Οικονομία

Πώς δηλώνονται τα έσοδα  από μισθώσεις τύπου Airbnb

Πώς δηλώνονται τα έσοδα από μισθώσεις τύπου Airbnb

Αυξάνονται και στην Κρήτη όσοι νοικιάζουν σπίτια & εξοχικά σε τουρίστες

A-
A+
18/07/2018 | 9:16

Την ώρα που αυξάνονται και πληθύνονται και στον κρητικό νότο οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα διαθέτουν σε τουρίστες μέσω  ιστοσελίδας καταχώρησης, εύρεσης & ενοικίασης καταλυμάτων, ευελπιστώντας σε ένα καλό «έξτρα» εισόδημα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα δύο σημαντικές διευκρινίσεις σχετικά με τη δήλωση εισοδήματος που προέρχεται από μισθώσεις τύπου Airbnb  (ενοικίαση σπιτιών και διαμερισμάτων για μικρό διάστημα μέσω διαδικτύου).

Συγκεκριμένα, όσοι εκμεταλλεύονται ακίνητα με τον τρόπο αυτό, δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας (κοινώς «τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια») για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ψηφιακών πλατφορμών και πως ειδικά για το φορολογικό έτος 2017 δεν προβλέπεται υποχρέωση δήλωσης των επιμέρους βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Το δε συνολικό εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις δηλώνεται διακριτά και συγκεντρωτικά στο έντυπο Ε2.

Προς υλοποίηση των ανωτέρω, προβλέφθηκαν στο έντυπο Ε2 του φορολογικού έτους 2017 δύο νέοι κωδικοί (60 και 61) της στήλης 17. Σε αυτούς τους κωδικούς δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση και υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Βooking, HomeAway κλπ.), κατά το φορολογικό έτος 2017, σύμφωνα με το άρθρο 39Α του ν. 4172/2013, όπως ισχύει.

Remaining Time-0:30

Fullscreen

Unmute

Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb φορολογούνται όπως και οι συμβατικές μισθώσεις – με συντελεστή φόρου που ξεκινά από 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, 33% για τα εισοδήματα από 12.001 ευρώ μέχρι τα 35.000 ευρώ και 45% για τα ακόμα μεγαλύτερα ποσά. Με τον νεότερο νόμο 4472/2017 απελευθερώθηκε η σχετική δραστηριότητα, αφήνοντας τον κλάδο να λειτουργήσει χωρίς προσκόμματα.

Περιορισμοί

Oι όποιοι περιορισμοί θα επαφίενται στην κρίση του εκάστοτε υπουργού και εφόσον προκύπτει ανάγκη. Για παράδειγμα, αν κριθεί ότι αποκλείεται ο τοπικός πληθυσμός από την εύρεση στέγης, με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, θα μπορεί να επιβάλλονται περιορισμοί, όπως ότι κάθε ακίνητο δεν θα μπορεί να μισθώνεται από ιδιώτη για περισσότερες από 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος, ενώ για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων το όριο τοποθετείται ακόμα χαμηλότερα, δηλαδή στις 60 ημέρες, ουσιαστικά μόνο για την υψηλή τουριστική σεζόν. Αν το ετήσιο εισόδημα του ιδιοκτήτη είναι χαμηλότερο των 12.000 ευρώ (από το σύνολο των ακινήτων που εκμεταλλεύεται), τότε απαλλάσσεται τυχόν χρονικών περιορισμών. Επίσης, υπάρχει η πρόβλεψη και για επιβολή περιορισμού στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ακινήτων. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα δύο για κάθε ΑΦΜ. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι στιγμής δεν προκύπτει καμία επιβράδυνση στη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ούτε από την αύξηση των φοροελέγχων, αλλά ούτε και από την υποχρέωση των ιδιοκτητών/διαχειριστών να εγγράψουν τα ακίνητά τους στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Στην Κρήτη, τα ακίνητα που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, είναι σύμφωνα με τη βάση δεδομένων, 13.080. Από αυτά, τα 578, δηλαδή ποσοστό 5%, αφορούν σε ακίνητα 5 αστέρων, τα 876 (ποσοστό 8%) σε 4 αστέρια, τα 2.236 (ποσοστό 20%) σε 3 αστέρια, τα 3.304 (ποσοστό 29%) σε 2 αστέρια, τα 3.548 ακίνητα (ποσοστό 31%) σε ένα αστέρι, ενώ τα 745 (ποσοστό 7%) αφορούν σε Studio. Από τα ακίνητα αυτά ποσοστό 86% αντιστοιχεί σε ολόκληρες οικίες και διαμερίσματα, ενώ το 14% αντιστοιχεί σε ιδιωτικά δωμάτια εντός καταλυμάτων.

Το συνολικό εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις δηλώνεται διακριτά και συγκεντρωτικά στο έντυπο Ε2.

Τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb φορολογούνται με συντελεστή φόρου που ξεκινά από 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, 33% για τα εισοδήματα από 12.001 ευρώ μέχρι τα 35.000 ευρώ και 45% για τα ακόμα μεγαλύτερα ποσά.