Συνταγές

Τυλιχτά μελιτζάνας με κιμά

Τυλιχτά μελιτζάνας με κιμά

Αυτή η νόστιμη συνταγή είναι εβραϊκή και τη βρίσκουμε συνήθως στη Θεσσαλονίκη.

A-
A+
29/04/2016 | 11:11

Υλικά:
11/2 κιλό ώριμες ντομάτες

1 καυτερή πιπεριά

2 πιπεριές πράσινες

ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι

100 λάδι

½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1 φέτα ψωμί βρεγμένο

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο

1 ματσάκι μαϊντανό

αλάτι, πιπέρι

2 κιλά περίπου μελιτζάνες

250 γρ. κεφαλοτύρι ή φέτα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μελιτζάνες μακρόστενες φέτες και τις τηγανίζουμε  ελαφρά σε καυτό λάδι. Τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουνε τα λάδια τους.

Σε φαρδύ τηγάνι, φτιάχνουμε μια  χοντρούτσικη σάλτσα ντομάτα. Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί μαζί με το σκορδάκι, και τις πιπεριές κομμένες σε μικρά κομματάκια. Ρίχνουμε τις αποφλοιωμένες και ξεσποριασμένες ντομάτες, λιωμένες στον τρίφτη, τη ζάχαρη το αλάτι και το πιπέρι κι αφήνουμε τη σάλτσα μας να πάρει μερικές βράσεις , να χοντρύνει.

Στο μεταξύ ζυμώνουμε καλά τον κιμά, μαζί με το βρεγμένο σε χλιαρό νερό ψωμί, το τριμμένο κρεμμύδι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και τον αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί για να είναι αφράτος.

Παίρνουμε μία-μία τις φέτες τη μελιτζάνα, ακουμπάμε λίγη γέμιση στην άκρη και τις τυλίγουμε σφιχτά.

Απλώνουμε στο ταψί λίγη σάλτσα ντομάτα, κι αραδιάζουμε από πάνω τις τυλιγμένες μελιτζάνες. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο της σάλτσας, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και τοποθετούμε το φαγητό μας στο φούρνο, μέχρι να πιει τη μισή του σάλτσα.