Νότια Κρήτη

Πόσοι υποψήφιοι… χωράνε σε ένα ψηφοδέλτιο;

Πόσοι υποψήφιοι… χωράνε σε ένα ψηφοδέλτιο;

A-
A+
11/01/2019 | 12:43

«Στη μάχη» της συγκρότησης των ψηφοδελτίων τους έχουν ριχτεί ήδη οι υποψήφιοι στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές, οι οποίοι, ωστόσο, πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις πολύ συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο Εκλογικός Νόμος ως προς τον αριθμό των ατόμων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών τον Μάιο.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, και αν δεν επέλθουν αλλαγές στο σχετικό Νόμο, σε μια Δημοτική Ενότητα όπως αυτή των Μοιρών οι υποψήφιοι  Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν μπορούν να είναι λιγότεροι από 14, ούτε περισσότεροι από 17, στη Δημοτική Ενότητα του Τυμπακίου -για να μείνουμε στο Δήμο Φαιστού- οι υποψήφιοι μπορούν να είναι από 11 έως 14 και στη Δημοτική Ενότητα Ζαρού από 3 έως 4,  με την ποσόστωση να επιβάλλει ότι το 40% των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια θα πρέπει να είναι γυναίκες.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, το… «χίλιοι καλοί χωρούνε» που λέει ο λαός μας δεν ισχύει δυστυχώς για τα ψηφοδέλτια της Αυτοδιοίκησης, όπου όσους καλούς & άξιους υποψήφιους και αν βρει ένας συνδυασμός δεν μπορεί να τους συμπεριλάβει όλους στο ψηφοδέλτιο του, καθώς, αριθμητικά, η συμμετοχή ατόμων, όπως προαναφέραμε, είναι από το Νόμο πολύ περιορισμένη. Για παράδειγμα, σε όλη τη Δημοτική Ενότητα Τυμπακίου αν υποθέσουμε ότι οι υποψήφιοι ενός συνδυασμού θα είναι (το μάξιμουμ) 14 άτομα, ΜΟΝΟ 8 άνδρες και 6 γυναίκες -είτε μέσα από το Τυμπάκι, είτε από τα Δημοτικά Διαμερίσματα-  μπορεί να μπουν στο ψηφοδέλτιο. Όση διάθεση λοιπόν και να έχει κάποιος ή κάποια να προσφέρει στο Δήμο ως Δημοτικός Σύμβουλος θα πρέπει να εξασφαλίσει πρώτα ότι υπάρχει… χώρος στο ψηφοδέλτιο για την υποψηφιότητα του. Διότι άλλο να θέλεις να μπεις, άλλο να σου υπόσχονται ότι θα σε βάλουν και άλλο (και σημαντικότερο!) το αν θα χωρέσεις τελικά στο, πολύ περιορισμένο αριθμητικά, ψηφοδέλτιο!