάλογα με τα χόρτα και τις πρασινάδες που υπάρχουν διαθέσιμες, ενώ με την ίδια ζύμη φτιάχνονται και τα μυζηθροπιτάκια. Το χειμώνα και την άνοιξη, ο τόπος είναι γεμάτος χόρτα και μυρωδικά. Εκεί που στερεύουν τα χόρτα είναι το καλοκαίρι, με τις ζέστες. Συνήθως προνοούν οι νοικοκυρές και καταψύχουν τα σωταρισμένα χειμωνιάτικα χόρτα για να έχουν διαθέσιμα όταν χρειαστούν.

Για το φύλλο

  • 1/2 κιλό αλεύρι μαλακό
  • περίπου μια δοσομετρική κούπα νερό
  • 2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ρακή ή το χυμό μισού λεμονιού
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

Για τη χειμωνιάτικη γέμιση

  • 1 κιλό χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, τσουκνίδα, μάραθο, άνιθο, μυρώνια, καυκαλήθρες)
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 ξερά κρεμμύδια σε κυβάκια
  • 1/2 κούπα λάδι
  • αλάτι, πιπέρι