Κρήτη

Τουρισμός: Οι παράγοντες που έχουν αναστείλει το καλό ξεκίνημα της φετινής σεζόν

Τουρισμός: Οι παράγοντες που έχουν αναστείλει το καλό ξεκίνημα της φετινής σεζόν

Στην Κρήτη αυτήν τη στιγμή  οι πληρότητες για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου είναι στο 60%.

A-
A+
19/06/2023 | 19:44

«Το πάρτι που περιμέναμε δεν θα γίνει» είναι η φράση που περιγράφει καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην ελληνική τουριστική αγορά.

Μετά από ένα πολύ ικανοποιητικό  πρώτο τρίμηνο στις κρατήσεις που καλλιέργησε προσδοκίες για μία πολύ δυνατή χρονιά  και νέα ρεκόρ, η συνέχεια ήταν μάλλον πιο υποτονική. Το αποτέλεσμα είναι να αρχίζουν να διατυπώνονται οι πρώτες απαισιόδοξες εκτιμήσεις όσον αφορά την επίτευξη του στόχου των νέων ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα.

Οι υψηλές τιμές, τα ακριβότερα τουριστικά πακέτα, οι πληθωριστικές πιέσεις, το ενεργειακό κόστος, η μείωση της όρεξης για ταξίδια, και ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, θεωρούνται αιτίες αυτής της αλλαγής πλεύσης του τουριστικού ρεύματος.

Ο πιο αδύναμος κρίκος

Μέχρι στιγμής ο πιο «αδύναμος κρίκος» του ελληνικού τουρισμού όσον αφορά τις αφίξεις είναι κυρίως η Μύκονος που εμφανίζει μείωση κατά 24,3% στις αεροπορικές αφίξεις το πρώτο πεντάμηνο του έτους σε σύγκριση με το 2019 και μείωση 20,4% σε σχέση με το 2022.

Στη Μύκονο είχαμε τον Μάιο πρόβλημα ζήτησης όπως το ίδιο καταγράφεται και για τον Ιούνιο αναφέρει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο στέλεχος μεγάλης εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων.

Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και αφορά τόσο τις πολύ υψηλές τιμές όσο και τη κακή δημοσιότητα  των τελευταίων μηνών με τους ελέγχους στις παράνομες κατασκευές κ.λ.π.

Γενικότερα σε πολλούς προορισμούς καταγράφεται μια χαλαρότητα και, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στην Κρήτη αυτήν τη στιγμή  οι πληρότητες για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου είναι στο 60% χωρίς να σημαίνει ότι οι φθινοπωρινοί μήνες είναι πολύ καλύτεροι.

Αισιοδοξία για το τέλος της μέρας

Οι περισσότεροι, όμως, βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και θεωρούν ότι το κλείσιμο του έτους θα είναι έστω και οριακά καλύτερο από το 2019, τη χρονιά ρεκόρ των 32 εκατ. αφίξεων και των 18,3 δις. ευρώ τουριστικών εισπράξεων.

Οι αφίξεις

Συνολικά πάντως τα περιφερειακά αεροδρόμια που ελέγχονται από την Fraport κατέγραψαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, άνοδο των διεθνών αφίξεων κατά 15,6% σε σχέση με το 2022 και 7,6% σε σύγκριση με το 2019.

Αντίστοιχα στο αεροδρόμιο της Αθήνας το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφηκε άνοδος των αφίξεων κατά 4,9% σε σύγκριση με το 2019 και 45,1% σε σχέση με το 2022.

Δύο ταχύτητες

Η χώρα έχει ζήτηση αλλά πάντα υπάρχουν δυο ταχύτητες, λέει από την πλευρά της η Κωνσταντίνα Σβύνου πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω. Κάποιες περιοχές πάνε καλύτερα κάποιες λιγότερο καλά. Πιο αισιόδοξη από κάποιους συναδέλφους της εκτιμά ότι τα «νούμερα» του 2019 θα καλυφθούν και θα ξεπερασθούν αλλά «δεν μπορούμε να μιλήσουμε με απόλυτη αβεβαιότητα».