Κρήτη

«Μοχλός» για ποιοτικό τουρισμό η γαστρονομία

«Μοχλός» για ποιοτικό τουρισμό η γαστρονομία

«Κλειδί» η συνεργασία φορέων και ιδιωτών για τη διασύνδεση πρωτογενούς τομέα και τουρισμού.

A-
A+
05/08/2017 | 9:25

Με «πυξίδα» τον πλούτο που παράγει η Κρητική Γη, διευρύνονται σταδιακά οι ορίζοντες για τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, που παρουσιάζει μεγάλη δυναμική τα τελευταία χρόνια και προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες που εστιάζουν στο θεματικό τουρισμό και ειδικότερα τη γαστρονομία του νησιού.

Η Κρητική διατροφή, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για τον πλούτο και τα οφέλη της τόσο από την επιστημονική κοινότητα, όσο και από τους ίδιους τους καταναλωτές που δείχνουν την προτίμησή τους σε κάθε ευκαιρία στα προϊόντα που έχουν τη «σφραγίδα» του νησιού.

Μέσα από στοχευμένες δράσεις η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης, εστιάζει στην αξιοποίηση του πλούτου που διαθέτει το νησί μέσα από προωθητικές ενέργειες στο πλαίσιο των διεθνών εκθέσεων τουρισμού και δίνοντας παράλληλα κίνητρα στους εγχώριους επιχειρηματίες, ώστε να αξιοποιήσουν τα ντόπια προϊόντα στις επιχειρήσεις τους. Αυτό άλλωστε αποτελεί διαχρονικά μια από τις βασικές στοχεύσεις των φορέων, ώστε σε συνεργασία με τους ιδιώτες τα ντόπια προϊόντα, να προβληθούν μέσα από το επιχιερείν και να καταστήσουν το νησί ως έναν μοναδικό γαστρονομικό προορισμό.

Όπως επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομές της Περιφέρειας Κρήτης και μέλος του ΔΣ της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης, κος Μανόλης Χνάρης τα τελευταία χρόνια η προσέλκυσης επισκεπτών που ενδιαφέρονται για το σκέλος του θεματικού τουρισμού και τη γαστρονομία δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα, ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς προκειμένου η Κρήτη να καθιερωθεί ως γαστρονομικός προορισμός. «Οι επισκέπτες δείχνουν σταθερά την προτίμησή τους στον γαστρονομικό τουρισμό. Βλέπουμε ότι υπάρχει προοπτική και η προσπάθεια της Περιφέρειας εστιάζει στο να διαφημίσουμε το νησί μας ως έναν ιδανικό γαστρονομικό προορισμό» τόνισε ο ίδιος.

Ο κος Χνάρης πρόσθεσε πως για την επίτευξη του στόχου αυτού απαραίτητη είναι η συνεργασία φορέων και ιδιωτών προκειμένου να δημιουργηθεί το υπέδαφος που θα στηρίξει το συνολικό οικοδόμημα που λέγεται αγροτουρισμός, γαστρονομία και εντέλει διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, έναν κλάδο στον οποίο ιδιαίτερα η Κρήτη στηρίζει την τοπική οικονομία.

Στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια δυναμικά η Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από την Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη που είναι εξειδικευμένος φορέας για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του αγροτοδιατροφικού τομέα στο νησί, δίνονται κίνητρα στους επιχειρηματίες να αναπτύξουν συνεργασία με τους φορείς και να πιστοποιηθούν για την προτίμηση των ντόπιων προϊόντων και την προώθηση των παραδοσιακών γεύσεων της Κρήτης, μέσα από τα μενού των εστιατορίων τους.

Παράλληλα, γίνεται άνοιγμα και στη συνεργασία με τους επαγγελματίες των καταλυμάτων που δραστηριοποιούνται στον αγροτοτουρισμό, την προώθηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στις διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού καθώς και δράσεις που εστιάζουν στην ενημέρωση των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων του νησιού καθώς και των σχολείων για τα οφέλη των κρητικών προϊόντων. Βασική μέριμνα αποτελεί και η τυποποίηση των Κρητικών προϊόντων, αλλά και η εξασφάλιση του Band name Κρήτη, ώστε αυτά να μπορούν να ταξιδεύουν στις αγορές του εξωτερικού με ταυτότητα.

ΣΗΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ «ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ»

Είναι γεγονός πως οι ξένοι επισκέπτες που εξάρουν διαχρονικά την κρητική διατροφή και κουζίνα και εκτιμούν τα οφέλη της, παίρνουν την πιο αντιπροσωπευτική «γεύση» στη διάρκεια της παραμονής τους στην Κρήτη, μέσα από τα μενού των εστιατορίων. Με στόχο τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα να βρουν τη «θέση» τους στις επιχειρήσεις του νησιού, η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης μέσα από μια οργανωμένη διαδικασία με αυστηρές προϋποθέσεις, πιστοποιεί με το «Σήμα ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» όσα εστιατόρια πληρούν τις εν λόγω προϋποθέσεις.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ 7 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης, μέχρι σήμερα το σήμα «Κρητική κουζίνα» έχουν λάβει 39 εστιατόρια στην Κρήτη και 1 στην Αθήνα μεταξύ των οποίων τα 23 είναι εστιατόρια και ταβέρνες, ενώ τα 17 είναι a la carte εστιατόρια σε Ξενοδοχεία.
Σε επίπεδο Κρήτης τα εστιατόρια με το εν λόγω σήμα ανά νομό έχουν ως εξής:
• Νομός Χανίων: 11 Εστιατόρια
• Νομός Ρεθύμνου: 7 Εστιατόρια
• Νομός Ηρακλείου: 17 Εστιατόρια
• Νομός Λασιθίου: 4 Εστιατόρια

Όπως επεσήμανε ο κος Χνάρης οι προϋποθέσεις για την πιστοποίηση των εστιατορίων είναι μεταξύ άλλων να χρησιμοποιούν Κρητικά προϊόντα και να έχουν κρητική κουζίνα, ενώ σημαντικό επίσης είναι ένα ποσοστό από τα προϊόντα αυτά να έχουν το brand name Κρήτη. «Ο έλεγχος για την πιστοποίησή τους γίνεται βάσει τιμολογίων, για να διαπιστωθεί η προέλευση των προμηθειών των προϊόντων τους και αν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις παίρνουν το σήμα «Κρητική Κουζίνα», το οποίο ισχύει για ένα χρόνο. Αυτή η πιστοποίηση και η διαδικασία αφορά και χώρους μαζικής εστίασης. Στα ξενοδοχεία η πιστοποίηση δίνεται σε εστιατόρια a la carte, τα οποία διαθέτουν οι μεγάλες μονάδες» ανέφερε ο κος Χνάρης.

ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

Το κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, με φορέα διαχείρισης την Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη, που λειτουργεί στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου, αποτελεί επίσης ένα από τα δυναμικά σκέλη της συνολικής προσπάθεια για την Περιφέρεια. Μέσα από επισκέψεις στο χώρο του κέντρου, αλλά και βιωματικές δράσεις, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την κρητική διατροφή, να γευτούν τα τοπικά προϊόντα αλλά και να συμμετέχουν οι ίδιοι σε διαδικασίες που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα. Επιπλέον, ενημερωτικές δράσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου στο χώρο και για τους μαθητές των σχολείων.

ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

O στόχος να καταστεί η Κρήτη ένας ισχυρός γαστρονομικός προορισμός, όπως τόνισε ο κος Χνάρης, προϋποθέτει να γίνουν ακόμη πολλά βήματα, ωστόσο τα μηνύματα μέχρι σήμερα είναι ενθαρρυντικά. Σταδιακά, ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες από το εξωτερικό, έρχονται στην Κρήτη και δείχνουν ενδιαφέρον στο να γνωρίσουν από κοντά τη γαστρονομία, τα τοπικά προϊόντα, τις διαδικασίες παραγωγής και τον αγροτικό κλάδο. «Υπάρχει ανταπόκριση στο σκέλος του θεματικού τουρισμού και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την γαστρονομία όχι όμως σε βαθμό να μπορούμε να πούμε πως πετύχαμε το στόχο μας» ανέφερε ο κος Χνάρης.

ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Τα καταλύματα στον κλάδο του αγροτουρισμού αλλά και οι κατοικίες που διατίθενται και βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές του νησιού, παρουσιάζουν επίσης σημαντική ανάπτυξη, όπως τόνισε ο κος Χνάρης, επισημαίνοντας πως η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την προσπάθεια αυτή, η οποία αποτελεί κοινό όφελος και προϋποθέτει συνεργασία. «Έχει γίνει κοινή συνείδηση όλων ότι το όφελος για τον τόπο μας θα είναι να γίνει γαστρονομικός προορισμός. Η διασύνδεση πρωτογενούς τομέα και τουρισμού είναι ένας στόχος εφικτός που όμως χρειάζεται την προσπάθεια όλων γιατί με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να εστιάσουμε στον ποιοτικό και όχι στο μαζικό τουρισμό» επεσήμανε ο ίδιος.

Άλλωστε «κλειδί» προκειμένου να επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια ο στόχος της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, είναι η συνεργασία φορέων και ιδιωτών, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να ενημερώνονται για τις δυνατότητες μέσα από τις δράσεις της Περιφέρειας και παράλληλα να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τόσο σε χώρους εστίασης όσο και στο σκέλος του αγροτουρισμού και της επισκεψιμότητας στην ενδοχώρα.

Πηγή: goodnet.gr