Νότια Κρήτη
Μαγαρικάρι: Σήμερα η αυτοψία του Ευθ. Λέκκα στην περιοχή
Ρηγματώσεις και γεωλογική αστάθεια στο Μαγαρικάρι επιτείνουν την αγωνία των κατοίκων
Στο Ηράκλειο θα βρεθεί σήμερα, Δευτέρα 5 Μαΐου, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και ειδικός στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, προκειμένου να πραγματοποιήσει επιτόπια αυτοψία σε περιοχές με ενεργή γεωλογική δραστηριότητα.
Η επίσκεψη επικεντρώνεται στην περιοχή Μαγαρικάρι του Δήμου Φαιστού, όπου έντονες γεωδυναμικές μεταβολές έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε κτήρια και υποδομές, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις τοπικές αρχές.
Εκτεταμένες καταστροφές – Ρηγματώσεις και γεωλογική αστάθεια στο Μαγαρικάρι
Το γεωλογικό φαινόμενο που παρατηρείται στην περιοχή δεν είναι πρόσφατο, ωστόσο σύμφωνα με τον Δήμο Φαιστού, παρουσιάζει ιδιαίτερη ένταση και διάρκεια, με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες ζημιές. Από τη τεχνική καταγραφή που έχει ήδη πραγματοποιηθεί:
- 12 από τα 80 κτήρια του οικισμού έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα για χρήση
- Άλλα 45 παρουσιάζουν σοβαρές έως πολύ σοβαρές φθορές
Οι ρωγμές, οι καταβυθίσεις εδάφους και η συνολική αστάθεια του υπεδάφους αποτελούν δείκτες ενός πολύπλοκου γεωλογικού μηχανισμού, που χρήζει συστηματικής παρακολούθησης και εξειδικευμένης αντιμετώπισης.
Στοχευμένες ενέργειες από τον Δήμο Φαιστού για την αποτύπωση του φαινομένου
Σε μια προσπάθεια να κατανοηθεί πλήρως η έκταση και η φύση του φαινομένου, ο Δήμος έχει δρομολογήσει σειρά επιστημονικών παρεμβάσεων, όπως:
- Τρισδιάστατη εναέρια αποτύπωση μέσω drones, καλύπτοντας έκταση 1.000 στρεμμάτων, για την καταγραφή των ρωγμών και των ορίων κατολίσθησης
- Γεωτρήσεις εντός του οικισμού για τον προσδιορισμό του βάθους και της γεωλογικής προέλευσης των μετατοπίσεων
- Τοποθέτηση αποκλισιομέτρων για την παρακολούθηση της εξέλιξης της κατολισθητικής δραστηριότητας, καθώς και την καταγραφή του ρυθμού και της διεύθυνσης των κινήσεων του εδάφους
Στόχος η πρόληψη και η προστασία της τοπικής κοινότητας
Η επίσκεψη του καθηγητή Λέκκα θεωρείται καθοριστικής σημασίας, καθώς θα συμβάλει στην επιστημονική αξιολόγηση του φαινομένου και στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την ενδεδειγμένη διαχείρισή του. Παράλληλα, αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για την εκπόνηση ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας και την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής.
Το Μαγαρικάρι, με τον χαρακτηρισμό αρκετών οικιών ως μη κατοικήσιμων και την καθημερινή ανησυχία των κατοίκων, παραμένει στο επίκεντρο των επιστημονικών και τεχνικών ερευνών, προκειμένου να προληφθούν περαιτέρω συνέπειες σε ανθρώπινο και υλικό επίπεδο.
Πηγή: iraklionews.gr