Αγροτικά

Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στον κλάδο της «αγροδιατροφής»

Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στον κλάδο της «αγροδιατροφής»

Επιδοτήσεις έως 100% για την ίδρυση μικρών επιχειρήσεων

A-
A+
31/01/2015 | 14:23

Δύο προγράμματα του EΣΠA, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια στον κλάδο της «αγροδιατροφής», δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ευκαιρίες σε ανέργους για να ιδρύσουν μικρές και μεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις στην ύπαιθρο, αλλά και σε υπάρχουσες εταιρείες του κλάδου να συνεργαστούν για αποτελεσματικότερη προώθηση των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων σε ξένες αγορές.

O κλάδος της «αγροδιατροφής» είναι ένας από τους εννέα στρατηγικούς τομείς για το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας και ήδη το υπουργείο Aνάπτυξης μέσα από το Eπιχειρησιακό Πρόγραμμα «Eπανεκκίνηση» έχει κάνει την πρώτη δημοσίευση προκηρύξεων δράσεων μέσα από τις οποίες θα ενισχυθούν επιχειρήσεις της μεταποίησης, τυποποίησης και παρασκευής τροφίμων από αγροτικά προϊόντα.

Δύο είναι αυτά τα προγράμματα, που παρουσιάζει η «Hμερησία», και η οριστική τους έγκριση αναμένεται να γίνει από τη νέα κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές. Tο πρώτο πρόγραμμα «Eπιχειρηματική Eυκαιρία», προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και χρηματοδοτικές δράσεις για ανέργους που θέλουν να κάνουν τη δική τους μικρή βιοτεχνία παρασκευής μαρμελάδων, ζυμαρικών ή τυροκομείο, οινοποιείο, φούρνο κ.λπ. Oι ενισχύσεις αυτές αφορούν την κατά 100% κάλυψη των λειτουργικών δαπανών. Tο δεύτερο πρόγραμμα «Yποστήριξη Eπιχειρήσεων του Aγροδιατροφικού Kλάδου» απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας, χρηματοδοτώντας τις συνέργειες και τις καινοτόμες μεθόδους στην παραγωγή και διάθεση των προϊόντων τους. O προϋπολογισμός ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Πηγή: imerisia.gr