Αγροτικά

10 συμβουλές για την καλλιέργεια λεμονιάς (video)

10 συμβουλές για την καλλιέργεια λεμονιάς (video)

A-
A+
14/03/2022 | 4:45

Η λεμονιά είναι το πιο αγαπημένο καρποφόρο δέντρο που συναντάμε σε κάθε κήπο και αυλή των ελληνικών σπιτιών.

Καλλιεργείται για το χυμό των ζουμερών λεμονιών της που χρησιμοποιούμε για να νοστιμίσουμε τις σαλάτες, τα φαγητά μας, τις σάλτσες, τα ροφήματα, τα ποτά, και τα κοκτέιλ αλλά και για τη φλούδα της που μας χαρίζει υπέροχο γλυκό του κουταλιού.

Η καλλιέργεια της λεμονιάς ανήκει στα εσπεριδοειδή δέντρα, μαζί με την καλλέργεια της πορτοκαλιάς, την καλλιέργεια της μανταρινιάς, την καλλιέργεια του γκρέιπφρουτ και την καλλιέργεια του κουμκουάτ. Αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα και μπορεί να φτάσει σε ύψος 5-6 μέτρων, αν και συνήθως τη διατηρούμε πιο χαμηλά για δική μας ευκολία.

Τα φύλλα της λεμονιάς έχουν γυαλιστερό πράσινο χρώμα και όταν τα τρίψουμε αναδίδουν το χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού. Τα πανέμορφα άνθη της, οι αρωματικοί λεμονανθοί, έχουν άσπρο χρώμα εξωτερικά και λίγο μωβ εσωτερικά, αναδίδουν ένα πολύ γλυκό άρωμα. Ο χυμός των λεμονιών είναι όξινος και εξαιρετικά υγιεινός, καθώς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φώσφορο, κάλιο και υδατάνθρακες.

Θεωρείται ότι βοηθά στον μεταβολισμό του σώματος και έχει θετική επίδραση στην απώλεια βάρους. Ας δούμε αναλυτικά ποιες ποικιλίες λεμονιάς μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσουμε μία πλούσια συγκομιδή από ζουμερά λεμόνια για το σπίτι και την κουζίνα μας

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας

όπως η Λισαβόνα, το Eureka και το Interdonato. Ελληνικές όπως το Μαγλίνι, η Καρυστίνη που είναι αρκετά διαδεδομένες, καθώς και οι ποικιλίες Αδαμοπούλου και Ζαμπετάκη που φυτεύονται ευρέως τα τελευταία χρόνια.

2. Που ευδοκιμεί η καλλιέργεια της λεμονιάς και τι συνθήκες χρειάζεται για να αναπτυχθεί;

Τα λεμόνια χρειάζονται ένα δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες, για να ευδοκιμήσουν. Η λεμονοκαλλιέργεια δεν είναι πολύ ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν εμφανίζει μειωμένη παραγωγή και καχεξία. Οι ψυχροί άνεμοι τον χειμώνα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στις λεμονιές και ιδιαίτερα στα νεαρά δενδρύλλια.

3. Μπορούμε να φυτέψουμε λεμονιά σε γλάστρα ?

Μπορούμε να φυτέψουμε λεμονιά σε γλάστρα και να την τοποθετήσουμε σε μια προστατευμένη θέση στο μπαλκόνι ή τη βεράντα μας για να μεγαλώσει.

Επιλέγουμε ηλιόλουστο σημείο με νότιο προσανατολισμό για να τοποθετήσουμε τη γλάστρα με τη λεμονιά μας για να μας δώσει μεγαλύτερη καρποφορία.

Για τη φύτευση της λεμονιάς, χρησιμοποιούμε μία μεγάλη πήλινη ή πλαστική γλάστρα, με βάθος και διάμετρο τουλάχιστον 40-50 εκατοστών, ώστε να αναπτυχθεί το ριζικό της σύστημα. Προσθέτουμε στη γλάστρα φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό για καρποφόρα δέντρα, ενισχυμένο με θρεπτικά συστατικά για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει η λεμονιά μας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η καλλιέργεια λεμονιάς σε γλάστρα γίνεται περισσότερο για καλλωπιστικό σκόπο και όχι τόσο για παραγωγή λεμονιών. Η ανάπτυξη και η καρποφορία του δέντρου σε γλάστρα είναι πολύ περιορισμένη, συγκριτικά με τις λεμονιές που έχουν φυτευθεί στο έδαφος. –

4. Κάθε πότε τις ποτίζουμε?

Η λεμονοκαλλιέργεια χρειάζεται τακτικό πότισμα για τη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους. Την άνοιξη και το φθινόπωρο απαιτείται πότισμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Η συχνότητα και η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτάται από την ηλικία των δέντρων, τις θερμοκρασίες που επικρατούν και το είδος του εδάφους.

Για παράδειγμα, σε αμμώδη εδάφη που στραγγίζουν γρήγορα, το λεμόνι χρειάζεται πιο τακτικό πότισμα σε μικρότερες ποσότητες.

5. Τι λίπασμα χρειάζονται οι καλλιέργειες λεμονιάς;

Για να μας δώσει καλή και ποιοτική παραγωγή, το λεμόνι χρειάζεται τακτική λίπανση με πλήρη οργανικά λιπάσματα, πλούσια σε ιχνοστοιχεία.

Βάζουμε λίπασμα τρεις φορές, κάθε δύο μήνες, από Φεβρουάριο έως Ιούνιο και δύο φορές το φθινόπωρο, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο. Ενσωματώστε στο έδαφος την κατάλληλη ποσότητα λιπάσματος ανάλογα με την ηλικία του λεμονιού.

6. Πότε και πώς πρέπει να κλαδεύονται τα λεμόνια;

Τα λεμόνια κλαδεύονται την άνοιξη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, μετά τους παγετούς του χειμώνα. Το κλάδεμα μορφοποίησης γίνεται σε νεαρές λεμονιές και το κλάδεμα μορφοποίησης σε ενήλικες λεμονιές . Αν τα λεμόνια δεν κλαδευτούν ελαφρά τα πρώτα χρόνια εγκατάστασης στο χωράφι, στα μεταγενέστερα στάδια ανάπτυξης θα χρειαστούν αυστηρό κλάδεμα.

7. Ποιες είναι οι κύριες ασθένειες των λεμονιών; Ποια έντομα μπορούν να επηρεάσουν την καλλιέργεια της λεμονιάς; 

Η πιο σοβαρή μυκητιακή ασθένεια του λεμονιού είναι η πιτυρίδα. Η ανθρακνόζη είναι μια άλλη ασθένεια που προσβάλλει το λεμόνι, προκαλώντας καφέ κηλίδες στα φύλλα και τους καρπούς. Για προστασία από τις εντομολογικές προσβολές λεμονιού κάνουμε ψεκασμούς με οργανικά εντομοκτόνα.

8. Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε κατά την καλλιέργεια λεμονιών;

Το λεμόνι μπορεί να έχει πολλά προβλήματα όπως κίτρινα φύλλα, μαύρα φύλλα, πτώση φύλλων ή πτώση λουλουδιών ή οι καρποί δεν δένουν.

Τα φύλλα της λεμονιάς κιτρινίζουν σε περίπτωση έλλειψης θρεπτικών συστατικών όπως άζωτο, σίδηρος, ψευδάργυρος και μαγνήσιο και θα πρέπει να λιπαίνονται σωστά.

Τα μαύρα φύλλα προκαλούνται από τον μύκητα καπνού που αναπτύσσεται στις κηρήθρες εντόμων όπως αφίδες, λεμονόχορτο, ψώρα φυτών (κόκκοι) και ψευδόκοκκος (βαμβάκι).

9. Πώς αναπαράγονται τα λεμόνια;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά λεμονιάς και να πολλαπλασιάσουμε αγαπημένες ποικιλίες λεμονιών .Μπορούμε να εμβολιάζουμε την επιθυμητή ποικιλία σε λεμονιά, κόβοντας μέρη βλαστών (μοσχεύματα)

Εμβολιασμός της ποικιλίας: Ο συνήθης τρόπος πολλαπλασιασμού της λεμονιάς στα φυτώρια είναι ο εμβολιασμός των επιθυμητών ποικιλιών σε κατάλληλα θέματα όπως π.χ. Citrus volcameriana.

Πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα: Η λεμονιά πολλαπλασιάζεται εύκολα από τμήματα βλαστού μήκους 15-20 cm που παίρνουμε από δυνατούς βλαστούς την άνοιξη.

10. Η τελευταία συμβουλή για την καλλιέργεια λεμονιών

Τα λεμόνια συλλέγονται όταν τα λεμόνια γίνονται ανοιχτό πράσινο ή πράσινο-κίτρινο και η φλούδα τους είναι λεία. Για να διατηρήσουμε το λεμόνι περισσότερο μετά τη συγκομιδή, μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο σε μια νάιλον σακούλα.

Φωτογραφία από Ralphs_Fotos από το Pixabay





















































πληροφορίες από: mistikakipou.gr