close

Τουρισμός

Λατρεύουν την κρητική κουζίνα, διαμαρτύρονται για καθαριότητα και δρόμους

Λατρεύουν την κρητική κουζίνα, διαμαρτύρονται για καθαριότητα και δρόμους

Έρευνα από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο, το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

A-
A+
23/03/2015 | 12:02

Η κρητική κουζίνα και το φυσικό περιβάλλον λειτουργούν σαν μαγνήτες για τους τουρίστες που επιλέγουν την Κρήτη για τις διακοπές τους. Ωστόσο οι ξένοι επισκέπτες κάνουν παράπονα για την έλλειψη καθαριότητας και το κακό οδικό δίκτυο.

Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από έρευνα που έκανε το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο, το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, από το Μάιο έως το Νοέμβριο του 2014, σε δείγμα 4.000 τουριστών από 25 χώρες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:
-Το 68% των επισκεπτών επιλέγει ξενοδοχεία, το 25% ενοικιαζόμενα δωμάτια διαμερίσματα και «στούντιος», ενώ ένα 7% άλλο χώρο.
Από αυτούς που επιλέγουν ξενοδοχεία, το 76% προτιμά 3 και 4 αστέρων και ένα ποσοστό 31% το πλήρες πακέτο διαμονής και διατροφής.
-Για να κάνουν τις κρατήσεις τους, σε ποσοστό 55% επέλεξαν κάποιο ιδιωτικό γραφείο και τουριστικό πράκτορα, ενώ το 66% θεωρεί φυσιολογικές τις τιμές στα καταλύματα.
-Ένα ακόμα σημείο της έρευνας αφορά την αγοραστική προτίμηση των επισκεπτών σε αγροτικά προϊόντα, με το κρασί σε ποσοστό 44,8% να κερδίζει τις προτιμήσεις. Ακολουθούν οι χυμοί πορτοκαλιού 41,2,% το ελαιόλαδο 39,8%, τα τυριά 33,2%, το μέλι 30,5%, τα λαχανικά 29,2% , η τσικουδιά 28,2%, το ελαιοσάπουνο 28,2% , τα παξιμάδια 16,2% και τα αρωματικά φυτά 7,9%.

Από όσους απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, το 80% δήλωσε απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 51% ότι έχει ετήσιο εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ, ενώ το 62% είναι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στις χώρες τους.