Αγροτικά

Βράβευση Ελαιοτριβείων από τον ΣΕΔΗΚ

Βράβευση Ελαιοτριβείων από τον ΣΕΔΗΚ

Για ορθές πρακτικές έκθλιψης και διάθεσης του ελαιολάδου.

A-
A+
07/06/2016 | 15:04

Καθιέρωση βραβείων  στα Συνεταιρικά και Ιδιωτικά ελαιοτριβεία  που εφαρμόζουν  ορθές πρακτικές στην έκθλιψη και  διαφανείς διαδικασίες στην διάθεση του ελαιολάδου  αποφάσισε  να εφαρμόσει ο ΣΕΔΗΚ  αρχίζοντας από την φετινή περίοδο 2015/16.

Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να προωθηθεί  η παραπέρα   βελτίωση  του ήδη υψηλού επιπέδου του Κρητικού ελαιολάδου στο επίπεδο των ελαιοτριβείων αλλά και η  βελτίωση των τιμών τις οποίες απολαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού   κατά την διάθεση του στην  χονδρική αγορά εσωτερικού η εξωτερικού.

Ήδη  ο ΣΕΔΗΚ  με  το αριθ. 30/25-05-2016  έγγραφο του, που στάλθηκε ηλεκτρονικά στα Συνεταιρικά και Ιδιωτικά Ελαιοτριβεία της Κρήτης,  ζητά από τους ενδιαφερόμενους για τις Βραβεύσεις αυτές να  συμπληρώσουν και αποστείλουν στον ΣΕΔΗΚ σχετικά Δελτία υποψηφιότητας, στα οποία  αναφέρονται και τα  στοιχεία που αξιολογούνται για την Βράβευση.

Στην περίπτωση των  ορθών πρακτικών έκθλιψης, θα επιβραβευτούν Ελαιοτριβεία που εφαρμόζουν μεθόδους και διαδικασίες που συμβάλουν στην επίτευξη υψηλής ποιότητας κατά την παραλαβή και  αποθήκευση του  ελαιοκάρπου και κατά την εξαγωγή και αποθήκευση του ελαιολάδου.

Στην περίπτωση των  διαφανών πρακτικών διάθεσης θα επιβραβευτούν Ελαιοτριβεία που ακολουθούν διαφανείς διαδικασίες στην πώληση του ελαιολάδου όπως είναι ή από κοινού πώληση με  διαγωνισμούς (ή δημοπρασίες) διαφόρων τύπων.

 

Συμπλήρωση Δελτίων 

Στις προτάσεις από Συν/σμους τα Δελτία υπογράφονται από όλα τα Μέλη του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου και από τον Διαχειριστή του Συν/σμού, ενώ στις προτάσεις για ιδιωτικά ελαιοτριβεία τα Δελτία υπογράφονται από τον νόμιμο υπεύθυνο του Ελαιοτριβείου και από 10 Παραγωγούς που παρήγαγαν ο καθένας πάνω από 2 τόνους ελαιολάδου στο συγκεκριμένο ελαιοτριβείο το 20015/16.

Τα Ελαιοτριβεία που  επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για τις βραβεύσεις αυτές, παρακαλούνται όπως συμπληρώσουν τα επισυναπτόμενα δελτία και τα  αποστείλουν  μαζί με σχετική τεκμηρίωση όπως Πρακτικά, Αποφάσεις, Φωτογραφίες κλπ στον ΣΕΔΗΚ είτε ηλεκτρονικά σε μορφή pdf , στο [email protected] , είτε ταχυδρομικά με απόδειξη στην Δ/νση του ΣΕΔΗΚ Τζανακάκη και Ερωτοκρίτου 1  Χανιά.

Υποβολή  υποψηφιοτήτων στον ΣΕΔΗΚ  μέχρι 15 Ιουνίου για την έκθιψη και 15 Οκτωβρίου για την διάθεση

Τα  Βραβεία θα είναι  τριών κατηγοριών : ΧρυσήΑργυρή και Χάλκινη  Μινωική Ελιά και θα απονεμηθούν μετά από αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων από ειδική Επιστημονική επιτροπή που θα ορίσει ο ΣΕΔΗΚ. Θα είναι καλαίσθητα έντυπα σε πάπυρο που θα συνοδεύονται από  άλλα αναμνηστικά αντικείμενα.

Οι ακριβείς ημερομηνίες απονομής των Βραβείων θα  ανακοινωθούν μετά την λήψη των υποψηφιοτήτων.

Στην  τελετή των Βραβεύσεων εκτός του ΣΕΔΗΚ θα  προσκληθούν να μετάσχουν  το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, Υπουργεία,  Περιφέρεια, Δήμοι, Συν/σμοι, Ερευνητικά ιδρύματα  και   Ελαιουργικοί φορείς.