Νότια Κρήτη

Ανυπολόγιστες ζημιές στ’ αμπέλια από τον καύσωνα !  (βίντεο)

Ανυπολόγιστες ζημιές στ’ αμπέλια από τον καύσωνα ! (βίντεο)

Για ολοκληρωτική καταστροφή στην παραγωγή κάνουν λόγο οι αμπελουργοί.

A-
A+
23/06/2016 | 13:20

Μεγάλο είναι το πλήγμα που έχουν δεχτεί οι αμπελουργοί της Μεσαράς αλλά και ολόκληρου του νομού Ηρακλείου από τον καύσωνα που «χτύπησε» την περιοχή το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουνίου, με τη θερμοκρασία να φτάνει και να ξεπερνά κατά τόπους τους 40 βαθμούς, και τους παραγωγούς να μετρούν την ανυπολόγιστη καταστροφή που άφησε πίσω του στις αγροτικές καλλιέργειες και κυρίως στα αμπέλια, τα οποία επηρεάστηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Η ζημιά που έχουν υποστεί σε αρκετές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική, καθώς, όπως εξηγούν οι ίδιοι οι παραγωγοί, μιλώντας στην κάμερα του «Apopsi live.gr» ο καύσωνας βρήκε τα αμπέλια στο πιο κρίσιμο στάδιο, αυτό που από την αγουρίδα το σταφύλι αρχίζει να «γυρίζει» και να παίρνει τους χυμούς που χρειάζεται για να φουσκώσει και να γλυκάνει.

Όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο, που τραβήχτηκε στην περιοχή των Καπαριανών και στα αμπέλια δύο διαφορετικών παραγωγών, η πολύ υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με τον ζεστό αέρα που φυσούσε, κυριολεκτικά έκαψε τα σταφύλια πάνω στα κλήματα, αποστραγγίζοντας τους χυμούς, ξεραίνοντας ακόμα και τα κοτσάνια. Τα μαραμένα πλέον τσαμπιά με το πρώτο άγγιγμα αποκόπτονται από το φυτό και πέφτουν, κατάσταση μη αναστρέψιμη, που μόνο απόγνωση μπορεί να προκαλέσει στους αμπελουργούς.

 

ΑΜΠΕΛΙΑ- ΚΑΥΣΩΝΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΛΠΑΝΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΝΗ κ. Μιχάλης Αλπαντάκης, που και ο ίδιος έχει υποστεί μεγάλη ζημιά λόγω του καύσωνα, έχουν πληγεί όλα ανεξαιρέτως τα αμπέλια, είτε είναι επιτραπέζια, σταφιδάμπελα ή οινάμπελα, ωστόσο ειδικά για το επιτραπέζιο σταφύλι, η ζημιά συνυπολογιζόμενης και της καλλιεργητικής φροντίδας που απαιτείται, είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς το συγκεκριμένο σταφύλι απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή και είναι πιο ευαίσθητο στα καιρικά φαινόμενα.

«Η φετινή παραγωγή, παρότι είχε ξεκινήσει καλά, πήγε στράφι», όπως τονίζει ο κ. Αλπαντάκης, καθώς ο καύσωνας έπληξε τα αμπέλια στο πιο κρίσιμο στάδιο της παραγωγής, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά. Η χρονιά φέτος ήταν πρώιμη και ο καύσωνας που έπιασε νωρίς ήταν ότι χειρότερο. Τα αμπέλια, ακόμα και αυτά που ήταν ποτιστικά, έχουν υποστεί 100% ζημιά. Τα τσαμπιά με τα σταφύλια δεν έχουν απλώς μαραθεί. Έχουν «ξυλοποιηθεί». Σε αυτό το στάδιο που βρίσκονται το επόμενο βήμα είναι να ξεραθούν εντελώς και να πέσουν. Δεν μπορούν να επανέλθουν ούτε και να απορροφήσουν πλέον την ορμόνη, την οποία χρησιμοποιούμε για να γυρίσει το σταφύλι και να αρχίσει να φουσκώνει. Αυτή τη στιγμή η παραγωγή σταματά και το μόνο που απομένει είναι να έρθει ο ΕΛΓΑ να διαπιστώσει τη ζημιά και να αποζημιώσει τους πληγέντες.

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ- ΑΜΠΕΛΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η επίσκεψη στο αμπέλι και ενός δεύτερου παραγωγού του κ. Στέλιου Παπαδάκη επιβεβαιώνει το μέγεθος της καταστροφής, αφού και σε αυτή την περίπτωση η εικόνα είναι αποκαρδιωτική.

«Στην περιοχή των Καπαριανών, όπου υπάρχουν πολλές αμπελοκαλλιέργειες το μεσημέρι του Σαββάτου η θερμοκρασία έπιασε τους 46 βαθμούς», όπως μας εξηγεί. «Το νερό έτρεχε στη ρίζα, αλλά ήταν δώρο άδωρο. Ο ζεστός αέρας έκαψε τα σταφύλια. Τα αμπέλια που έχουν πληγεί θα μείνουν άτρυγα. Δεν θα υπάρξει καθόλου παραγωγή για φέτος. Όμως ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης έχει γίνει και θα πρέπει οι παραγωγοί να αποζημιωθούν για την καταστροφή. Για αυτό ζητάμε άμεσα να έρθουν οι γεωπόνοι από τον ΕΛΓΑ να καταγράψουν τη ζημιά και να ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικό, έχει πληγεί ολόκληρος ο νομός Ηρακλείου», τονίζει ο κ. Παπαδάκης.

 

ΑΜΠΕΛΙΑ - ΚΑΥΣΩΝΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΜΠΕΛΙΑ- ΚΑΥΣΩΝΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενημερωτικά για τους αμπελουργούς σημειώνουμε ότι στο Δήμο Φαιστού η αναγγελία έχει ήδη γίνει και οι πληγέντες παραγωγοί θα πρέπει με τη δήλωση ΟΣΔΕ να απευθύνονται στην αρμόδια υπάλληλο, για να δηλώσουν τη ζημιά στα αμπέλια τους το αργότερο μέχρι τις 4 Ιουλίου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία.

 

Εδώ μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο από μια βόλτα στα αμπέλια της περιοχής των Καπαριανών του Δήμου Φαιστού